107 ani de la asasinatul care a schimbat fața lumii. Gloanțele unui terorist minor au declanșat prăpădul

Sursa foto: Wikipedia

Asasinarea arhiducelui austriac Franz Ferdinand și a soției sale Sophie de naționalismul sârb  Gavrilo Princip  avea să ducă la una dintre marile tragedii din istoria umanității-  Primul Război  Mondial.

Se împlinesc astăzi 107 ani de la  un atac terorist care a schimbat fata lumii. Pe 28 iunie 1914, un naționaliste sârb pe nume Gavrilo Princip l-a ucis pe arhiducele Imperiului Austro-Ungarei în timpul vizitei pe care acesta o făcea la Sarajevo, actuala capitală a Bosniei și Herțegovinei.

Complotiștii visau la unirea Bosniei cu Serbia

Complotul pentru asasinarea arhiducelui a fost pus la cale de membrii societății naționaliste Tânăra Bosnie, care milita pentru unirea Bosniei cu Serbia. În conspirației era  implicate și organizația secretă sârbă cunoscute Mâna Neagră dar și serviciul de informații militare de la Belgrad.

Atacul în sine nu a decurs conform planului.  Prima tentativă de asasinati a avut loc în drum spre primăria orașului, când sârbul Nedeljko Cabrinovic a aruncat o bombă spre mașina în care se aflau înalții oaspeți. Cei vizați au scăpat nevătămați, dar au fost răniți doi însoțitori ai acestora și șase persoane din publ8c.

Franz Ferdinand își plătește scump curajul

În ciuda atacului,  Franz Ferdinand a refuzat să își întrerupă vizita și, după primirea festivă de la primărie, a insistat să facă un tur al orașului.

Imediat după ce arhiducele și soția sa au părăsit primăria, sârbul bosniac Gavrilo Princip (s-a desprins din mulțime și de pe un pod aflat în apropierea guvernului a tras, de la foarte mică distanță, două gloanțe mortale spre cuplul princiar. Victimele au fost duse la spital, unde s-a constatat moartea lor.

La fel ca Nedeljko Cabrinovic, și Princip a fost arestat imediat după atacul ucigaș. În acel moment, Princip nu era major, așa că nu a fost condamnat la moarte, ci la 20 de ani de  închisoare. Avea să moară după 4 ani de tuberculoză.

Asasinatul a aprins butoiul cu pulbere din Europa

Teribila crimă a fost scânteia care a declanșat războiul mondial,  întrucât Austria a dat un ultimatum Serbiei, ceea ce a făcut ca aliatul Serbiei, Rusia, să declare război Austriei, determinând intervenția Germaniei.

Dincol9 de acest asasinat, situația din Europa era  extrem de încordată. Exista o cursă a înarmării  între Germania și Marea Britanie. Mai mult,  ambițiile imperialiste creaseră o stare conflictuală între marile puteri, iar alianțele rivale, Antanta și Puterile Centrale,  pregătiseră scena pentru ceea ce va deveni unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria umanității. Războiul a schimbat pentru totdeauna fața lumii. Patru imperii, Rusia țaristă, Germania, Austro-Ungal șinImperiul Otoman au ieșit din istorie. . De asemenea, Statele Unite s-au afirmat ca o mare putere, scrie ziarul.israelian Jerusalem Post.Jerusalem Post.