Trebuie să se știe! Ce conține mapa profesională a procurorului Augustin Lazăr

Trebuie să se știe! Ce conține mapa profesională a procurorului Augustin Lazăr

Consiliul Superior al Magistraturii a dat, recent, un aviz pozitiv lui Augustin Lazăr pentru un mandat de Procuror General. Deputata ALDE, Steluța Cătăniciu, vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități cere Secției de procurori din CSM, acum când Lazăr s-a înscris pentru un nou mandat, să spună public dacă în mapa profesională a Procurorului General apar fapte vehiculate în spațiul public. Iar dacă apar, cere ca CSM să-I retragă sprijinul.

„Asistăm de câteva zile la dezvăluiri cutremurătoare care privesc activitatea Procurorului General al României. În concret, documente, acum publice, arată că Augustin Lazăr a condus, în anii 1980, Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiționată din Penitenciarul Aiud care a refuzat, în mod repetat, eliberarea condiționată a domnului Iulius Filip, disident anticomunist, deținut politic condamnat pentru „Propaganda împotriva orânduirii socialiste”, scrie deputata în documentul transmis joi la CSM.

Steluța Cătăniciu spune că în lipsa unei clarificări din partea lui Augustin Lazăr care „nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului anticomunist Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către odiosul regim ceaușist” precizarea de la CSM este necesară.

De asemenea, susține Cătăniciu, se impune clarificarea de urgență, în contextul celor prezentate de media, a apartenenței, ori nu, actualului Procuror General al României la grupul procurorilor comuniști absolvenți ai celebrei Școli de la Bran (păstrată după revoluție drept Centrul de Perfecționare al SRI de la Bran). „După cum bine știți, acea școală a format, începând din 1969, toți procurorii comuniști care aveau să fie folosiți în aplicarea directivelor partidului comunist și ale Securității în anchetarea și reprimarea brutală a tuturor cetățenilor români care îndrăzneau să se ridice împotriva regimului dictatorial”, arată deputata.

Steluța Cătăniciu spune că CSM trebuie să facă, de urgență, toate demersurile necesare  pentru ca trecutul actualului Procuror General să nu mai fie o enigmă pentru opinia publică. „Este imperios necesar să aflăm ce activități a avut domnul Augustin Lazăr în comunism și cât de mult s-a întins rolul său în persecutarea cetățenilor pe care astăzi îi considerăm eroi anticomuniști, dar care, iată, constată cu amărăciune cum călăii lor de odinioară au ajuns să pozeze în arhangheli ai dreptății și ai democrației. 

Dacă faptele pe care le vedem astăzi în media se confirmă, vă solicit să retrageți de urgență sprijinul acordat domnului Augustin Lazăr, precum și să luați toate măsurile care se impun în această situație”, se arată în documentul transmis CSM.