Cum scapă Vladimir Putin de dușmanii politici? Decizie controversată luată de un tribunal rus

Cum scapă Vladimir Putin de dușmanii politici? Decizie controversată luată de un tribunal rus

Vladimir Putin pare să fi găsit metoda de a scăpa din cursa pentru alegerile prezidențiale de cel mai important opozant al său. Un tribunal din Rusia a confirmat condamnarea la cinci ani de închisoare cu suspendare a lui Aleksei Navalnîi.

Apelul lui Aleksei Navalnîi a fost respins de tribunalul regional din Kirov (900 km est de Moscova), cel care l-a găsit vinovat la începutul lui februarie de deturnarea în 2009 a circa 400.000 de euro în dauna unei societăți publice de exploatare forestieră, pe când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

În același timp, comisia electorală centrală a avertizat deja că verdictul de miercuri l-ar putea împiedica pe bloggerul anticorupție să-și pună în practică intenția de a candida la scrutinul prezidențial de anul viitor.

"Un cetățean rus nu are dreptul de a participa la alegeri dacă a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru fapte grave și dacă pedeapsa nu a fost executată integral până în ziua scrutinului", a declarat pentru agenția TASS Maia Grișina, o înaltă oficialitate din cadrul Comisiei, citat de Agepres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a dat asigurări pe Facebook că decizia tribunalului 'nu are efect' asupra candidaturii opozantului.

Viitorul lui Navalnîi, care denunță un proces înscenat de la cap la coadă de Kremlin pentru a-l îndepărta de pe scena politică, rămâne incert. El depinde de interpretarea ce va fi dată Constituției și legii electorale, prima stipulând că un cetățean poate candida dacă nu a fost în detenție, iar a doua că orice candidat care a suferit o condamnare trebuie să-și fi ispășit pedepsa, fie ea cu suspendare sau nu.

Aleksei Navalnîi a fost deja condamnat în acest dosar la aceeași pedeapsă în 2013. În februarie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a considerat însă această decizie 'arbitrară', estimând că există temeiuri puternice de a crede că inculparea și condamnarea au fost 'de natură politică'.Curtea Supremă a Rusiei a anulat în noiembrie condamnarea inițială și a retrimis dosarul la tribunalul de primă instanță.