Ziua Judecății. Codruța Kovesi și Elena Udrea, două destine în cumpănă
- Carmen Vintil ă
- 28 martie 2017, 00:00
Elena Udrea află astăzi, la Înalta Curte, dacă este condamnată sau nu în dosarul Gala Bute. Procurorii cer 21 de ani cu executare. Mâine, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, primește de la Ministerul Justiției rezultatul evaluării activității sale.
Ministrul a făcut această verifi care după ce CCR a decis că DNA nu avea competența să facă cercetări penale privind legalitatea OUG 13. În funcție de verdict, ministrul îi poate cere președintelui Klaus Iohannis demiterea acesteia. Atât Udrea, cât și Kovesi au fost promovate de fostul președinte Traian Băsescu și au ajuns cele mai puternice femei din România. Dacă prima a ajuns în vârful politicii, fi ind ministru, președinte de partid și candidat la prezidențiale, cea de-a doua și-a căpătat o faimă europeană pentru anchetarea unor politicieni celebri. După ce Traian Băsescu a plecat de la Palatul Cotroceni, cele două au ajuns protagoniste în scandaluri mediatice răsunătoare. Din cauza problemelor din Justiție, Udrea s-a retras din politică și studiază Teologia, în timp ce Kovesi a fost implicată în scandalurile: Black Cube, plagiatul și legăturile cu Sebastian Ghiță. Ea a fost însă reconfi rmată anul trecut de Klaus Iohannis la șefi a DNA și sondaje recente de opinie arată că poate fi luată în calcul pentru o candidatură la prezidențialele din 2019
După ani de zile în care Elena Udrea și Codruța Kovesi șiau văzut fiecare de propria carieră , în 2013 conjuctura politică le prinde în același grup de interese:
Kovesi conducea de 7 ani Justiția din România, Udrea pregătea un nou partid prezidențial.
Povestea de succes a Codruței Kovesi a început în 2006 atunci când ajunge prima și cea mai tânără femeie procuror general (33 de ani), numită de președintele de atunci Traian Băsescu. Venise de la Sibiu, unde era procuror șef al structurii locale DIICOT.
Trei ani mai târziu, în 2009, Băsescu o reconfirmă în funcție. După alți patru ani, în 2013, Băsescu ia decizia de a o arunca o treaptă și mai sus pe Kovesi. Nu-l reconfirmă la DNA pe Daniel Morar, ci după îndelungi negocieri cu premierul Victor Ponta o instalează pe Kovesi șefa DNA. Numirea a fost una controversată. Kovesi a fost practic propusă de Ponta, acesta fiind, la momentul respectiv, ministru interimar al Justiţiei. Propunerea a stârnit neînţelegeri în USL, Crin Antonescu nefiind de acord cu nominalizarea lui Kovesi.
În biroul lui Ponta
„Am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA...Traian Băsescu și-a dorit foarte mult ca Laura Codruţa Kovesi să fie procuror DNA, dar Victor Ponta nu dorea acest lucru. Iar eu am fost cea care a mers la Ponta să discut tocmai numirea Codruţei Kovesi în funcţie. Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuiește. Am discutat atunci cu dl. Ponta și unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea, era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extremă... ar fi ascultat foarte mult de SRI”, a povestit Udrea în 2015, precizând că și Florian Coldea, atunci numărul doi în SRI, o susținea pe Kovesi. La întâlnirea Udrea-Ponta a fost martor și fostul deputat Sebastian Ghiță.
„Ponta ne spusese, Elenei Udrea și mie, la întâlnirea pe care a avut-o la biroul său, «Eu o s-o propun dar am o părere proastă despre Kovesi, sunt convins că va executa ordinele celor de afară și ne va face dosare tuturor. Pe voi doi vă va aresta primii»”, a povestit Ghiță.
Fostul deputat a mai povestit cum i-a cunoscut pe primadjunctul directorului SRI, Florian Coldea, și pe procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi și cum au petrecut mai multe vacanţe împreună.
„M-am întâlnit cu ea de sute de ori la sediul SRI, la mine acasă, la cramă, în vie, am chefuit împreună, am fost pe pontonul SRI din Deltă, la vilele SRI de la Neptun, la vilele de la Sinaia și multe alte lucruri. Așa am ajuns să fiu direct implicat în numirea Laurei Codruţa Kovesi la SRI în 2014, eram prieten cu ea, eram prieten cu Florian Coldea și prieten cu Victor Ponta”, a mai spus Ghiţă.
