Editura Evenimentul si Capital

Zeci de oameni au murit după ce au fost intoxicați cu alcool sanitar. Anchetatori păcăliți de producătorul ucigaș

Bilanțul spirtului contrafăcut: 30 de morți și 43 de intoxicați grav
Autor: | | 28 Comentarii | 17099 Vizualizari

În dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti, producătorul de alcool Petru Bolfă este judecat pentru decesul a peste 30 de bihoreni. 43 de persoane s-au constituit parte vătămată, iar 21 au calitatea de parte civilă. În această vreme, el a săvârşit şi alte fapte penale pentru care a fost introdus din nou în arest preventiv. În prezent, este în arest la domiciliu

Peste 30 de bihoreni mureau în primele patru luni ale lui 2013, iar mai mult de zece aveau să fie salvaţi în ultima clipă. Autorităţile au intrat în alertă. Toți consumaseră alcool (chiar dacă pe etichetă scria că e medicinal) și a început căutarea sursei de otravă.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, declara că la sfârşitul lunii aprilie 2013 era în localitatea Alparea, anchetând cauzele morţii şi intoxicării acelor oameni. La locuinţa unei femei decedate, a descoperit spirt Mona, spirt Asistent, vodcă Regiana, dar şi o sticlă cu Alcofarm. „Am zis să iau şi flaconul de Alcofarm, care se vinde oriunde, la orice ABC, ca şi loţiune pentru îngrijirea epidermei şi are rol antiseptic, şi l-am trimis la analiză, în Cluj”, povestea Rahotă, potrivit bihor.ro.

60.000 grame de alcool metilic pe hectolitru

În scurt timp, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a informat DSP Bihor că „a evidenţiat la analiza produsului Alcofarm – produs de SC PET & Ady Trading SRL, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, o concentraţie a alcoolului metilic de peste 60.000 grame pe hectolitru”. Direcţia de Sănătate Bihor a dispus din nou controale la distribuitori, iar procurorii bihoreni au continuat ancheta pe noua pistă. Prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pe Non-Aliment (RAPEX) au fost sesizate şi celelate direcţii de sănătate publică judeţene. Primarii şi preoţii bihoreni au anunţat oamenii din localităţile lor să nu mai consume Alcofarm.

Pe etichetă, 35% concentraţie de alcool etilic

S-a stabilit că Alcofarm era produs în fabrica de alcool SC Pet&Ady Trading SRL din Năsăud, care era deţinută de Petru Bolfă şi avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000. Produsul ucigaş a fost comercializat în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane în Bihor. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia au descoperit că iordanianul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, partener de afaceri cu Bolfă, distribuise prin firma sa 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, Ibrahim a scris pe etichetă că spirtul conţinea o concentraţie de alcool etilic de 35%.

Falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse

Petru Bolfă a stat în arest preventiv circa şase luni, după care a fost pus sub control judiciar. În februarie 2015, Petru Bolfă, Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, Ala Hani Khalil Hassan şi Aureliana Boşneag au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Toţi fuseseră reţinuţi pe 20 iunie 2013. Cauza se află şi în prezent pe rolul Tribunalului Bucureşti, următorul termen de judecată fiind pe 15 decembrie 2016. În dosar s-au constituit parte vătămată nu mai puţin de 43 de persoane, iar 21 au calitatea de parte civilă.

Inginerie financiară de 300.000 de lei

Aureliana Boşneag este acuzată şi de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor. Pentru a justifica provenienţa produsului alcoolic pus în circulaţie, iordanianul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii comerciale pe care o administra, SC Ideal Textil Trading SRL, mai multe facturi fictive de achiziţie a acestui produs de la o altă societate comercială „de tip fantomă”, care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive – sumele fiind retrase în numerar de Aureliana Boşneag, la indicaţia lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim. Astfel, iordanianul a produs un prejudiciu statului român de 300.000 de lei. Alt iordanian, Ala Hani Khalil Hassan a fost acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Salvat de neconstituţionalitate

Petru Bolfă fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în mai 2014, pentru infracţiuni de evaziune fiscală. El era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005. Articolul a fost declarat neconstituţional în 2015. Aşa că Bolfă a scăpat de acel dosar.

Falimentul cu noroc

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate