Virusul Ebola se răspândește mai greu decât gripa porcină

Virusul Ebola se răspândește mai greu decât gripa porcină

Febra hemoragică a ajuns și pe continentul european. Spania a repatriat două persoane cu febra hemoragică, în Grecia au existat două cazuri suspecte, iar România a fost ieri, timp de câteva ore, sub amenițarea virusului momentului.

Cea mai gravă epidemie de Ebola cauzată de un virus transmis de la animale sălbatice, care a făcut de anul trecut aproape 1.000 de morți în lume, are și o parte bună: se transmite mai greu de la om la om decât gripa, obișnuită sau pandemică.

Asta nu înseamnă că nu trebuie luate măsuri în cazul apariției unor cazuri suspecte. Ieri, pentru câteva ore, un ploieștean de 51 de ani a dat emoții medicilor: întors recent din Nigeria, bărbatul s-a prezentat la spital cu semne de boală infecțioasă: febră, greață, vărsături și diaree hemoragică. Pentru că în Nigeria au fost puține cazuri de Ebola și nu în zona unde a muncit inginerul român, medicii de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde a fost adus bărbatul de la Ploiești, au fost sceptici că ar putea fi vorba de febră hemoragică.

Malarie, nu Ebola

„Ebola nu se transmite pe cale aerogenă, ci prin contact direct cu fluide şi sânge de la persoana infectată. Simptomele bărbatului nu sunt toate cele specifice Ebola. Ar putea să fie vorba și de malarie. Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice şi cele clinice ale pacientului şi am găsit elemente care ne îndepărtează foarte mult de problematica infecţiei cu Ebola. Ne îndepărtăm destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar rămân o serie de alte infecţii posibile”, a declarat managerul Institutului, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Malaria, febra tifoidă, shigelloza, leptospiroza, febra galbenă, febra dengue și alte febre hemoragice virale sunt diagnosticele diferențiale ce trebuiesc luate în considerare la pacienții care vin din zonele unde au fost depistate cazuri de Ebola, potrivit recomandărilor Organizației Mon diale a Sănătații.

„Ebola este mai greu transmisibilă decât gripa porcină, care se ia ușor de la om la om. Este nevoie de contact cu secrețiile - sânge, urină, transpirație... Cei care stau mult timp lângă o persoană bolnavă au o probabilitate mai mare să ia boala. O scală a riscului, pusă la punct de Centrul European pentru Boli Transmisibile, spune că un medic care consultă un pacient are un risc mic, numai dacă mânuiește sângele sau urina acestuia fără protecție riscă să se îmbolnăvească”, comentează reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Victor Olsavszky.

Riscul de a fi infectat cu virusul Ebola în timpul unei vizite în zonele afectate și de a dezvolta boala după întoarcere este extrem de scăzut, se arată în documentele OMS.

Semnele bolii

Cele mai frecvente simptome cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul Ebola sunt:

 debutul brusc cu febră, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât.

 vărsături, diaree, erupții cutanate, afectarea funcției renale și hepatice.

 în stadiul avansat, apare hemoragie atât internă, cât și externă. 

 Perioada de incubație variază între 2 și 21 zile. Virusul distruge aceleași celule ca și cele țintite de HIV, deși infecția cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare.

OMS: Vaccinul anti-Ebola nu va fi gata înainte de 2015

Pacientul „Zero” al epidemiei Ebola, spun cercetătorii, ar fi fost un băiețel de 2 ani, care a murit în 6 decembrie 2013, la câteva zile după ce s-a îmbolnăvit, într-un oraș din sudul Guineei. După o săptămână a murit mama băiatului, apoi sora acestuia, în vârstă de trei ani, și, în final, și bunica lui. Toți aveau simptome de febră, vomă și diaree, dar nimeni nu știa ce anume le-a provocat boala.

Până să-și dea seama medicii că au de-a face cu virusul Ebola, în luna martie, zeci de oameni au murit în Guinea și au apărut cazuri suspecte în Liberia și Sierra Leone - trei din cele mai sărace țări din lume, care încearcă să-și revină după ani de războaie civile. În prezent, sunt înregistrate 1.779 de cazuri, dintre care 961 de decese. Este vorba despre cea mai mare epidemie de Ebola din istorie, mai extinsă decât toate celelalte 12 focare anterioare la un loc. Epidemiologii cred că va fi nevoie de câteva luni pentru a ține sub control epidemia. Până acum, 145 de lucrători medicali au fost infectați și 80 dintre aceștia au murit.

În Spitalul Kenema din Sierra Leone, în ultima săptămână, au murit zilnic 10 oameni și alți cinci au fost internați în fiecare zi.

În același timp, mai mulți cetățeni din Canada, Germania și Grecia, care au călătorit recent în Africa de Vest, au fost suspectați de Ebola, dar în urma analizelor s-a constatat că nu erau infectați cu viurusul letal.

Tratamentul experimental ZMapp împotriva virusului Ebola, care a fost administrat în cazul a doi americani, infectaţi în Liberia, a ajuns, sâmbătă, la Madrid unde se află internat misionarul spaniol Miguel Pajares. Acesta a ajuns în Spania la bordul unui avion militar medical, însoţit de călugăriţa Juliana Bonoha, şi ea cetăţean spaniol, ale cărei teste sunt negative până acum. Autorităţile elene au anunțat că doi bărbaţi întorşi din Nigeria, cu simptome asemănătoare celor provocate de virusul Ebola, sunt, de fapt, bolnavi de malarie. Cercetătorii OMS nu cred că vom avea un vaccin mai devreme de 2015.

Recomandările noastre