Românul judecat pentru cea mai mare crimă în masă. Zeci de morți intoxicați cu alcool sanitar. Anchetatori păcăliți de producătorul ucigaș

Românul judecat pentru cea mai mare crimă în masă. Zeci de morți intoxicați cu alcool sanitar. Anchetatori păcăliți de producătorul ucigaș

În dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti, producătorul de alcool Petru Bolfă este judecat pentru decesul a peste 30 de bihoreni. 43 de persoane s-au constituit parte vătămată, iar 21 au calitatea de parte civilă. În această vreme, el a săvârşit şi alte fapte penale pentru care a fost introdus din nou în arest preventiv. În prezent, este în arest la domiciliu

Peste 30 de bihoreni mureau în primele patru luni ale lui 2013, iar mai mult de zece aveau să fie salvaţi în ultima clipă. Autorităţile au intrat în alertă. Toți consumaseră alcool (chiar dacă pe etichetă scria că e medicinal) și a început căutarea sursei de otravă.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, declara că la sfârşitul lunii aprilie 2013 era în localitatea Alparea, anchetând cauzele morţii şi intoxicării acelor oameni. La locuinţa unei femei decedate, a descoperit spirt Mona, spirt Asistent, vodcă Regiana, dar şi o sticlă cu Alcofarm. „Am zis să iau şi flaconul de Alcofarm, care se vinde oriunde, la orice ABC, ca şi loţiune pentru îngrijirea epidermei şi are rol antiseptic, şi l-am trimis la analiză, în Cluj”, povestea Rahotă, potrivit bihor.ro.

60.000 grame de alcool metilic pe hectolitru

Ne puteți urmări și pe Google News

În scurt timp, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a informat DSP Bihor că „a evidenţiat la analiza produsului Alcofarm – produs de SC PET & Ady Trading SRL, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, o concentraţie a alcoolului metilic de peste 60.000 grame pe hectolitru”. Direcţia de Sănătate Bihor a dispus din nou controale la distribuitori, iar procurorii bihoreni au continuat ancheta pe noua pistă. Prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pe Non-Aliment (RAPEX) au fost sesizate şi celelate direcţii de sănătate publică judeţene. Primarii şi preoţii bihoreni au anunţat oamenii din localităţile lor să nu mai consume Alcofarm.

Pe etichetă, 35% concentraţie de alcool etilic

S-a stabilit că Alcofarm era produs în fabrica de alcool SC Pet&Ady Trading SRL din Năsăud, care era deţinută de Petru Bolfă şi avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000. Produsul ucigaş a fost comercializat în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane în Bihor. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia au descoperit că iordanianul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, partener de afaceri cu Bolfă, distribuise prin firma sa 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, Ibrahim a scris pe etichetă că spirtul conţinea o concentraţie de alcool etilic de 35%.

Falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse

Petru Bolfă a stat în arest preventiv circa şase luni, după care a fost pus sub control judiciar. În februarie 2015, Petru Bolfă, Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, Ala Hani Khalil Hassan şi Aureliana Boşneag au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Toţi fuseseră reţinuţi pe 20 iunie 2013. Cauza se află şi în prezent pe rolul Tribunalului Bucureşti, următorul termen de judecată fiind pe 15 decembrie 2016. În dosar s-au constituit parte vătămată nu mai puţin de 43 de persoane, iar 21 au calitatea de parte civilă.

Inginerie financiară de 300.000 de lei

Aureliana Boşneag este acuzată şi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor. Pentru a justifica provenienţa produsului alcoolic pus în circulaţie, iordanianul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii comerciale pe care o administra, SC Ideal Textil Trading SRL, mai multe facturi fictive de achiziţie a acestui produs de la o altă societate comercială „de tip fantomă”, care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive – sumele fiind retrase în numerar de Aureliana Boşneag, la indicaţia lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim. Astfel, iordanianul a produs un prejudiciu statului român de 300.000 de lei. Alt iordanian, Ala Hani Khalil Hassan a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Salvat de neconstituţionalitate

Petru Bolfă fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în mai 2014, pentru infracţiuni de evaziune fiscală. El era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005. Articolul a fost declarat neconstituţional în 2015. Aşa că Bolfă a scăpat de acel dosar.

