Victor Ponta despre reducerea TVA: Efectele de multiplicare în economie sunt mai ridicate atunci când crește puterea de cumpărare a celor cu venituri modeste

Victor Ponta despre reducerea TVA: Efectele de multiplicare în economie sunt mai ridicate atunci când crește puterea de cumpărare a celor cu venituri modeste

Reducerea TVA la 9% la băuturi şi alimente va avea o serie de efecte benefice asupra economiei, consideră premierul Victor Ponta.

Această măsură este în acord cu recomandările FMI și CE referitoare la o reducere a poverii fiscale pentru gospodării, efect similar cu o reducere în impozitul pe venit, precum și sfaturile referitoare la o concentrare a efectelor favorabile îndeosebi la nivelul celor cu venituri mici, scrie Victor Ponta pe blogul său.

„Măsura presupune simultan temperarea presiunii sociale pentru creșterea salariilor, cât și un impact macroeconomic favorabil (efectele de multiplicare în economie fiind mai ridicate atunci când crește puterea de cumpărare a celor cu venituri modeste decât atunci când beneficiarii relaxării fiscale sunt, în special, cei cu venituri ridicate)”, a scris premierul.

Măsura reducerii TVA are efect pozitiv mai pronunțat în rândul gospodăriilor cu venituri reduse și a celor cu venituri medii, care fac parte din clasa mijlocie.

Potrivit premierului, în primele şase decile (primii 60% dintre români din punct de vedere al veniturilor) intră: 1) gospodăriile cele mai sărace: familii cu multi copii, monoparentale, familii de pensionari, șomeri, agricultori, familii din care fac parte salariați cu un venit sub salariul mediu pe economie (83% dintre salariatii romani); 2) gospodăriile cu venituri medii.

„Măsura conduce la creșterea puterii de cumpărare pentru fiecare român dar cei care vor beneficia cel mai mult sunt 66% din populație (primele 6 decile D1-D6 – 60% gospodarii, 66% din populatia totala decila D1 – 10% cele mai sarace gospodarii pana la  D10 10% gospodăriile cele mai bogate). Acesti 66% din populație alocă între 27% (decila D6) și 90% (decila D1) din coșul de consum pentru alimente și băuturi nealcoolice. Primele 6 decile au o rată de deprivare materială (indicator ce exprima relevant sărăcia) cuprinsa între 55% primele decile – cele mai sărace și 24% decilele 5-6 cu venituri medii”, a scris premierul.

În plus, reducerea TVA la alimente şi băuturi ne-alcoolice este echivalentă cu reducerea ponderii fiscalităţii în venituri de 9,9 puncte procentuale pentru gospodăriile cu veniturile cele mai mici şi de 0,7 puncte procentuale pentru gospodăriile cu cele mai mari venituri.

Ponta consideră că modificările asupra impozitului pe venit nu ar fi avut nicio componentă de reducere a inegalității (primele 6 decile au o pondere a platii impozitelor, taxelor si contributiilor cuprinsa intre 0,9% D1 si 15% D6) pe când reducerea TVA la alimente și bauturi nealcoolice la 9% este caracter regresiv – ajută mai mult pe cei cu venituri reduse.

Ne puteți urmări și pe Google News