Noua lege a maidanezilor, adoptată după ce Ionuţ Anghel a fost ucis de câini pe un teren viran din Capitală pe 2 septemebrie 2013, le dă posibilitatea edililor să decidă, începând de ieri, eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi în 14 zile.
Cerută anul trecut de mai toţi primarii, noua reglementare pare să îi pună acum în încurcătură. Mulţi aleşi se tem să semneze eutanasierea maidanezilor, pentru că nu ştiu cum va reacţiona opinia publică.
Dacă nu declari câinele, e considerat maidanez În multe oraşe, dar şi în Capitală, situaţia este la fel ca până acum: cererile de adopţie sunt puţine, iar autorităţile nu au bani la buget şi nici locuri suficente în adăposturi, pentru a strânge toţi maidanezii de pe străzi.
Eutanasierea câinilor maidanezi a devenit posibilă, acum, după publicarea, la finele anului trecut, a normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgentă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Potrivit reglementărilor adoptate de Guvern, după 1 martie 2014, şi câinii care nu apar în evidenţele oficiale vor fi consideraţi fără stăpân: prin urmare, pot fi ridicaţi, duşi în adăposturi şi eutanasiaţi după 14 zile, dacă nimeni nu îi revendică.
Ploieşti: "Nu se înghesuie lumea să adopte"
Contactat de EVZ, coordonatorul adăpostului din Ploieşti, Dragoş Poenaru, a explicat că are noroc, momentan, cu faptul că două fundaţii din Germania trimit hrană uscată şi suportă cheltuielile de sterilizare. "Din ţară avem puţine adopţii, din afară avem mai multe. Nu se înghesuie românii să adopte, chiar dacă s-a anunţat că animalele vor fi eutanasiate. Din Germania avem cereri", a explicat Poenaru.
El a precizat că nu se vor face, momentan, eutanasieri, dar nu exclude posibilitatea- atunci când nu vor să mai fi sponsori, pentru că municipalitatea nu are bani. Pe străzile oraşului ar mai fi aproximativ 3.500- 4.000 de câini, potrivit lui Poenaru, în timp ce în adăpostul oraşului sunt 800 de locuri.
Galaţi: Recompensă pentru hingherii amatori
Primarul oraşului, Marius Stan, a decis să amâne până la primăvară eutanasierea, pe motiv că există un "puternic impact emoţional în rândul populaţiei" şi doreşte să acorde un răgaz iubitorilor de animale să vină şi să înfieze câini comunitari, au explicat reprezentanţii Primăriei.
În paralel, autorităţile locale pregătesc un pachet de hotărâri menit să impulsioneze adopţiile, dar şi activitatea de ecarisaj. În plus, aleşii intenţionează să implice populaţia în activitatea de strângere a maidanezilor: pentru fiecare câine prins şi predat se va încasa o sumă de bani. Numărul câinilor fără stăpân de pe domeniul public este de aproximativ 25.000, iar numărul echipajelor de ecarisaj este mic (2 echipaje), au explicat, pentru EVZ, reprezentanţii Primăriei.
Bucureşti: Gestionarea maidanezilor, blocată
Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a dat undă verde eutanasierii. În tot acest timp, municipalitatea are cam 5.000-6.000 de locuri în adăpost, iar pe străzile Capitalei ar fi 60.000 de maidanezi.
Cererile de adopţie sunt puţine în raport cu numărul maidanezilor. Întrebaţi de reporterii EVZ, care este situaţia în prezent, reprezentanţii Biroului de Presă al Capitalei nu au oferit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.
Pe de altă parte, surse municipale au explicat, pentru EVZ, că gestionarea maidanezilor este blocată: în adăposturi nu mai sunt locuri, iar numărul adopţiilor este mic, astfel că nu mai pot fi capturaţi maidanezii de pe străzi. Totuşi, şefii hingherilor au început negocierile cu mai multe cabinete veterinare pentru începererea eutanasierii patrupedelor, în caz că nu se va debloca situaţia.
Buzău: 59 de lei pe zi, adopţia la distanţă
Deşi aleşii locali au reglementat adopţia la distanţă, nu s-a înghesuit mai nimeni să ia în custodie un câine şi să achite 3,59 de lei/zi, pentru întreţinerea lui în adăpost. Iar, pentru că Primăria nu are bani, edilul a decis să aplice noua lege: orice maidanez care nu este adoptat în 14 zile lucrătoare poate fi eutanasiat.
Aproape 60 de câini comunitari au fost eutanasiaţi, iar alte 67 de animale ar putea avea aceeaşi soartă în următoarele zile, dacă nu vor fi adoptate. "Iubitorii de animale pot adopta câini care vor fi trataţi şi sterilizaţi gratuit, fie că sunt duşi acasă, fie că sunt adoptaţi la distanţă. Avem deja şase cazuri, noul proprietar va achita în avans suma de 2,9 lei fără TVA pe zi, iar animalul va fi ţinut în padoc atât cât doreşte noul proprietar", au explicat reprezentanţii Primăriei Buzău.
Timişoara: "Câinii umblă numai în haită"
Primarul Nicolae Robu a anunţat că animalele fără stăpân rămân în continuare o problemă şi trebuie să se ia măsuri clare, dar a evitat să spună dacă patrupedele vor fi eutanasiate sau nu. Aproape 400 de câini, între care un Chow-chow de doi ani, sunt în prezent în adăpostul Primăriei, iar mai marii oraşului au deschis o pagină de Facebook unde postează fotografii cu animalele disponibile pentru adopţie. Costul adopţiei unui animal se ridică la aproape 50 de euro, pentru că acesta trebuie vaccinat, deparazitat şi sterilizat pe banii proprietarului.
Reprezentanţii Pet Hope spun că nu a fost stabilită lista medicilor veterinari care pot participa la procedurile de eutanasiere. În plus, nu există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.
Sibiu: "Guvernul nu trebuia să se grăbească"
Adoptarea normelor de aplicare a legii câinilor fără stăpân este o acţiune în care Guvernul nu trebuia să se grăbească, apreciază primarul Sibiului, Klaus Johannis, care spune că încă se caută soluţii alternative, pentru ca patrupedele să nu fie eutanasiate. "Nu ne vom grăbi. Tocmai pentru a da şansa organizaţiilor non-guvernamental private să vină cu soluţii alternative", a declarat Johannis.
Prima alternativă a şi venit din partea asociaţiei "Animal Life", care a solicitat un teren în apropierea actualului adăpost al municipalităţii. Organizaţia vrea să amenajeze un adăpost privat unde să preia o parte din maidanezi şi să îi îngrijească. Pe străzile oraşului există aproximativ 4.000 de patrupede.

Te-ar putea interesa și: