Ucisă de ziua lui PUTIN. Azi se împlinesc 10 ani de la împuşcarea Annei Politkovskaia

Ucisă de ziua lui PUTIN. Azi se împlinesc 10 ani de la împuşcarea Annei Politkovskaia

Ziarista rusă Anna Politkovskaia a fost omorâtă acum zece ani, pe 7 octombrie 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Anna Politkovskaia era jurnalistă la Novaia Gazeta, publicaţie în care dezvăluia  abuzurile comise de forţele ruse în Cecenia la ordinul lui Putin. Ea fost împuşcată mortal în scara blocului în care locuia. Avea doar 48 de ani. Putin împlineşte azi 64 de ani şi se simte mai puternic decât oricând.  

După două zile de la asasinat, Vladimir Putin, care era ţinta articolelor jurnalistei – a rupt tăcerea şi a promis o "anchetă obiectivă.

Ancheta, ca şi procesul, va cunoaşte numeroase lovituri de teatru: schimbarea neaşteptată a echipei de anchetatori, fuga în Siberia a presupusului asasin, achitarea a trei suspecţi, iar apoi anularea acestei decizii de către Curtea Supremă rusă.

"A fost foarte dificil de suportat", îşi aminteşte fiul jurnalistei, Ilia Politkovski. "Şi ca să fie clar, nu a existat niciun fel de justiţie."

În iunie 2014, după opt luni de anchetă, cinci bărbaţi, între care patru ceceni, au fost condamnaţi la pedepse grele de un tribunal moscovit.

Rustam Mahmudov, recunoscut vinovat că a tras asupra jurnalistei, şi unchiul său Lom-Ali Gaitukaev, identificat ca organizator al asasinatului, sunt condamnaţi la închisoare pe viaţă. Şi complicii lor primesc pedepse grele: 20 de ani de închisoare pentru poliţistul moscovit Serghei Hadjikurbanov, 12 şi respectiv 13 ani şi jumătate pentru cei doi fraţi ai trăgătorului, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov.

Dar, în pofida asprimii pedepselor, verdictul este departe de a-i satisface pe apropiaţii Annei Politkovskaia.

"Nu s-a făcut dreptate", afirmă Serghei Sokolov. "Da, cei care au ucis-o sunt în închisoare, dar nu şi şeful lor, nici şeful şefului lor".

Pentru Ilia Politkovski, "justiţia s-a oprit în drum". "Mulţi politicieni spun că dosarul este clasat, dar este o minciună, suntem departe de asta, organizatorii crimei nu au fost judecaţi", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Şi celula anchetatorilor, instituită de parchet, pentru identificarea celor care au comandat crima pare să bată pasul pe loc: niciun progres nu a fost făcut de doi ani.

"Toate pistele duc spre Cecenia, spre cele mai înalte ranguri ale elitei cecene, dar puterea rusă frânează ancheta", denunţă Pavel Kanîghin, jurnalist la Novaia Gazeta. "Atât timp cât nu va exista o schimbare a regimului politic în Rusia, comanditarii vor rămâne în libertate", afirmă el.

 Pentru a comemora împlinirea a zece ani de la asasinarea Annei Politkovskaia, Novaia Gazeta a invitat astăzi la un miting în apropierea stelei cu efigia ei ridicată la intrarea în redacţie.