În timp ce PNL şi PSD şi-au anulat forurile de conducere de la acest sfârşit de săptămână din cauza intemperiilor, Partidul Conservator s-a reunit ieri, în Biroul Politic şi a formalizat ceea ce se cunoştea de multă vreme. Deşi au participat la alegerile locale şi parlamentare într-o alianţă cu PNL, numită Alianţa de Centru-Dreapta, conservatorii i-au părăsit pe liberali şi au decis să meargă pe mâna PSD.
Astfel, Biroul Politic al PC a decis că partidul va participa la alegerile europarlamentare pe liste comune alături de PSD şi UNPR, chiar dacă, până acum câteva săptămâni, conservatorii susţineau că vor merge pe liste proprii la alegerile europarlamentare. "Suntem consecvenţi ideii că ar trebui să avem liste comune şi la alegerile europarlamentare, înţeleg că există totuşi opinii divergente în partidul celorlalţi aliaţi şi din acest punct de vedere, noi am validat această propunere, cel puţin pentru acest moment, vom vedea şi dacă PNL se va alătura sau nu acestei liste", a precizat Constantin.
Maria Grapini, trimisă la export
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM şi Turism, recunoscută şi pentru greşelile de ortografie şi gramatică de pe pagina sa de Facebook, va fi propunerea PC pentru singurul loc eligibil la alegerile europarlamentare din luna mai. Grapini va părăsi Guvernul cel mai târziu în luna martie, urmând ca PC să facă o altă propunere.
Preşedintele organizaţiei PC Prahova, Laurenţiu Rebega, un apropiat al preşedintelui PC, reprezintă cea de-a doua propunere a conservatorilor "pentru un loc la bătaie, pentru care se vor mai lupta şi alţi candidaţi de la celelalte partide aliate’’, a anunţat Constantin.
PSD ar vrea liste comune cu PNL
Subiectul listelor comune nu a fost definitivat încă, în contextul în care şi PSD, şi PNL şi-au amânat reuniunile în care urmau să ia aceste decizii. Potrivit unor surse din PSD, social-democraţii fac presiuni să participe pe liste comune cu liberalii la europarlamentare. Însă, în contextul slăbirii taberei din PNL care susţinea această variantă, şansele ca acest lucru să se întâmple au scăzut.