Ultimul termen al procesului. Torționarul Vișinescu s-a victimizat: „Am fost, mult timp, servitor”
- Virgil Burl ă
- 15 iulie 2015, 00:00
Curtea de Apel București urmează să dea sentința într-un dosar fără precedent, cu o puternică conotație istorică
Judecătoarea Carmen Veronica Găina de la Curtea de Apel București se va pronunța pe 24 iulie în dosarul torționarului Alexandru Vișinescu (90 de ani), fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat (1956-1963).
Procurorul de şedinţă a arătat în fața instanței că, în cazul lui Vişinescu, ar trebui aplicată detenţia pe viaţă, însă, cum acesta are peste 65 de ani, pedeapsa maximă prevăzută de legea penală este de 25 de ani. Acuzarea a arătat că Vișinescu se face vinovat de tratamente neomenoase, corespondentul în noul Cod Penal al infracțiunii de crime împotriva umanității.
Avocatul a cerut achitarea
Avocata fostului comandant de penitenciar a cerut achitarea clientului deoarece faptele care i se impută nu erau prevăzute de legea penală. „În 1960, în România, se murea de foame, în general, nu numai în penitenciare. La conducerea țării erau cetățeni ai URSS. A aplicat doar regulamentele vremii. Mulți deținuți politici erau deja bolnavi când au ajuns la Râmnicu Sărat”, a spus avocata. Tot timpul pledoariei, Vișinescu a aprobat-o din cap.
În ultimul cuvânt, fostul comandant de la Râmnicu Sărat a spus, cu voce tremurândă, că a fost corect şi a muncit sincer: „În condițiile de atunci, mi-am dovedit corectitudinea. Vă rog să apreciați sinceritatea mea. Am dovedit corectitudine. De asta m-au trimis la Râmnicu Sărat. Direcția Generală a Penitenciarelor trebuia să intervină. Am fost mult timp servitor!”.
Procesul în acest caz a durat un an, instanța a audiat mai multe victime și urmași ai unor deținuți politici.
Reprezentantul Parchetului a mai cerut ca Vişinescu să fie degradat militar şi să fie obligat, în solidar cu Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe şi ANP, la plata unor despăgubiri către trei părţi civile, Nicoleta Eremia, Elena Iacob și Anca Maria Cernea, rude apropiate ale deținuților politici.
„Este curajos și hotărât”
Procurorul a arătat că Vişinescu este răspunzător direct de instaurarea unui regim de exterminare la Râmnicu Sărat, în care deţinuţii politici trăiau în condiţii inumane, fără hrană suficientă, fără medicamente şi erau torturaţi fizic şi psihic. Potrivit unei caracterizări aflate la dosar, Alexandru Vişinescu „are dezvoltată ura față de dușmanul de clasă, este curajos și hotărât în a lua măsuri împotriva deținuților”.
Cerem 25 de ani!”/„Pot să mă duc la toaletă?”
Totul a început ieri la ora 14.00 și a durat până la ora 18.00. Vișinescu a fost punctual la întâlnirea cu magistrații. A venit însoțit de un prieten de aceeași vârstă. Avea pantaloni albaștri de milițian, pantofi grei, de iarnă, pălarie de vară, ceas și ghiul de aur. Cureaua era trecută peste găicile pantalonilor. Vișinescu a explicat că nu vrea să dea declarații în acest caz, așa că instanța a lăsat părțile să-și spună pledoaria. În timp ce procurorul citea acuzațiile, Vișinescu a plecat capul spre banca din față, ascultând cu gura căscată. Procurorul a dat citire unor declarații ale foștilor deținuți politici, precum și mărturiilor foștilor lideri țărăniști Corneliu Coposu și Ion Diaconescu, care relatau despre regimul de teroare instituit de acesta. În acest timp, din a doua bancă, Vișinescu se lăsa îmbărbătat de prietenul cu care a venit la proces și care a stat lângă el. Atunci când procurorul a cerut 25 de ani închisoare, fostul comandant de închisoare s-a ridicat și a cerut voie să meargă la toaletă.