„Femeile se urăsc de la o pereche de pantofi ”
Anul 2015 a fost începutul luptei DNA-Elena Udrea. Imediat după ce Băsescu a plecat de la Cotroceni, DNA a trimis Parlamentului șase cereri de urmărire penală, reținere și arestare preventivă a Elenei Udrea, în dosarele Microsoft și Gala Bute. A fost o premieră în politica și Justiția românească, deputații fiind nevoiți să stea până la 12 noaptea în Parlament să dea curs solicitărilor Justiției. Udrea a petrecut apoi 72 de zile în arest. „Nu poți pune cătușe adevărului”, a spus Udrea, care s-a declarat o victimă a Binomului SRI-DNA.
Explicațiile șefei DNA
Într-un interviu acordat ziarului Adevărul în 2015, șefa DNA a fost întrebată despre faptul că în spaţiul public se discută de ce anumite persoane, ca de pildă Elena Udrea, au fost luate abia după ce nu mai erau la putere sau nu mai aveau un protector puternic. „Sunt dosare în care, spre exemplu, nu poţi urgenta modul în care se administrează probele. (...) Și Adrian Năstase a fost investigat după ce și-a pierdut funcţia. Sunt foarte multe situaţii în care noi primim denunţuri după ce o anumită persoană își pierde calitatea. Pentru că nu mai e în putere, nu mai poate să intimideze și atunci am curaj să fac un denunţ”, explica Kovesi.
Traian Băsescu a dezvăluit că Udrea și Kovesi „nu s-au înghițit niciodată” și că „nu poți cere 21 de ani dacă ești normal la cap pentru faptele de care este acuzată Udrea”.
Că nu au avut o relație de prietenie a dezvăluit și Udrea: „Este o chestiune de la femeie la femeie. Femeile se urăsc de la o pereche de pantofi. Până la dosarul Gala Bute, eu primeam aplauze. A vrut și ea să primească aplauze”.
„Astăzi nu mai arestați pe nimeni?”
Pe 15 mai, Laura Codruța Kovesi împlinește 44 de ani. Născută în familia Lascu la Sfântu Gheorghe, Laura Codruța alege să o ia pe urmele tatălui, și el procuror. Ioan Lascu a deținut din 1980 până în 15 ianuarie 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Laura Kövesi a divorțat în anul 2007, dar a păstrat numele de familie al fostului său soț.
Șefa DNA vorbea în aprilie 2015 despre avantajul că nu are copii și un soț. “Și atunci, foarte multe din problemele curente pe care le are o mamă și o soţie, eu nu le am, ceea ce-mi conferă mai mult timp pentru serviciu. Deci n-aș putea să spun că este un echilibru, dar cred că în acest moment ocup o poziţie foarte importantă și toată energia pe care o am trebuie să o îndrept și să o folosesc pentru a-mi îndeplini atribuţiile”, spunea șefa DNA.
Un fost premier și un premier au ajuns la DNA
Sub mandatul Laurei Codruța Kovesi, Direcția ajunge cea mai temută instituție. Au fost puși sub urmărire primari, consilieri, deputați, senatori, miniștri, un fost premier – Adrian Năstase și un premier în funcție – Victor Ponta, în dosarul Turceni-Rovinari. Întrun interviu acordat în 2015 revistei Elle, Kovesi a vorbit despre glumele care se făceau pe seama durității sale. „Mă amuză să citesc asemenea lucruri, dar cred că cei care mă cunosc și intră în contact cu mine își dau seama că sunt un om obișnuit. Nu am nici trei capete, nici cinci mâini, nici puteri supranaturale, n-am o baghetă magică. Sunt un om ca oricare alt om, o femeie ca orice altă femeie de vârsta mea”, spunea Kovesi. „Cei care ajung să fie anchetați de Kovesi, alături de aliații lor, o denunță drept un procuror stalinist și spun că DNA, care se bazează pe înregistrări audio, învie modul de operare al Securității, temuta agenție a lui Nicolae Ceaușescu”, scriu jurnaliștii New York Times. – noiembrie 2014
Americanii au scris și despre spectacolul cu cătușe dat în fiecare zi la DNA, transmis în direct de televiziunile de știri, dar și despre începuturile DNA, când anchetele vizau profesori și conductor de tren, însă Monica Macovei a schimbat legislația și au început să fie prinși și pești mari.
„În fiecare zi suntem întrebați, astăzi nu mai arestați pe nimeni?”, mărturisea Kovesi într-un interviu acordat ziarului Adevărul în 2015.
