„Un ochi râde, un ochi plânge”, primul Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest

„Un ochi râde, un ochi plânge”, primul Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest

Institutul Cultural Român New York, în parteneriat cu American Romanian Cultural Society (ARCS) din Seattle, organizează primul Festival al Filmului Românesc din zona Pacific Northwest, sub titlul „Un ochi râde, un ochi plânge”. Festivalul va avea loc în perioada 7-9 noiembrie 2014, la SIFF Film Center din Seattle, WA – o locație legendară pentru iubitorii de film din Seattle, ce atrage constant un public foarte divers din punct de vedere profesional, cultural și etnic (aici se organizează deja festivalurile de film francez, italian, ceh și polonez).

Oaspeți de onoare ai festivalului sunt doamna Ioana Uricaru, regizor, critic de film și profesor de „Cinema Studies" la Middlebury College din Vermont; doamna Monica Filimon, critic de film, profesor de Literatura Engleză la Kingsborough Community College, CUNY, din New York; domnul Oliver Șerban Tătaru, regizor stabilit în Germania, la München şi domnul José Alaniz, profesor la Departamentul de Limbi și Literaturi Slave din cadrul University of Washington din Seattle. Aceștia vor susține colocvii despre cinematografia românească a „noului val", așa cum este reflectată de selecția filmelor din festival, iar regizorii vor vorbi și despre propriile filme.

Acest nou festival dedicat filmului românesc se înscrie în strategia ICR New York de extindere a ariei de promovare și difuzare a valorilor filmului românesc contemporan dincolo de spațiul new yorkez, prin numeroase evenimente și festivaluri organizate în mai multe state americane.

Programul Festivalului:

Ne puteți urmări și pe Google News

ZIUA 1 - vineri, 7 noiembrie

18:00  Sunt o babă comunistă (2013, 98 min.), regia Stere Gulea

După 25 de ani de la căderea regimului communist, această comedie îndrăzneste să privească înapoi cu oarecare acceptare și nostalgie. În iarna aceasta, filmul va fi prezentat la Ottawa și Vancouver cu prilejul Festivalului de Film al Uniunii Europene.

Discuții cu Monica Filimon (Kingsborough Community College, New York).

20:30 Gala de deschidere (cu meniu tradițional românesc).

ZIUA 2 - sâmbătă, 8 noiembrie

16:30  Scurt-metraje: Amintiri din epoca de aur (2009, 20 min.); Trafic (2004, 15 min.); Visul lui Liviu (2004, 39 min.); Superman, Spiderman sau Batman (2011, 11 min.); Stopover (2011, 15 min.) Această selecție de scurt-metraje combină lirismul cu ironia, satira cu adevarul istoric.

Discuții cu regizoarea Ioana Uricaru.

18:30  Anatomia unei plecări (2012, 75 min.), regia Oliver Tătaru

Documentarul autobiografic al regizorului Oliver Tătaru rezonează cu fiecare dintre cei ale căror familii au fost afectate de o pierdere sau schimbare majoră.

Discuții cu regizorul Oliver Tătaru.

ZIUA 3 - duminică, 9 noiembrie

15:45 É Pericoloso Sporgersi (1994, 104 min.), regia Nae Caranfil

Filmat la scurt timp după căderea comunismului în România, comedia-dramă a regizorului Nae Caranfil – o co-producție româno-franceză – ilustrează, ca nici un alt film, abilitatea românilor de a face haz de necaz pentru a rezista realității.

Discuții cu Monica Filimon.

18:00 Despre oameni si melci (2014, 93 min.), regia Tudor Giurgiu

Comedia cu iz amar a lui Tudor Giurgiu prezintă cu umor problemele ivite din transplantarea visului American/capitalist în societatea haotică românească de la începutul anilor 1990, când, după căderea lui Ceaușescu, românii credeau că totul este posibil.

Discuții cu José Alaniz (University of Washington, Seattle).

19:45 Gala de închidere (cu meniu tradițional românesc).