UN SFERT din salariul unui angajat român sunt contribuțiile sociale!

UN SFERT din salariul unui angajat român sunt contribuțiile sociale!

Companiile din România plătesc 23% din salariul angajaţilor sub formă de contribuţii sociale, cu peste 10% mai mult decât media la nivel mondial, de 20,5% din salariu, arată un studiu realizat de arată compania UHY Audit CD.

România are unele dintre cele mai ridicate taxe şi costuri obligatorii cu asigurările dintre toate ţările care au făcut obiectul studiului, plătind în medie 6.930 dolari pentru un salariu de 30.000 dolari pe an, mai mult decât în alte state est-europene membre ale Uniunii Europene. Astfel, în Croaţia şi Polonia costurile cu angajaţi similari sunt de 17,2% şi 20,7% din salariu, scrie în studiu, potrivit Agerpres.

Reducerile din ultimii ani au condus la scăderea cu peste o treime, de la 35,3% în 2012 la 23,1%, a sumei pe care societăţile din România trebuie să o plătească în plus faţă de salariile angajaţilor, sub forma contribuţiilor salariale.

„A existat o scădere încurajatoare a procentului de contribuţii salariale pe care trebuie să le plătească angajatorii din România, însă mai sunt multe de făcut. În caz contrar, Guvernul României riscă să submineze creşterea atât de necesară dacă va continua să descurajeze crearea de locuri de muncă şi să sufoce salariile cu contribuţii salariale uriaşe. Într-o perioadă în care economia globală abia începe să se însănătoşească iar redresarea în multe ţări este în continuare foarte fragilă, acest lucru este mai important ca oricând”, menţionează Camelia Dobre, managing partner în cadrul companiei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit studiului, din 2012, costurile companiilor cu contribuţiile s-au redus de la 21,6% la 20,5% la nivel mondial iar astfel de costuri salariale proporţional ridicate ar putea pune în pericol crearea de locuri de muncă şi creşterea veniturilor reale.

UHY a studiat datele din 29 de ţări din reţeaua sa internaţională, calculând valoarea plăţilor pe care trebuie să le efectueze companiile, cum ar fi plăţile contribuţiilor la asigurări sociale, pe lângă salariul brut plătit angajaţilor individuali.