Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL ICA. Avocații lui Felix sunt disperați. Avocat: ”Spuneți-mi ce să mai fac?”. Judecător ”Nu putem oferi asistență juridică avocaților” . PROCURORII CER 10 ANI DE ÎNCHISOARE

14-08/dan-voiculescurazvan-petrescu-2-465x390
Autor: | | 290 Comentarii | 32534 Vizualizari

Completul de judecători, Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea, a reluat astăzi audierile în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul este de 60 de milioane de euro. Sosit la Curtea de Apel, Dan Voiculescu a declarat că astăzi nu va fi ultimul cuvânt. A stat la proces până la ora 14.30, după care a plecat la IPJ Ilfov, deși nu era necesar.


Unul dintre inculpați, fostul ministru al Telecomunicațiilor, Sorin Pantiș, a declarat că ”prejudiciul din acest dosar este rodul delirului economic al procurorilor DNA”. La rândul său, nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi a spus că ”de silă nu am citit nici un document”. Au fost audiați și ultimii doi inculpați din dosar: Vlad Nicolae Săvulescu și Jean -Cătălin Sandu. Judecătoarea Camelia Bogdan a dat cuvântul avocaților pe cererea de probatoriu. Aceștia au făcut tot felul de cereri: expertize, audieri de martori. Aproape toate au fost respinse. Au fost acceptate doar înscrisurile propuse de doi inculpați. După respingerea cererilor, avocatul Gheorghiță Mateuț a solicitat de două ori recuzarea completului de judecată. Cererile au fost respinsă.


UPDATE 29. ORA 22.05. Procurorul a cerut pedepse mai mari. În cazul lui Dan Voiculescu, 10 ani. Dezbaterile vor continua mâine, începând cu ora 10.00. La Curtea de Apel au fost chemați toți inculpații.

UPDATE 28.ORA 22.03. Vorbește procurorul DNA, Elena Matiescu, despre prejudiciul de 60 de milioane de euro.

UPDATE 27. ORA 22.00. Gheorgiță Mateuț devine plângăcios: ”Vrem copii după notițele grefierului”. Judecătoarea Camelia Bogdan îi răspunde scurt:” O să le aveți”

UPDATE 26. ORA 21.54. Judecătoarea Camelia Bogdan a respins, încă o dată, ca inadmisibilă, recuzarea făcută de Gheorghiță Mateuț.

UPDATE 25. ORA 21.30. Avocatul Gheorghe Mateuța recuzat-o din nou pe judecătoarea Camelia Bogdan. Avocatul: ”Spuneți-mi ce să mai fac, nu știu ce să mai fac, îmi respingeți tot ca inadmisibil. Nici măcar sesizarea Curții Constituționale, care nu suspenda apelul, nu ați acceptat-o”. Camelia Bogdan : ”Nu putem oferi asistență juridică avocaților”.

UPDATE 24.00. ORA 20.54. Camelia Bogdan a spus că procesul va continua în seara aceasta, iar procurorul DNA să spună concluziile pe apel. Ea a atras atenția că poate suspenda ședința dacă inculpații nu rezistă sau se prelungesc pledoariile. Avocatul Gheorghiță Mateuț ridică o excepție de neconstituționalitate.

UPDATE 2

UPDATE 23. ORA 20.54. Avocații cer amânarea procesului până mâine, ca să pună concluzii pe fond: ”este o cauză complexă, afară este caniculă, este cod roșu de căldură”.

UPDATE 22. ORA 20.42. Judecătoarea Camelia Bogdan a anunțat că a respins ca inadmisibilă recuzarea completului. Ședința a fost reluată. Avocata Maria Vasâi a cerut un nou termen de judecată. De asemenea, se cere audierea fiicelor lui Dan Voiculescu. Cererea a fost respinsă.

UPDATE 21. ORA 20.16. Ședința a fost suspendată pentru 10 minute. Se deliberează pe cererea avocaților de recuzare a completului de judecată.

UPDATE 20.ORA 20.00. Camelia Bogdan cere concluzii pe apel, pentru ca dosarul să rămână în pronunțare. Avocatul Gheorghiță Mateuț cere recuzarea completului și cere schimbarea încadrării juridice. Avocatul avea solicitarea de recuzare redactată. S-a așezat în fața judecătoarei, lângă Maria Vasâi, nesigur pe el. Se bâlbâie, încurcă legile. Camelia Bogdan îl corectează de câteva ori, pe noul Cod Penal. Îl ascultă ușor amuzată.

UPDATE 19 ORA 19.39.Judecătoarea Camelia Bogdan a respins martorii propuși de Dan Voiculescu: Dacian Cioloș,Traian Băsescu și Ilie Sârbu. De asemenea, au fost respinse majoritatea cererilor făcute de avocatul mogulului.

UPDATE 18.ORA 19.20. Instanța a respins mai multe probe solicitate de inculpații din dosarul ICA. Judecătoarea Camelia Bogdan a explicat căla Înalta Curte de Csație și Justiție au fost audiați mai mulți martori și că s-a dispus efectuarea a două expertize. Ca atare, o nouă expertiză a fost respinsă. La Tribunal au fost suplimentate aceste probe.Au fost admise înscrisurile cerute de doi dintre inculpați.

UPDATE 17. ORA 18.00: Judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat că se va pronunţa în 15 minute pe toate probele suplimentare solicitate de avocaţii lui Dan Voiculescu.

