În satul Ustia, Dubăsari, s-au aprins luminile şi la propriu, şi la figurat. Oamenii de aici s-au bucurat de lansarea oficială a unui sistem economicos de iluminat stradal pe o lungime de 14 km.
În anul următor, vor fi create 10 noi pensiuni rurale, iar 250 de familii din satele de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi conectate la reţeaua turistică "Hai la ţară!". Acestea au fost câteva din proiectele noi prezentate în cadrul unei şezători tradiţionale, la care au luat parte locuitorii satelor Ustia şi Speia, din raionul Anenii Noi.
"Aveţi un viitor bazat pe cultură"
Întâmpinaţi cu pâine şi sare, oficialii europeni s-au arătat impresionaţi de primirea pe care au avut-o. "Tradiţiile populare, ospitalitatea oamenilor şi peisajele de pe Nistru au un mare potenţial turistic. Prin intermediul programului vrem să arătăm că, deşi există un râu care ar părea că desparte aceşti oameni, ei au o istorie comună, interese comune. Aici se vede un viitor frumos. Este un viitor bazat pe cultură", a declarat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul a ţinut să remarce că satul va continua să beneficieze de ajutorul european. "Asistenţa Uniunii Europene pentru Ustia nu se va opri aici, deoarece există deja un alt proiect, în domeniul eficienţei energetice, care va fi implementat, de asemenea, în parteneriat cu PNUD şi care va îmbunătăţi în continuare calitatea vieţii oamenilor de aici", a mai spus Tapiola.
Oamenii simt impactul benefic al banilor europeni
Primarul satului Ustia, Aurelia Urâtu, şi-a exprimat mulţumirea faţă de rezultatele pe care le-au obţinut în urma realizării programului. "Timp de 20 de ani, am mers pe străzi urmărind pe cei din cealaltă parte a Nistrului, care aveau lumină şi ne întrebam cu ce suntem noi mai răi. Dar astăzi locuitorii se bucură de lumină. De când a început să fie iluminat satul, numărul infracţiunilor s-a micşorat aproape de trei ori faţă de anul trecut. Nu a fost uşor. Oamenii nu sperau că vor fi rezultate. Dar iată că visul nostru s-a realizat. Credem că satul nostru va deveni un model de sat european", a spus Aurelia Urâtu.
Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a explicat că, în condiţiile în care această zonă a Moldovei are cele mai mari probleme din ţară, este foarte importantă susţinerea din partea partenerilor străini. "Nu este vorba doar de factorul financiar, dar şi de unul moral, pentru tinerii antreprenori, pentru cei mai trişti ca noi. Important e un singur lucru - oamenii simt rezultatul, ei văd clar unde se duc banii europeni", a precizat Policinschi.
Condiţii mai bune de trai
Programul "Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii" îşi propune să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună să-şi îmbunătăţească nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD Moldova sprijină financiar şi logistic activităţile comune din cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.
"Astfel răspundem aspiraţiilor oamenilor pentru viitorul pe care şi-l doresc, pentru locuri de muncă mai multe şi mai bune şi condiţii îmbunătăţite de trai. Important e că noi vedem talentul vostru şi o să vă sprijinim în continuare", a menţionat Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident ONU şi reprezentantul rezident PNUD în Moldova.
"De la Gheorghe pân’ la Steopa ard lumini ca-n Europa"
Între discuţii, dansuri şi cântece populare, participanţii la şezătoare au admirat o expoziţie de obiecte artizanale produse de locuitorii ambelor maluri şi au participat la ateliere de împletire în pănuşi, de confecţionare a mărţişoarelor şi de lucrări de tapiserie, de modelare a lutului şi de sculptat în lemn.
Pe fundalul melodiilor cântate de cele două colective etnofolclorice din satele Ustia şi Speia si cu mărţişoare în piept primite în dar de la femeile meşteriţe, oficialii europeni s-au prins în horă, fiind vădit impresionaţi de obiceiurile moldovenilor.
Bucuria locuitorilor de a avea luminat stradal s-a exprimat până şi prin versurile cântecelor : "De la Gheorghe pân’ la Steopa/Ard lumini ca-n Europa". E o plăcere să mergi pe uliţe, asta spun toţi cei pe care-i întâlneşti de-a lungul satului. "Acum, când mă urc pe muchia dealului, parcă-i mai frumos în Ustia decât la Dubăsari. Ne bucurăm mult. Merg prin sat de parcă-i ziuă afară", spune o săteancă, Maria Chirilova. O altă locuitoare cu greu îşi găseşte cuvinte ca să-şi exprime satisfacţia. "Sunt venită din 1970 aici şi nu am mai văzut aşa ceva. E o plăcere", declară Anastasia Plotnicov.
"Europa o să vină la voi"
Manifestarea a culminat cu lansarea oficială a sistemului de iluminat din Ustia. 20 de lampioane s-au ridicat deasupra satului. "Simbolizează cei 20 de ani de întuneric", a replicat primarul localităţii. Pe dealul din satul Ustia, în aşteptarea iluminării stradale, preşedintele raionului Dubăsari a declarat şefului delegaţiei UE, Pirkka Tapiola, şi reprezentantului PNUD, Nicola Harrington-Buhay, că, pe lângă obiectivele pe care şi le-au propus în acest program, integrarea în Uniunea Europeană este o altă dorinţă pe care o vrea realizată. În replică, şeful delegaţiei UE a ţinut să exclame: "Dacă o să aveţi proiecte legate de turism şi nu numai, Europa o să vină la voi"!