"Vrem universități fără șantaj sexual și corupție! Studentele sunt oameni cu drepturi, nu obiecte sexuale pentru profesori!"
- Violeta Fotache
- 5 februarie 2015, 15:32
12 organizații membre ale rețelei informale „Rupem tăcerea despre violența sexuală” au semnat o scrisoare deschisă către Universități și Ministerul Educației,
Redăm conținutul mai jos:
"În primul rând, cerem Ministerului Educației și Senatelor tuturor universităților din România să introducă de urgență modalități accesibile studentelor/studenților de a reclama fapte de hărțuire sexuală din partea profesorilor precum și sancțiuni pentru cadre didactice vinovate de hărțuire sexuală asupra studentelor sau asupra altor angajate. În al doilea rând, cerem tuturor universităților demararea unor campanii de informare cu privire la hărțuirea sexuală în unitățile de învățământ. Considerăm că o astfel de campanie ar constitui un gest minimal de recunoaștere a responsabilității față de femeile care studiază sau lucrează în instituții de învățământ superior!
În urma cazului Dumitru Păduraru, cadru didactic la UMF Iași, arestat pentru luare de mită, santaj și tentativă de viol, semnalăm că în universități hărțuirea sexuală e parte din experiența universitară a multor generații de studente. Credem că a trecut momentul în care breasla universitară mai poate clama ignoranță față de abuzurile pe care le găzduiește inclusiv toleranță față de abuzuri de natură sexuală.
Pentru a putea identifica cu ușurință situația de hărțuire sexuală menționăm că astfel de acte includ: comportamente ca mângâieri, îmbrățișări, atingeri ale corpului, atingeri într-o manieră sexuală, comentarii nedorite despre viața privată sau sexuală a persoanei; propuneri și avansuri sexuale; trimiterea de mesaje, sms-uri, e-mailuri pornografice și/sau amenințătoare; amenințări, constrângeri, abuz de autoritate prin condiționarea obținerii unor beneficii în plan profesional de acceptare a comportamentelor de hărțuire. Hărțuirea sexuală în universități se bazează pe diferența de putere și credibilitate ce există între studenți/studente și cadre didactice, acestea din urmă fiind protejate de statutul profesional cat și de inerția comisiilor disciplinare.
Aceste fapte reprezintă acte de discriminare și fapte penale, precum și încălcări de ordin etic ale principiilor învățământului superior.
Universitățile românești nu tratează hărțuirea sexuală cu atenția și proptitudinea necesară, fapt dovedit și din faptul că astfel de comportamente nu sunt explicit prevăzute în codurile de etică ale universităților. E timpul ca universitățile românești să își asume mai multe responsabilități față de studente, să introducă sancțiuni pentru comportamente de hărțuire sexuală și să nu mai mușamalizeze cazuri precum cele de la UMF Iași. Fără lipsa de repercusiuni asupra unor cadre didactice cu un comportament penal, universitățile nu sunt nici instituții credibile și nici respectate. E momentul ca universitățile să acționeze cu responsabilitate și să ia măsuri împotriva celor vinovați de acte de corupție, de abuzuri și șantaje asupra studenților și de agresiuni sexuale asupra femeilor din universități.
Încurajăm studentele ca în cazul în care se confruntă cu o situație de hărțuire să nu se lase intimidate de amenințările cadrelor didactice și să reclame de urgență faptele către organele de poliție sau să apeleze la sprijinul organizațiilor neguvernamentale pentru drepturile femeilor (parte din ele coalizate in Rețeaua Rupem Tăcerea despre Violența Sexuală). ONG-urile pentru drepturile femeilor vă pot asculta fără a vă judeca și desconsidera și vă pot oferi gratuit informare, îndrumare în demersurile legale, consiliere psihologică și în anumite condiții chiar asistență juridică. Dacă aveți nevoie de un sfat rapid, asociația A.L.E.G. are un serviciu de consiliere online in condiții de confidențialitate accesabil la următorul link: http://aleg-romania.eu/consiliere/. Mai multe detalii despre violenta sexuală, inclusive despre hărțuirea sexuală la locul de muncă gasiti pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro"
Cele 12 organizații semnatare ale scrisorii deschise sunt: Asociația Transcena, Institutul Est European de Sănătatea Reproducerii, Asociația Front,Centrul Parteneriat pentru Egalitate,Asociația E-romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Filia, Asociația AFIV- Artemis, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), Asociația ACTEDO, Asociația Quantic, Asociația Pas Alternativ