UPDATE 16. Procurorul DNA cere respingerea solicitarii lui Dan Voiculescu privind audierea lui Dacian Ciolos, Traian Basescu și Ilie Sirbu. Cere și respingerea solicitarii privind audierea altor martori ceruti de acesta. Arata ca ministerul Agriculturii s-a constituit parte cuvila, si ca la dosar sunt depuse toate documentele necesare, deasemenea exista un raport al Curtii de conturi privind activitatea ADS. DNA arata ca alte probe cerutw de Voiculescu nu au relevanta, iar expertizele efectuate in acest dosar sunt lamuritoare. Cu privire la sesuzarea Curtii Europene de Justitie cere respingerea ca inadmisibila

UPDATE 15. Avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi are cea mai ”serioasă” solicitare de probă:să vadă în ședința publică un interviu pe care nutriționistul l-a dat anul acesta la Digi 24. Avocații celorlalți inculpați cer audieri, reaudieri de martori, probe noi, adrese de la diverse instituții, expertize de specialitate.

UPDATE 14. Potrivit unor surse judiciare, Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel sub pretextul că merge la poliție pentru control judiciar, dar a fost anunțat că nu trebuie să meargă astăzi: ”S-a prezentat la Poliția Ilfov și a semnat de luare la cunoștință. A plecat și a zis că merge la birou. Nu s-a întors în sala de judecată”.

UPDATE 13. Unul dintre avocați cere audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, un apropiat de-al lui Dan Voiculescu.

UPDATE 12. Ședința de judecată s-a reluat. Avocații cer noi probe. Fostul șef al ADS, Corneliu Popa,a cerut să facă un test cu detectorul deminciuni pentru a dovedi că nu a avut rea intenție când a semnat actele de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare.

UPDATE 11. Procesul a fost suspendat pentru 15 minute.

UPDATE 10. Avocata Maria Vasâi cere sesizarea Curții Europene de Justiție de la Luxemburg și a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

 

UPDATE 9. Audierile tuturor inculpaților au luat sfârșit. Judecătoarea Camelia Bogdan dă cuvântul avocaților pe cererea de probatoriu. Au fost depuse 14 cereri de audieri în dosarul ICA. Apărătorul lui Dan Voiculescu,Gheorghiță Mateuț, cere audierea a trei martori: primul ar fi Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, care în calitate de fost ministru al Agriculturii a semnat o notă de fundamentare a unei Hotărâri de Guvern privind privatizarea mai multor societăți: ”Se poate lămuri dacă asupra sa s-a exercitat vreo influență”. De asemenea, avocatul mogulului mai cere audierea lui Dacian Cioloș și a președintelui Traian Băsescu.Gheorghiță Mateuț mai cere o mulțimedeprobe: acte de la Registrul Comerțului privind activitatea ICA, adrese de la Ministerul Agriculturii - dacă mai sunt sau nu parte civilă și dacă își mai susțin apelul.De asemenea,mai cere rapoarte ale Curții de Conturi privind activitatea ADS, alte adrese de la Ministerul Agriculturii, PrimăriaCapitalei, ADS etc.

UPDATE 8. Între timp, Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel. El a refuzat să spună ce credite a girat cu terenurile Institutului de Cercetări Alimentare. Întrebat dacă se mai întoarce în sala de judecată, în cazul în care procesul se termină astăzi, mogulul și-a găsit cu greu cuvintele: ”N-am înțeles întrebarea, dar de ce să mă întorc, nu am ajuns la ultimul cuvânt.Dacă voi fi condamnat, îmi voi lua hainele și voi pleca la închisoare”.

UPDATE 7. A fost audiat și Vlad Nicolae Săvulescu, fost director al Direcției Privatizare - Concesionare a Administrației Domeniilor Statulu: ”Precizez  că nu am avut nicio atribuție în privatizarea ICA, menționez că expertul Domnișoru (n.r. - în prezent decedat) este cel care a realizat  documenția pentru privatizare. El a realizat astfel de acte și în cazul altor privatizări, conform legislatiei în vigoare. Eu am făcut 20 de plângeri penale ca DNA să verifice cum s -au făcut 265 de privatizări, care au avut la bază metoda de evaluare simplificată. Nu am avut nicio atribuție în desemnarea membrilor AGA sau a cenzorilor ICA.Nu este adevărat că l-am determinat pe Domnișoru să ateste în fals aspecte ce țin de publicarea în Monitorul Oficial partea a 4-a, a anunțului de privatizare. Aceasta s -a făcut ca urmare a unui ordin de ministru. Știu că privatizarea ICA SA s -a făcut ca urmare a ordinului ministrului Agriculturii”.

 

.

UPDATE 6. Completul de judecată a început audierea lui Sandu Jean Cătălin, fost administrator ( 2 0 0 2 - 2005) al societății Benefica (firmă din grupul Grivco), director (2001- 2005) al Direcției Juridice din cadrul ADS, membru AGA al ICA, secretar executiv al PC (fost PUR) și vice președinte al AVAS. Reamintim că acesta este acuzat că ar fi facilitat adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco, a pachetului de acţiuni ICA deținut de ADS, la un preț de 75,5 de ori mai mic față de valoarea comercială. El este unul dintre cei doi inculpați care au mairămas de audiat în acest dosar. Prima întrebare a judecătoarei Camelia Bogdan :” Cum vă explicați conflictul de interese?”, referindu-se la faptul că acesta a fost și secretar general al Partidului Conservator (fost PUR).

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate