100 de români lucrează la experimentul secolului

O sută de cercetători români se află printre cei 10.000 de oameni de ştiinţă, proveniţi din peste 70 de ţări, care au lucrat un deceniu şi jumătate la proiectul care va simula o explozie de tipul Big Bang, informează realitatea.net. Protonii vor trece printr-un tunel de 27 de km lungime şi vor face 11.000 de ture într-o singură secundă. În momentul în care se vor ciocni, vor produce o mie de milioane de particule, iar patru aparate le vor detecta şi selecta.

Călin Alexa este unul dintre cei 30 de cercetători români care lucrează la prelucrarea milioanelor de informaţii strânse de cele patru detectoare.

 

"După 15 ani cât am construit, testat, creat softuri, acum aşteptăm să vină datele. Având în vedere că acum am 41 de ani şi încă 15 ani de acum înainte o să prelucrăm datele, o să ies la pensie cu aceste descoperiri," a declarat Alexa pentru RTV.

 

Până la experimentul care ar putea oferi informaţii despre formarea Universului a mai rămas o singură zi. Atât fizicienii, cât şi ziariştii, spun că experimentul este la fel de important precum primul pas pe Lună sau construirea piramidelor.

 

"Mă pregătesc pentru o nouă eră, cu informaţii care vor apărea în manualele de fizică," a mai spus Alexa pentru RTV.

PC protestează împotriva experimentului Există însă şi voci care cer oprirea desfăşurării proiectului deoarece se tem că el pune omenirea în pericol. Printre ele se află cercetători, dar şi politicieni. Liderii Partidului Conservator vor picheta astăzi, în jurul orei 13.30, reprezentanţa Comisiei Europene din România şi vor solicita stoparea experimentului de la Geneva. 

Citiţi şi: 

"Sfârşitul lumii vine miercuri, 10 septembrie"

"Experimentul secolului, răspunsul la marile enigme?"