De ce poate Voiculescu să fie eliberat. A participat la activități RELIGIOASE și sportive

De ce poate Voiculescu să fie eliberat. A participat la activități RELIGIOASE și sportive

Judecătoria Sectorului 5, instituția care a admis eliberarea condiționată a lui Dan Voiculescu, a emis motivarea deciziei.

Conform acesteia, mogulul a avut un comportament constant pozitiv în spatele gratiilor și nu a fost sancționat. Mai mult, acesta a fost recompesat pentru concursurile tematice, conferințele și activitățile sportive la care a participat.

De asemenea, a contat și faptul că Voiculescu a muncit la punctual de lucru “Curățenie” din cadrul Penitenciarului Rahova.

"Cu privire la celelalte două condiţii ale liberării condiţionate, stăruinţa în muncă şi disciplina condamnatului, din caracterizarea comportamentului petentului în perioada analizată a executării pedepsei, instanţa reţine că deţinutul a avut un comportament constant pozitiv, o atitudine corespunzătoare normelor instituţionale, a participat la diverse concursuri tematice, conferinţe şi activităţi sportive, artistice şi religioase, având un total de 1.882 de credite.

În ceea ce priveşte solicitarea procurorului, de respingere a cererii de eliberare condiţionată, întrucât petentul a finalizat fără credite un număr de 17 programe educaţionale la care a participat, se constată că 8 dintre acestea sunt activităţi sportive (care prin natura lor nu se încheie prin acordarea de credite), petentul având o participare consistentă la alt tip de activităţi educaţionale, 48 de programe pe care le-a încheiat şi la care a primit credite suficiente pentru a demonstra o îndreptare a comportamentului. Relevant în acest sens este faptul că petentul nu a fost sancţionat disciplinar niciodată, fiind recompensat de 12 ori, ultimele două recompense fiind aplicate în ultima perioadă supusă analizei, după data respingerii primei cereri de eliberare condiţionată", se arată în motivare. 

Magistraţii susţin că Dan Voiculescu a executat, până la data de 24 mai 2017, în total 1.408 zile din cei 10 ani de închisoare (3.653 zile) primiţi în dosarul ICA, dintre care 387 zile fiindu-i considerate ca executate pe baza muncii prestate şi a instruirii şcolare şi formării profesionale). 

Cum pentru a putea fi eliberat condiţionat, Dan Voiculescu trebuia să execute cel puţin o treime din pedeapsa de 10 ani închisoare, reprezentând 1.217 zile, instanţa a constat că este îndeplinită condiţia referitoare la executarea fracţiunii minime obligatorii din pedeapsă. 

 

"Condiţia analizată presupune observarea conduitei persoanei private de libertate prin raportare la Regulamentul de ordine interioară al locului de detenţie, prin evaluarea eforturilor depuse de această persoană în a participa la activităţi lucrative, educative, moral-religioase, culturale etc. Cum instanţa este ţinută de înţelesul expres al normei juridice, ce este limpede în acest caz, nu va extinde sfera noţiunii de 'îndreptare a comportamentului' şi la ipoteze ce nu au fost avute în vedere de legiuitor la data edictării actului normativ (respectiv la analiza comportamentului prin prisma achitării obligaţiilor civile, a cheltuielilor judiciare, dispoziţiile art.59 din vechiul Cod penal neimpunând o atare condiţie).

De asemenea, în acelaşi context, instanţa va înlătura, ca nefondate, argumentele procurorului referitoare la lipsa dovezilor de îndreptare a comportamentului celui condamnat dedusă din împrejurarea că acesta a contestat hotărârea de condamnare. Se reţine, în acest sens, că orice cetăţean beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi are obligaţiile prevăzute de acestea. Promovarea unor căi de atac sau a unor acţiuni în justiţie se circumscrie accesului liber la justiţie potrivit căruia orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime, nicio lege neputând îngrădi exercitarea acestui drept", afirmă judecătorii. 

 

"În ceea ce priveşte prestarea unei activităţi lucrative şi/sau de instruire şcolară şi formare profesională, instanţa constată că petentul a desfăşurat o astfel de activitate pe durata detenţiei, în acest sens fiind evidenţiate în procesul-verbal întocmit de comisie un număr de 57 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate la punctul de lucru curăţenie (în perioada ianuarie 2016 - mai 2017, dar şi anterior, sporadic, în anul 2015), la care se adaugă şi un număr de 330 zile considerate ca executate prin publicarea unor lucrări ştiinţifice (...). Pentru aceste considerente, având în vedere comportamentul petentului în detenţie, astfel cum a fost analizat anterior, dar şi vârsta şi starea de sănătate a acestuia (pentru care s-au depus mai multe documente medicale), instanţa apreciază că este întemeiată cererea sa de eliberare condiţionată, fiind îndeplinite cumulativ condiţiile prev. de art.59 şi art.60 din vechiul Cod penal", se mai arată în motivare. 

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News