Campionatul Mondial găzduit în 1994 de SUA a rămas una dintre cele mai frumoase amintiri pentru fotbalul românesc. La acea competiţie, echipa naţională condusă magistral de Gheorghe Hagi a ajuns până în sferturile de finală.
Astăzi se împlinesc 18 ani de la celebra partidă disputată contra Suediei. Tricolorii s-au bătut cu nordicii pentru un loc în semifinale, acolo unde ar fi dat peste Brazilia. Jocul cu nordicii s-a disputat la San Francisco şi a avut o desfăşurare halucinantă.
Suedezii au deschis scorul prin Thomas Brolin, în minutul 78. Se părea că România va fi eliminată, dar Florin Răducioiu a dus partida în prelungiri cu o reuşită ce a venit în minutul 88. Tricolorii au mai marcat o dată, în prelungiri, prin acelaşi Răducioiu (100). Totul părea să fie de partea noastră, mai ales că suedezul Stefan Scharz a fost eliminat în minutul 102. Însă, cu cinci minute înaintea finalului, portarul Florin Prunea a ieşit aiurea pe o centrare, şi i-a permis lui Kenneth Anderson să egaleze.
CITIŢI ŞI: INTERVIU. Kennet Andersson, omul care a deprimat România, e psiholog
La loviturile de departajare, lucrurile au început perfect pentru noi după ce Hakan Mild a ratat. Finalul însă a dezamăgit o ţară întreagă. Dan Petrescu şi Belodedici au ratat şi au trimis România acasă.
„Am jucat mult fotbal în carieră. Au fost multe partide importante, cu mize foarte mari. Însă, de departe, meciul ăla cu Suedia a fost cea mai mare dezamăgire pe care am trăit-o în fotbal”, avea să spună Gică Popescu după ani de zille. „Baciul” a recunoscut că la golul marcat de Anderson a avut şi el partea lui de vină pentru că l-a scăpat din marcaj pe suedez.
Iată echipele care s-au confruntat în partida jucată pe 10 iulie la San Francisco:
ROMÂNIA: Prunea – Petrescu, Prodan, Belodedici, Lupescu – Popescu, Munteanu (83 Panduru), Selymes, Hagi (c) – Dumitrescu, Răducioiu. Antrenor: Anghel Iordănescu
SUEDIA: Ravelli РNilsson (c), P.Andersson, Bj̦rklund (83 K̴mark), Ljung РSchwarz, Mild, Ingesson, Brolin РDahlin (106 H.Larsson), K.Andersson. Antrenor: Tommy Svensson