100 de lucruri pe care să le mănânci într-o viaţă

Printre sutele de aplicaţii cu care Facebook îşi distrează utilizatorii este şi o listă a provocărilor culinare: 100 de alimente pe care trebuie să le consumi într-o viaţă. Meniul variază de la carne de cangur, rechin şi veveriţă şi ajunge până la banalii cartofi dulci şi îngheţată de fistic.

Cei de la Facebook au apreciat că, în medie, o persoană poate bifa de pe această listă până la 20 de astfel de mâncăruri. Beneficiile nutritive ale acestor alimente pot vindeca acneea, demenţa sau bolile de inimă. EVZ îţi arată care dintre cele 100 de mâncăruri din listă sunt, pe cât de sănătoase, pe atât de provocatoare.

Carnea de aligator

În Statele Unite ale Americii, aligatorul este o nouă modă în materie de gastronomie. Carnea aligatorului are textura viţelului, dar cei care au consumat deja spun că, la gust, se apropie mai mult de pui sau de iepure. Experţii în nutriţie apreciază că mâncarea de aligator este mult mai sănătoasă decât cea de pui, întrucât este scăzută în grăsime şi în colesterol, dar este bogată în proteine. Mai exact, are doar o treime din grăsime viţelului şi jumătate din grăsimea puiului. Beneficiul important este că prin reducerea consumului de grăsime, se reduce riscul bolilor de inimă, obezitate şi diabet.

În SUA, multe dintre restaurantele în care se serveşte sushi au şi carne de crocodil, iar din anumite locuri se pot cumpăra burgeri din carne de crocodil. Greieri

Consumul de insecte este încurajat de tot mai mulţi oamenii de ştiinţă. Chiar şi despre băieţii Angelinei Jolie se scria, anul trecut, că au mâncat greieri. În timp ce opinia publică a transformat-o pe Jolie într-o mamă excentrică, experţii în nutriţie susţin că aceste insecte sunt chiar indicate întrucât sunt o sursă foarte bună de calciu şi menţin sănătoase oasele. Greierii sunt bogaţi în fier şi zinc şi ţin departe, astfel, bolile cardiovasculare.

Experţii din Danemarca sunt de părere că o dietă în care sunt incluşi greierii tratează simptomele astmului, prin aportul considerabil de vitamina D. La rândul său, Profesorul Marcel Dicke, de la Universitatea Wageningen din Olanda, declara anul trecut că “până în anul 2020 vom ajunge să cumpărăm greieri din supermarchet”. În Thailanda, o cutiei de greieri cu ouă costă mai puţin de 6 dolari. Pentru europeni, însă, insectele constituie un aliment greu de imaginat. Însă, la nivel mondial, peste 1.400 de specii de insecte sunt consumate de oameni. Pe lista favoriţilor sunt gândacii, furnicile, albinele, lăcustele şi greierii.

Vinul de păpădie

Mulţi dintre cei care au grădini ignoră păpădiile sau chiar le înlătură, întrucât sunt considerate buruieni. Românii folosesc păpădia în remedii naturiste, bogată în vitamina A, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu şi micronutrienţi - zinc şi cobalt. Despre rădăcina de păpădie se ştie că are efect laxativ, dar la fel de utile sunt şi frunzele păpădiei, utile în cazurile de constipaţie. Puţini ştiu că din partea verde a păpădiei se poate produce vin.

Ţipar

La fel ca somonul şi tonul proaspăt, ţiparul este un peşte bogat în Omega – 3, foarte bun pentru sănătate. Doctorul Anne Nugent, de la Fundaţia britanică pentru nutriţie a precizat că prin consumul de peşti care oferă organismului uman un aport de Omega – 3 se reduc bolile cardiace şi atacurile cerebrale. Suplimentar, s-a observat că se reduce riscul demenţei. În trecut, în râul Tamisa erau sute de ţipari. Iar acest peşte a făcut parte din meniul londonezilor. Acum, moda culinară revine, sprijinită şi de argumentele specialiştilor în nutriţie.

