Evenimentul Zilei > Politica > MRU riscă să rateze prezidenţialele
MRU riscă să rateze prezidenţialele

MRU riscă să rateze prezidenţialele

Forţa Civică a ignorat prevederea care îi cerea actualizarea listelor de membri la Tribunalul Municipiului Bucureşti, până la finele lui 2013.

Întrucât nu a îndeplinit o prevedere tehnică din legea partidelor (14/2003), Forţa Civică ar putea rămâne pe dinafară la alegerile din acest an, iar preşedintele FC, Mihai Răzvan Ungureanu, riscă să-şi vadă candidatura la prezidenţiale contestată, dacă va candida în numele acestei formaţiuni.
Reînscriere până la sfârşitul lui 2013
În articolul 27 din legea 14/ 2003 a partidelor politice scrie că: "În fiecare an preelectoral partidele politice sunt obligate să-şi actualizeze listele de membri". Mai clar, toate formaţiunile care doresc să participe la competiţiile electorale din 2014 trebuia să depună până la finele lui 2013 la Tribunalul Municipiului Bucureşti liste cu "25.000 de membri domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti".
Practic, este vorba de o reînscriere a partidelor, pentru a elimina formaţiunilefantomă, care de facto nu mai au nici o activitate. În legea partidelor nu sunt prevăzute sancţiuni pentru partidele care nu respectă acest text, dar Birourile Electorale Centrale verifică îndeplinirea de către candidaţi – pentru Parlamentul European (PE) sau în alegerile prezidenţiale – a tuturor condiţiilor legale. Un candidat la PE sau pentru Cotroceni ar putea fi respins dacă partidul care-l susţine nu a respectat legea partidelor.
FC, un caz izolat
Pe site-ul Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB), unde se înregistrează partidele şi alianţele, se poate observa că toate formaţiunile importante au redepus listele de membri până la 31 decembrie.
Printre cei care au îndeplinit această prevedere legală se află PSD, PNL, PDL, Noua Republică, PNŢCD şi PRM. În fişa FC, publicată pe site-ul TMB, nu apare un astfel de demers. În consecinţă, este posibil ca, la depunerea listelor pentru Parlamentul European, FC să fie contestată. Probleme legale pot apărea şi în cazul realizării unei alianţe cu Mişcarea Populară sau la depunerea candidaturii pentru Palatul Cotroceni, cu susţinerea FC. Dacă nu va putea candida cu FC, lui Ungureanu îi rămâne soluţia unei fuziuni cu PMP, dacă acesta va reuşi să se înscrie la tribunal sau varianta, mult mai dificilă, de a candida ca independent la Preşedinţia României.
Legea partidelor este una din cele mai dure, impunând bariere administrative care se mai întâlnesc doar în Kazahstan, unde este nevoie de 50.000 de semnături pentru înregistrarea unei formaţiuni. În plus, pentru depunerea listelor de candidaţi la PE sau alegerile prezidenţiale trebuie depuse 200.000 de semnături, chiar dacă aceste candidaturi sunt susţinute de un partid legal înregistrat.
"Reînscrierea, exces de zel"
Secretarul general adjunct al FC, Valentin Şuvar, părea destul de relaxat în legătură cu faptul că partidul său nu a respectat acel text de lege. El a spus că partidul său a participat şi la alte alegeri fără să fi depus, în anul preelectoral, listele de membri. Şuvar a arătat că a obţinut în alegeri un număr de voturi care confirmă că are suficienţi membri de partid şi a spus că, la scrutinuri anterioare, au depus candidaturi formaţiuni care nu aveau nici un fel de activitate, precum Partidul Naţional Democrat Creştin (PNDC).
"Nu există măsuri sancţionatorii în legea partidelor. Reînscrierea este un exces de zel, nu va fi nici un fel de problemă pentru Forţa Civică", a afirmat liderul FC. El a amintit că, în 2011, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a uitat să reînscrie la TMB noul statut al formaţiunii. Pentru acest motiv s-a cerut, în instanţă, dizolvarea PDL, dar cererea a fost respinsă.