Falimentul cu noroc

SC Pet&Ady Trading SRL a intrat oficial în insolvenţă în 2011. Procedura fusese demarată în 2007. Firma lui Bolfă avea în mai 2009 datorii de 850.000 de lei către: BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, Primăria Năsăud şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. În 2012 a fost declarat falimentul, iar firma a intrat în lichidare. Acest lucru i-a dat posibilitatea lui Bolfă, potrivit Gazetei de Bistriţa, să nu îşi piardă afacerea, fiindcă a recurs la un mic truc. Şi-a vândut afacerea unei alte firme – SC Ecoserv SRL – care, culmea, are ca asociat unic şi administrator taman pe Ludovica Dumitru, soacra lui. Cele două firme au obiect de activitate principal „fabricarea altor produse chimice organice de bază”, produse printre care se regăsesc şi cele care au la bază ca materie primă alcoolul etilic.

Hoţie în stil de mare maestru

În timp ce era anchetat pentru moartea a zeci de oameni, Petru Bolfă îşi continua liniştit activitatea infracţională. Anul trecut, pe 12 noiembrie, el era reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv, pentru înşelăciune, sustragere de sub sechestru, evaziune fiscală şi delapidare. Cu o zi înainte, potrivit rechizitoriului procurorilor „în urma efectuării percheziţiei s-a constatat faptul că în gestiunea societăţii (SC Ecoserv SRL Năsăud – n.red.) există o lipsă de alcool etilic rafinat de 21.909 litri, existând indicii temeinice că această cantitate de alcool ar fi fost comercializată în perioada februarie – iunie 2013, fără ca veniturile obţinute să fie înregistrate în actele contabile ale societăţii”. Prejudiciul total adus bugetului de stat este de peste 1.267.200 lei.

Procurorii au constatat că „rezervorul nr. 1 cu destinaţia depozitării alcoolului rafinat este gol, fără conţinut. În interior a fost identificat un pet incolor cu o capacitate de 3 sau 5 litri, nu s-a reuşit stabilirea exactă a capacităţii petului deoarece era o distanţă prea mare de la capac la baza interioară a bazinului”. Anchetatorii mai constatau că în perioada când dispăruse alcoolul, Ecoserv fusese administrată în fapt de Bolfă, în calitate de împuternicit al asociatului unic şi administratorului Ludovica Dumitru, care este soacra sa.

Prostirea organelor

Cum Petru Bolfă este cunoscut ca o persoană violentă, procurorii au aflat adevărul de la doi martori cu identitate protejată. Iată ce au povestit aceştia: „La data de 18.06.2013, organele de poliţie şi organele vamale au efectuat o percheziţie domiciliară la SC Ecoserv SRL. Cu această ocazie au constatat în mod eronat că stocurile faptice sunt identice cu cele scriptice. Modalitatea prin care Bolfă Petru a reuşit să inducă în eroare toate organele de control a fost aceea de a obtura furtunul de nivel al bazinului de alcool. Furtunul de nivel prezintă o scală gradată alăturată care are rolul de a indica volumul de lichid din interiorul rezervorului.Furtunul de nivel comunică, pe baza principiului vaselor comunicante, cu baza rezervorului. În condiţiile în care furtunul de nivel este obturat la bază, lichidul din interiorul rezervorului nu poate fi măsurat corect… Din interiorul rezervorului nr.1, în care ar fi trebuit să existe 21.909 litri de alcool etilic, după deschiderea robinetului de golire de la bază, a curs o cantitate de aproximativ 20 ml (mililitri) de lichid incolor șI indoor (apă)”.

În timpul percheziţiei din 18 iunie 2013, organele de control au fost păcălite cu următoarea şmecherie, consemnează procurorii: „Unul dintre angajaţi s-a urcat pe bazin (care are o înălţime de aproximativ 3-4 metri) cu un pet gol în mână. A înlocuit pet-urile, adică l-a lăsat pe cel gol în interiorul rezervorului şi înşelând vigilenţa organelor de control a scos din interiorul bazinului pet-ul care era deja plin cu alcool etilic. Cu ocazia percheziţiei a fost identificat în interior, la baza rezervorului, petul în cauză (cel care a fost lăsat de angajat în interiorul bazinului gol)”.