Mai jos este lista celor 100 de mâncăruri pe care trebuie să le consumi înainte de a muri: 1. Melci de mare 2. Absint 3. Aligator 4. Vinete 5. Somon 6. Baclava 7. Coaste la grătar 8. Bellini 9. Supă din cuib de pasăre 10. Biscuiţi şi sos 11. Sângerete 12. Trufe negre 13. Borş (Supă de sfeclă) 14. Calamari 15. Crap 16. Caviar 17. Brânză fondue 18. Pui şi vafe 19. Chicken Tikka Masala 20. Chilli umplute 21. Intestine de porc 22. Churros - gogoaşă spaniolă 23. Supă de scoici 24. Coniac 25. Prăjitură de crab 26. Greieri 27. Currywurst (cârnaţi) 28. Vin de păpădie 29. Dulce de lapte 30. Durian – fruct din sud-estul Asiei cunoscut pentru mirosul său 31. Ţipar 32. Ouă Benedict - ouă, brioşe, şuncă, sos olandez 33. Tacos de peşte 34. Fois gras 35. Fresh spring rolls - Rulouri proaspete de primăvară 36. Somon fript 37. Roşii verzi fripte 38. Pătlagină prăjită 39. Frito pie - chips-uri de porumb, ardei iute şi brânză 40. Picioare de broască 41. Fugu 42. Funnel cake – produs de patiserie popular în America de Nord, în timpul carnavalurilor, a târgurilor şi a evenimentelor sportive. 43. Supă Gazpacho 44. Capră 45. Lapte de capră 46. Gulaş 47. Gumbo (tocană/supă) 48. Haggis 49. Head cheese – tobă din carne de porc ce provine din zona capului 50.  Heirloom tomatoes – varietate de roşii 51. Fagure de miere 52. Hostess fruit pie – plăcintă de mere, cireşe, lâmâie, coacăze şi căpşune 53.  Huevos rancheros - ouă prajite, tortilla, ardei iute 54. Jerk chicken – pui jamaican 55. Cangur 56. Key lime pie – plăcintă americană din suc de lămâi verzi, gălbenuş de ouă şi lapte condensat 57. Carne de vită Kobe 58. Lassi - băutură indiană din iaurt 59. Homar 60. Minosa – plantă 61. Plăcintă Luna - bezea, ciocolată, pastă de banană 62. Ciuperci Morel 63. Ceai de urzică 64. Caracatiţă 65. Supă din coadă de bou 66. Paella – orez, peşte şi legume 67. Brânză paneer 68. Pastramă pe secară 69. Pavlova – tort de bezea 70. Phaal – fel de curry 71. Philadelphia cheesesteak – friptură şi brânză 72. Supă cu ţăiţei 73. Ananas şi brânză de vaci 74. Îngheţată de fistic 75. Po’ boy sau poor boy – Sendviş submarin specific statului Louisiana, cu creveţi prăjiţi, lăptucă, roşii şi sos de casă remoulade 76. Pocky - gustare japoneză de ciocolată 77. Mămăligă 78. Prickly pear – fruct de cactus 79. Tocană de iepure 80. Stridii crude 81. Root bere - băutură nealcoolică, adesea carbogazoasă, aromată cu sirop din extract de rădăcini, ramuri și tulpinile mai multor plante. 82. S'mores – desert tradiţional american 83. Varză murată 84. Arici de mare 85. Rechin 86. Melci 87. Şarpe 88. Solzi moi de crab 89. Som tam - salata de picantă făcută papaya necoapte şi mărunţite 90. Spaetzle – specialitate germană cu găluşte sau tăiţei 91. Spam 92. Veveriţă 93. Biftec tartar 94. Cartofi dulci prăjiţi 95. Sweetbreads – momiţe 96. Tom yum – supă 97. Umeboshi - fructe murate comune în Japonia, similare unei prune 98. Carne de vânat 99. Wasabi mazăre 100. Flori de dovlecei

Câte dintre aceste mâncăruri ai încercat până acum?