TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Anul în care Călin Popescu Tăriceanu și-a făcut partid
- Carmen Vintil ă
- 26 decembrie 2014, 12:00
În luna februarie a acestui an, Călin Popescu Tăriceanu demisionează din PNL și ,după o zi anunță că își face partidul lui. A format mai întâi Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale la care au aderat mai mulţi politicieni, inclusiv parlamentari, nemulţumiţi PNL.
Pe 3 iulie pe scena politică apare oficial Partidul Liberal Reformator (PLR). Pe 2 august 2014, Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președintele acestui partid. „Am emoţia momentului, cum e şi firesc, pentru că suntem la un nou început de drum. Ceea ce doresc este ca acest partid să dăinuie, să reuşească să reprezinte cu cinste şi onoare liberalismul în România”, spunea Călin Popescu-Tăriceanu.
Tribunalul Bucureşti a respins, luni, solicitarea formulată de Partidul Naţional al Mediului, preluat de gruparea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, pentru transformarea acestuia în Partidul Liberal Reformator prin modificarea Statutului, a denumirii şi a programului politic.
Călin Popescu Tăriceanu şi-a depus apoi, la BEC, dosarul de candidatură la prezidenţiale ca independent.
La turul doi al alegerilor prezidențiale, Tăriceanu și-a anunțat susținerea pentru Victor Ponta. Mai mult, Cu două zile înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din noiembrie, preşedintele executiv PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, şi preşedintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu au semnat, la Parlament, o declaraţie politică de înfiinţare a USL 2.0.
"Dorim să ne asumăm în faţa românilor, prin această declaraţie politică, voinţa de a reface USL într-un proiect politic menit să ducă până la capăt proiectul început în anul 2011 de forţele democratice din România. USL 2.0 reprezintă angajamentul nostru, al semnatarilor acestei declaraţii, de a da consistenţă autentică unei largi coaliţii a unor formaţiuni de centru - dreapta, centru şi centru - stânga care are drept scop principal construirea României puternice. Fidelitatea faţă de votul cetăţenesc şi faţă de angajamentele asumate împreună obligă partidele semnatare să ducă până la capăt proiectul USL", se arăta în declaraţia politică semnată pe 14 noiembrie.
Preşedintele Partidului Liberal Reformator (PLR), Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa pe 14 decembrie semnarea în perioada următoare a unui document politic "mai amplu" care va dezvolta protocolul USL 2.