Pe un ger năprasnic, ieri după amiază, peste 2.000 de oameni au ţinut să asiste la funeraliile celebrului pilot Adrian Iovan. Foşti colegi aviatori, stewardese, prieteni, dar şi oameni care nu l-au cunoscut niciodată au participat la înmormântarea care a început cu mai bine de două ore întârziere.
Mulţimea îndoliată a invadat aleile Cimitirului Bellu – Catolic încă de la ora 12.00. O coroană de flori au depus la mormântul eroului din Apuseni şi cele două surori şi fratele Aurei Ion. Tustrei cu lacrimi pe obraji au îngenuncheat şi s-au rugat lângă crucea pe care erau inscripţionate numele mamei şi tatălui lui Iovan, ultimul decedat în octombrie anul trecut. Alături, se afla pala unei elice aşa cum se obişnuieşte, de regulă, în cazul eroilor aerului. Şi salvatorii din Apuseni, în frunte cu Corneliu Olar, secretarul comunei Horea au venit la Bellu, după ce au participat la slujba de la Biserica Sfântul Ilie unde a avut loc noaptea de priveghi.
Înmormântat cu onoruri militare
La fel ca joi, principalele patru femei din viaţa lui Adrian Iovan au venit la înhumarea bărbatului care le-a marcat viaţa. În spatele sicriului purtat pe braţe de şase militari, cu faţa desfigurată de durere păşea încet Irina, fiica din prima căsătorie a acestuia, suţinută de un bărbat şi de mama ei, Valeria Grigore. În stânga lor, cu o figură imobilă, acoperită de o pălărie neagră cu boruri largi, mergea Romaniţa, cea de-a doua soţie a pilotului, dar făra băieţelul lor Albert. Şi, undeva în spatelele lor, dar în prima parte a convoiului mortuar, păşea cu capul plecat doctoriţa Mihaela Steriu, ultima iubită a cunoscutului aviator.
Un pluton al Regimentului de Gardă şi Protocol Mihai Viteazu i-a prezentat onorul aviatorului, după care o fanfară miltară a intonat pe tot parcursul "ultimului drum" un marş funerar. Dintr-un elicopter ce a survolat de trei ori mormântul s-au aruncat flori. De altfel, a fost necesar un camion care să transporte toate coroanele şi buchetele de flori care i-au fost aduse, la biserică, lui Adrian Iovan. Înainte de începerea slujbei de îngropăciune, mulţimea l-a aplaudat în câteva rânduri.
În timp ce sicriul era coborât în cripta mortuară, fanfara a cântat "Deşteaptă-te române". Apoi, o grupă de soldaţi a tras, "in memoriam", trei salve în aer. Semnalul de încheiere al ceremoniei funerare l-a dat un trompetist care a intonat "Stingerea".
"Numai Dumnezeu va face dreptate!"
Domnul Spirea, un bătrânel de 79 de ani din Berceni, a venit de dimineaţă la Bellu, cu două vecine, să prindă locuri mai în faţă la ceremonialul funerar. "Am venit aici în onoarea sa, special, pentru că în viaţă n-am avut ocazia să-l cunosc. Ieri am fost şi la Ghencea Militar când au îngropat-o pe fata aceea. N-am putut rezista la nişte oameni ca nişte îngeri!", se şterge la ochi domnul Spirea. Apoi se adânceşte într-o dezbatere cu prietenele sale din bloc, vizavi de concluzia anchetei ce se desfăşoară. Concluzia unanimă: "Numa’ Dumnezeu va face dreptate!".
"Despre morţi, numai de bine!", decretează Nicolae Băltăreţu, fost coleg cu el la Bobocu şi, prin ’75, la Aviaţia Utilitară. "Eu sunt cu două promoţii mai mare. A instruit sute de piloţi. Un instructor de excepţie!", îl laudă pilotul pensionar. O altfel de amintire îi păstrează şi Mariana Nistor, de 58 de ani, fostă contabilă. "Am sărit din acelaşi avion, că am făcut împreună paraşutism la Clinceni! Era prin anii ‘70! A avut la activ vreo 30 de salturi!", îl comemorează paraşutista. Comentează sumbru: "A avut o premoniţie că şi-a pus pala de elice la mormânt încă din viaţă…".