Valeriu Steriu, președintele UNPR: „PMP l-ar susţine pe Dacian Cioloş premier în 2017”

Valeriu Steriu, președintele UNPR: „PMP l-ar susţine pe Dacian Cioloş premier în 2017”

Președintele UNPR, Valeriu Steriu, explică într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” că un viitor Guvern PSD-PNL ar fi o „eroare” și că actualul premier Dacian Cioloș poate să fie o variantă pentru următorul primministru politic

Evenimentul zilei: Cine a făcut primul pas în fuziunea UNPR-PMP?

Valeriu Steriu: Primul pas a fost făcut printre rânduri. Noi am privit PMP, de-a lungul anilor, cu o anumită simpatie pentru că era alt partid nou. Alte partide se întreceau în a-l călca în picioare.

- A fost o strategie?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Nu, a fost mai degrabă o chimie şi o stare de spirit. Nu ne-am ciocnit cu PMP nici pe program, nici pe oameni, totul arăta o construcţie complementară. După alegerile locale, lucrurile au alunecat foarte simplu, domnul preşedinte a remarcat infrastructura noastră bună, noi am identificat că în oraşele mari oamenii au votat PMP.

- Există o chimie între dumneavoastră şi Traian Băsescu?

- În politică nu întotdeauna chimia este cea care defineşte, matematica e mult mai importantă. Când unu plus unu poate să dea trei, atunci e mai presus de chimie şi de orice altceva. Degeaba este chimie dacă nu sunt voturi. În clipa de faţă ne interesează în mod special să avem oameni cu imagine bună, care vin cu 10-15 mii de voturi în dreptul lor, ca să ne apropiem la alegerile parlamentare de 15%. Dorim ca în următorii patru ani să fim un partid de 30%.

- Veţi intra în Guvern?

- Prioritar nu este acum să intrăm la guvernare. Imediat după intrarea în Parlament consolidarea partidului este primul aspect.

- Dacian Cioloş ar putea rămâne premier în 2017?

- A căpătat experienţă, dar trebuie în mod clar să aibă o susţinere politică. Poate fi o soluţie în momentul în care îl vor îmbrăţişa nişte partide.

- PMP l-ar susţine în Parlament?

- Dacă ideile din programul nostru de guvernare vor fi în mare parte comune cu ideile susţinute de domnul Cioloş, poate fi o susţinere din partea PMP. Funcţia de comisar european a dlui Cioloş a avut susţinerea fostului preşedinte Traian Băsescu, deci un mandat de încredere a fost oferit odată şi în măsura în care lucrurile converg spre gândiri comune politic şi economic, poate fi o variantă.

- Ce şanse daţi unui Guvern PSD-PNL?

- Din păcate, USL nu a putut să genereze cel mai important proiect politic, anume o nouă Constituţie. Un astfel de moment ratat nu cred că încurajează PSD şi PNL să mai plece la drum împreună. Din nefericire, construcţiile-mamut nu ajută o societate şi sunt convins că o astfel de eroare nu se va mai întâmpla în curând.

- Ce segment de electorat va ținti PMP?

- Dorinţa noastră este să însumăm segmentele de electorat care au mers la fiecare partid: clasa mijlocie şi electoratul urban la PMP, cadrele în rezervă, structurile din zona siguranţei naţionale, agricultorii la UNPR. Vom cauta să lărgim această zonă de electorat, 40% din oameni nu ies la vot şi vom face probabil o cercetare să aflăm ce vor aceşti oameni să voteze ca să putem oferi soluţii şi să plecăm la drum cum scrie la carte.

- Aveţi un proiect personal?

- Posibilitatea de a merge în Guvern rămâne oricând în dreptul unui politician. Ce va oferi viitorul rămâne de văzut, dar faptul că din martie am preluat conducerea unui partid m-a îndepărtat de ambiţiile executive şi m-a pus mai mult în situaţia de a construi o echipă.

- Ce notă îi daţi Guvernului Cioloş?

- Premierul Cioloş primeşte o notă mare, a încercat să facă un Guvern în 3 zile când alţii îl pregătesc un an şi jumătate. Premierul a reuşit cumva să-şi dezvolte un profil, să comunice bine, să adopte măsuri şi strategii utile. Din nefericire, s-a văzut şi în numărul de miniştri schimbaţi în 6 luni, nu a fost însoţit la drum de o echipă de miniştri performanţi.

- Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi bun de premier?

E o întrebare dificilă. Din punct de vedere tehnic, cred că da, cunoaşte, a fost ministru la un minister cu buget foarte mare. Din punct de vedere al discuţiilor care există legat de criterii de integritate, rămâne un semn de întrebare, acolo sunt în clipa de faţă dezbateri la nivel naţional, dacă o condamnare, chiar şi cu suspendare, îţi poate da profilul prin care poţi mai departe să conduci o ţară.

- Vicepremierul Vasile Dâncu poate fi o variantă?

- Mă tem că nu, domnia sa încă nu a confirmat politic. În momentul în care n-ai trecut printr-un vot, măcar uninominal, şi ai avut doar apariţii pe liste, în diferite situaţii, acest lucru nu-ţi dă percepţia dacă ai sau nu ai competenţele politice de a convinge un electorat, de dreapta sau de stânga, de Cluj sau de Călăraşi.

,,PNL nu are forța să dea premier”

- De ce au eșuat negocierile UNPR - PNL?

- Am primit o ofertă scrisă de alianţă, apoi de fuziune, pe care am acceptat să o negociem. În aşteptarea de a avea o decizie din partea PNL-ului am realizat că e posibil ca unul din subiectele reale era teama (PNL, n.r.) de a avea un Congres. A fost teama de a nu face un Congres de fuziune în care era probabilitatea destul de mare să se discute şi varianta de a păstra actualii lideri din PNL, într-un Congres poţi propune în ultimul moment să fie validati sau să aibă un vot de încredere care probabil n-ar fi fost o prioritate în PNL în momentul de faţă.

- Klaus Iohannis l-a prezentat pe Cătălin Predoiu în campania prezidenţială ca viitor premier. Mai stă în picioare acest tandem?

- Mă tem că PNL, în clipa de faţă, nu are forţa să ajungă sa pună premier. Managementul intern a arătat o dificultate în a-ţi genera un preşedinte. Nu cred că vom avea posibilitatea să punem co-premieri, unul de la fostul PNL şi unul de la fostul PDL, ţara trebuie să aibă un singur lider.

Fuziune-fulger în Parlament

Congresele UNPR şi PMP aprobă, astăzi, la Parlament, fuziunea prin comasare a celor două partide. Noul partid se va numi Partidul Mişcarea Populară, însemnul electoral se menţine cel al PMP şi imnul este al PMP. Partidul va fi condus de preşedinte-unic, în persoana lui Traian Băsescu. Liderul UNPR, Valeriu Steriu, va deveni preşedinte-executiv în noul PMP, alături de Eugen Tomac. UNPR va mai avea doi primvicepreşedinţi în PMP. În săptămânile următoare se vor alege conduceri unice în toate organizaţiile judeţene.