Un ministru român i-a vizitat în Italia pe conaționalii loviți de cutremur
- Simona Stupar
- 29 august 2016, 00:00
În cutremurul puternic din centrul Italiei și-au pierdut viața 11 români, alți 14 fi ind încă dați dispăruți. În total, seismul cu magnitudinea 6,2 a făcut mai mult de 291 de victime.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a fost ieri, în a cincea zi de la producerea seismului, în regiunea italiană afectată de dezastrul natural. A participat, în localitatea Rieti, la ceremonia religioasă pentru victimele seismului, oficiată de Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, apoi, alături de reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale României în Italia, s-a aflat în zonele afectate de seism, a vizitat cetățenii români spitalizați și s-a întâlnit cu români din regiune, participând și la discuții cu autoritățile locale, după cum a informat Ministerul român de Externe.
230 de oameni au murit în Amatrice, 11 în Accumoli și alți 50 în Arquata del Tronto, la 16 km nord
MAE a anunțat că acțio nează în zonă, prin intermediul echipelor consulare mobile din Unitatea de Reacţie Rapidă a MAE, Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, și întreprinde demersurile necesare pentru a verifica și confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetățenie română declarate dispărute, iar verificările se derulează în coordonare cu autoritățile italiene.
Orașe devastate
Buldozerele și alte echipamente grele au lucrat în aceste zile, în orașul Amatrice, devastat de seism, pentru a curăța resturile clădirilor puse la pământ. Anchetatorii vor încearca să afle dacă neglijența în restaurarea clădirilor și aplicarea codurilor de construcție, în ultimii ani, au contribuit la numărul mare al victimelor.
O școală primară din Amatrice s-a prăbușit, deși fusese renovată în 2012, pentru a rezista la cutremure, iar lucrările au costat 700.000 de euro. După ce trece faza urgențelor, polițiștii vor desfășura această anchetă.
Strângere de fonduri
Muzeele din Italia au inițiat o campanie și au donat toți banii obținuți, ieri, pe bilete, pentru eforturile de reconstrucție. Cutremurul nu a distrus doar casele, ci și biserici și alte clădiri vechi de secole, care făceau parte din moștenirea culturală a italienilor. În total, în regiune s-au înregistrat 1.820 de replici ale seismului.
Ajutoare de la Guvern pentru victime
Guvernul se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a discuta măsurile de sprijin pe care le va acorda familiilor românilor morți sau răniți în cutremur. Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile persoanelor decedate. Trupurile neînsufleţite a cinci cetăţeni români vor fi repatriate azi. Costurile transporturilor funerare vor fi suportate integral de MAE. „Îi asigur că guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie”, le-a transmis premierul familiilor victimelor din Italia. (Ionel Dancu)