Cum a ieșit Udrea din politică
În preajma alegerilor parlamentare din 2016, Elena Udrea se înscrie la Teologie, la un master în consiliere pastorală, afirmând că vrea să înfiinţeze un Institut al Fericirii, unde să ajute gratuit oamenii să își rezolve problemele cu ajutorul religiei. Își depune candidatura la alegerile parlamentare, pentru un mandat de deputat independent de București, cu sloganul „O femeie cât zece bărbaţi”. A obţinut 3.154 de voturi, insuficiente pentru câștigarea fotoliului. Își dorea să fie șeful comisiei de control a SRI din Parlament și să se lupte cu „Sistemul”. Pe 26 decembrie 2016, de ziua ei, Elena Udrea (43 de ani) anunţă că iese din politică. „Nu am niciun regret. A fost viaţa pe care mi-am dorit-o”, a spus ea despre cariera politică.
Acuzațiile de plagiat și Black Cube
● În octombrie 2016, deputatul Sebastian Ghiță, cercetat penal în mai multe dosare, a depus, la Parchet, un autodenunț în care susține că, împreună cu mai mulți demnitari ai statului român, ar fi participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. „Cine a plagiat pleacă”, spunea președintele Klaus Iohannis. În final, CNATCU a decis menţinerea titlului de doctor a procurorului șef al DNA considerând că o măsură de retragere a acestuia ar fi prea drastică în condiţiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444.
● La 6 aprilie 2016, procurorii DIICOT au anunțat că doi cetățeni israelieni - Weiner Ron și Geclowicz David - au fost arestați pentru transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice într-o presupusă tentativă de intimidare a Laurei Codruța Kovesi. Cei doi israelieni au fost condamnați la câte doi ani și opt luni cu suspendare și puși să facă muncă în folosul comunității.
Cel mai fidel soldat al lui Traian Băsescu
Ascensiunea și prăbușirea politică a Elenei Udrea, înșirate pe parcursul a 14 ani, arată destinul unei femei cu origini modeste, dar cu o ambiţie aproape feroce. Udrea a făcut de toate. A sărit cu parașuta, a croșetat, a dat cu mopul și a pozat printre iepurașii Playboy, dar a rămas în permanenţă apropiată de Traian Băsescu.
Alintată „Pușa” de tatăl ei și „Găbiţa” de restul lumii, Elena Gabriela Udrea vine pe lume la începutul anilor ’70, într-un sat din Bărăgan. La 5 ani se mută cu familia în municipiul Buzău, unde își petrece adolescenţa. Tatăl ei este șofer, iar mama – taxatoare la transportul în comun. Prinde comunismul cu toate lipsurile lui. „De mică am fost un copil foarte ambiţios”, a mărturisit ea. După liceu pleacă în Capitală și ia licenţa în Drept la o facultate privată, după care în 1997 își deschide un cabinet individual de avocatură.
Primele contacte cunoscute ale Elenei Udrea cu politica datează din 2002. Fostul secretar general al PSD la acea vreme, Cozmin Gușă, relata că i-a fost consilieră. Udrea se căsătorește la New York, în 2003, cu afaceristul Dorin Cocoș, învăluit de controverse.
Udrea se încrie în PNL și în 2004 devine consilier la Primăria Capitalei în noua echipă condusă de Traian Băsescu. După ce ajunge președinte, Băsescu o ia cu el la Cotroceni și o unge șef al Cancelariei prezidenţiale. Demisionează în același an pentru a-l proteja pe șeful statului: în timp ce acesta vorbea de lupta împotriva corupţiei, presa scria despre afacerile dubioase ale lui Cocoș. Dar Udrea a rămas, până azi, purtătoarea neoficială de cuvânt a lui Băsescu.
„Protejate sau susţinute au fost foarte multe colege în politică, de la Anca Boagiu, la Monica Macovei sau Roberta Anastase. Una singură și-a asumat să rămână până la capăt alături de proiectul președintelui”, mărturisea Udrea despre sine.
Mama PMP-ului
Ajunsă între timp la PDL, Udrea intră în 2008 în Parlament ca deputat de București și avansează în Guvernele Boc ca ministru la Turism, Mediu și Dezvoltare. În 2010 ajunge în presa internaţională după ce, în calitate de ministru al Dezvoltării, le duce pantofi cu toc sinistraţilor din Bacău.
După ce pierde lupta cu Vasile Blaga pentru șefia PDL, Udrea rupe partidul în 2013, formează Partidul Mișcarea Populară - alături de o serie de consilieri prezidenţiali - și candidează la alegerile prezidenţiale din 2014. A fost punctul culminant al ascensiunii sale politice. Cu sloganul „Bună pentru România”, Udrea obţine 493.376 de voturi, adică 5,2% la prezidenţiale. Cu câteva zile înaintea alegerilor apar pe un blog neasumat poze de la Paris, în care Udrea și șefa DIICOT, Alina Bica, mergeau la cumpărături, episodul fiind bănuit ca fiind opera unor servicii secrete.
Citiți în ziarul de mâine, alte dezvăluiri incendiare din serialul „Noi suntem Statul”