10 lucruri mai puțin știute despre banane

Female child with parents eating banana while playing

Sunt considerate cele mai sănătoase fructe. Nu conțin grăsimi și au un nivel de zahăr foarte redus. Majoritatea oamenilor nu știu, însă, foarte multe lucruri despre banane, iar unele descoperiri despre aceste fructe sunt absolut uimitoare.

Culoarea galbenă a bananelor este, de fapt, o mutație genetică, descoperită în anul 1836. Prima dată când au început să fie comercializate, bananele erau doar roșii și verzi. Bananele ne pot salva de multe ori din situații neplăcute, dar totodată, atunci când sunt consumate într-o cantitate foarte mare, ele pot fi chiar toxice. Iată câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute și auzite de-a lungul timpului despre acest fruct consumat de majoritatea dintre noi:

1. Pot schimba ADN-ul uman, atunci când sunt consumate în cantități mari, pe o perioadă de timp îndelungată. Oamenii de știință au observat, în urma unui studiu, că noi, oamenii, împărțim jumătate din ADN cu acest fruct. Cu toate astea, deocamdată este necunoscut felul în care se produce schimbarea din binomul uman sau dacă aceasta ar putea fi oprită.

2. Este un fruct radioactiv în majoritatea cazurilor. De exemplu, dacă veți consuma 50 de banane, e posibil ca organismul să resimtă un efect pe termen lung, așa cum se întâmplă în urma investigațiilor medicale cu raze X.

3. Cantitatea de apă din banane este una similară cu cea din corpul uman. Bananele conțin un procent foarte mare de apă, respectiv 75%. Dacă mergeţi la sală, doar două banane pot furniza suficientă energie pentru o sesiune de antrenament de 90 de minunte. Acesta este și motivul pentru care sunt recomandate atleților și sportivilor în general. Nutriţioniştii spun că o banană consumată zilnic nu e periculoasă pentru siluetă. Acest fruct conţine 23% carbohidraţi şi doar 0,2% grăsimi, e hrănitor şi acţionează ca un veritabil energizant. În plus, datorită faptului că e bogat în proteine, este uşor digerabil.

4. Dacă suferim o cădere de calciu sau ne scade glicemia, o singură banană ne poate face să ne revenim la normal. Mai mult, ele sunt recomandate și în cazul mahmurelilor, pentru că tind să absoarbă cantitatea de alcool din organism. Bananele conțin un tip de proteină pe care corpul nostru îl transformă ulterior în serotonină sau așa numitul „hormon al fericirii”. De aceea, de multe ori, ne simțim instant revigorați si mult mai relaxați după ce mâncăm o banană.

5. Femeile care își doresc să aibă copii pot avea șanse mai mari să conceapă dacă în timpul respectivei perioade introduc în meniul zilnic bananele. De asemenea, un studiu a arătat că acestea vor fi cel mai probabil mămici de băieți.

6. Atunci când sunt consumate în exces, bananele pot chiar să ne omoare. Șansele de a ajunge la o supradoză de potasiu sunt, însă, destul de reduse, deoarece ar fi necesare cam 480 de banane, spun cercetătorii.

7. Sunt benefice și în lupta cu depresia. O singură banană pe zi reduce semnificativ anxietatea. Acest fruct mai combate și bolile de inimă, atacurile vasculare cerebrale, dar și cancerul. Bananele pot creşte capacitatea de concentrare şi de atenţie datorită cantităţii mari de potasiu. De aceea este recomandat consumul de banane înainte de a învăța pentru examene. Un studiu publicat în anul 2010 în jurnalul Biological Chemistry, a arătat că o proteină care se găseşte în compoziţia bananelor ar avea capacitatea de a preveni reproducerea celulelor infectate cu HIV.

8. Au fost descoperite inițial în Asia de Sud și în Sudul Paficicului. Erau considerate o delicatesă. În momentul de față cresc în aproximativ 130 de țări, iar recolta globală de banane e estimată la o valoare de 35 de miliarde de euro. În momentul în care sunt culese, bananele sunt tari și verzi. Pentru că nu se pot coace în mod natural, producătorii folosesc o cantitate de etilen care ajută în acest proces.

9. Dacă încerci să renunţi la fumat, este recomandat să consumi banane, deoarece vitaminele B6 şi B12, dar şi potasiul şi magneziul din compoziţia lor pot atenua efectele sevrajului. Cojile de banane pot fi, de asemenea, de ajutor. Ele pot vindeca mâncărimea unei muşcături de ţânţar. Dacă se freacă zona afectată cu partea interioară a cojii de banană, se vor reduce atât inflamarea cât şi iritarea.

10. Deşi nu conţin calciu, bananele sunt benefice pentru oase datorită conţinutului ridicat de fructooligozaharide, substanţe cu proprietăți prebiotice, care ajută la o mai bună absorbţie a calciului. Suprimă aciditatea crescută din tractul digestiv, reduce simptomele de arsuri stomacale asociate cu gastrita sau ulcerul, acţionând ca un scut de protecţie împotriva acestor afecţiuni. Pectina (n.r. o fibră solubilă) prezentă în banane, contribuie de asemenea la buna funcţionare a sistemului digestiv..