TRAIAN BĂSESCU: VOCILE SECURITĂȚII. Fostul Președinte anunță începerea luptei pentru respectarea drepturilor omului.
- Dan Dumitriu
- 17 martie 2016, 01:41
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu anunță o schimbare a discursului politic ce poate fi catalogată ca spectaculoasă. Spunând că poate a greșit atunci când a dat prea multă putere instituțiilor de forță ale statului fără a se preocupa de respectarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituție, Traian Băsescu dă un semnal politic.
"Imediat ce îndrăzneşti a vorbi de drepturile fundamentale garantate de Constituţie, un cor de trîmbiţaşi, răspîndit în tot spectrul media, te etichetează ca fiind frate cu corupţii.
Trîmbiţaşii, unii aflaţi în serviciu ordonat, alţii pur şi simplu din prostie entuziastă, consideră că respectarea drepturilor fundamentale este un lux.
Voi fi întotdeauna un adept al statului puternic, capabil să facă faţă oricăror ameninţări fie că este vorba despre terorism, corupţie, crimă organizată, iar consolidarea justiţiei a fost o prioritate a mandatelor mele. Trebuie să-mi recunosc însă şi greşeala de a nu fi vorbit aproape deloc în cei 10 ani de mandat despre nevoia respectării drepturilor fundamentale garantate de Constituţie. În condiţiile în care Constituţia a fost cartea mea de căpătâi. O voi face de acum înainte, fără a fi un adversar al instituţiilor statului care aplică legea şi fără a susţine că măcar un vinovat trebuie să scape nepedepsit. Consider incorecte spectacolele care umilesc oamenii înainte ca aceştia să fie condamnaţi, sunt incorecte scurgerile controlate de documente din dosarele procurorilor avînd ca scop punerea acuzatului în situaţia de vinovat înainte ca acesta să fie judecat şi condamnat, sunt incorecte demolările deliberate de credibilitate ale unor instituţii fundamentale. Nu acestea sunt soluţiile într-un stat de drept. Acum zece ani cînd eu declaram corupţia ameninţare la siguranţa naţională şi treceam la un proces de consolidare a instituţiilor, partidele şi trîmbiţaşii din presă mă acuzau că sunt dictator, drept pentru care am avut parte de două suspendări. După zece ani, suspendacii sunt cu anticorupţia în gură, ce-i drept nesincer, uitînd cîtă energie au consumat pentru a îngenunchea statul de drept. Astăzi eu susţin că se poate combate corupţia eficient şi mult mai credibil, simultan cu respectarea drepturilor fundamentale înscrise în Constituţie. Oare va dura tot 10 ani pînă cînd partidele şi trîmbiţaşii din presă vor recunoaşte acest lucru?"