Evenimentul Zilei > Actualitate > Maghiarii de 1 Decembrie la Miercurea Ciuc: „Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!”
Maghiarii de 1 Decembrie la Miercurea Ciuc: „Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!”

Maghiarii de 1 Decembrie la Miercurea Ciuc: „Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!”

Mai mulţi tineri care purtau drapele secuieşti şi pancarte cu inscripţii în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!", au fost ridicaţi de jandarmi, la Miercurea Ciuc. În acelaşi timp, atât "Noua Dreaptă" cât şi "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" îndeamnă, prin mesaje postate pe paginile de internet, la ieşiri în stradă.

Aproximativ 15 tineri care încercau o contramanifestaţie cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost ridicaţi de jandarmi, la Miercurea Ciuc. Ei afişau drapele secuieşti şi pancarte cu inscripţii în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!". Acestea au fost ridicate în vederea confiscării şi depuse la depozitul de corpuri delicte al Jandarmeriei Harghita, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Gheorghe Suciu. Tinerii au fost şi ei conduşi la Jandarmerie, pentru identificare, căci nu aveau acte asupra lor. Potrivit Jandarmeriei, ei vor fi, cel mai probabil, sancţionaţi cu avertismente sau amenzi în baza Legii privind ordinea publică.

În acelaşi timp, în apropierea statuii Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, unde se organizează, în fiecare an, manifestaţiile prilejuite de ziua de 1 Decembrie, s-au adunat câteva zeci de tineri, dar aceştia sunt paşnici şi nu afişează pancarte. Ei sunt, totuşi, supravegheaţi de jandarmi, pentru orice eventualitate.

Adunările au loc în contextul în care "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM) a îndemnat, pe pagina oficială de Internet, la ieşirea în stradă, ca semn de protest faţă de faptul că membrii "Noua Dreaptă" sărbătoresc, de trei ani, Ziua Naţională a României, în "oraşele secuieşti", acţiune pe care o consideră "provocatoare".

Şi "Noua Dreaptă" a postat pe pagina sa de internet o chemare: "Pe 1 Decembrie 2011 inima României bate la Miercurea Ciuc", în care se menţionează "Daca te-ai saturat de manifestările anticonstituţionale ale separatistilor maghiari, Dacă nu ţi-e indiferentă soarta românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, ajunşi străini în propria ţară, Dacă eşti român şi te mândreşti cu asta, VINO LA MITINGUL DE ZIUA NAŢIONALĂ !".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: