Editura Evenimentul si Capital

Meleșcanu intervine în lupta Cameliei Smicală-Jalaskoski cu statul finlandez

Autor: | | 6 Comentarii | 1394 Vizualizari

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a luat, în sfârșit, atitudine în cazul doctoriței Camelia Smicală-Jalaskoski, femeia căreia statul finlandez i-a luat doi din cei trei copii și a condamnat-o la 6 luni de închisoare, în urma incidentului provocat de executorii care au ridicat minorii de acasă, acum doi ani.

Ministrul: Cu sufletul sunt alături de doamna Camelia Jalaskoski

Meleșcanu a scris pe contul său de socializare: ”Zilele acestea mă aflu la Istanbul, la Conferința Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, dar sunt în strânsă legătura cu colegii mei din minister. Doresc să vă aduc la cunoștință faptul că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române Camelia Jalaskoski, încă de la început, din anul 2015, la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia. MAE și misiunea diplomatică română din capitala Finlandei a stabilit și menține o legătură permanentă cu cetățeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistență consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistență socială și protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente și Ministerul Afacerilor Externe finlandez. Acțiunea de implicare a MAE a continuat în tot acest timp, Conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ambasada României la Helsinki abordând în repetate rânduri cazul, în cadrul discuțiilor oficiale, cu Ambasadorul Finlandei la București și cu alți demnitari finlandezi. Pe parcursul procedurilor judiciare, misiunea diplomatică a menținut o legătură permanentă, atât cu cetățeana română, cât și cu avocatul ales al acesteia. MAE și Ambasada României la Helsinki vor acorda în continuare sprijin și întreaga asistență consulară posibilă în beneficiul cetățenei române. Vă asigur că această temă este în atenția mea și nu voi precupeți nici un efort să fac tot ce îmi stă în putință pentru rezolvarea acestui caz umanitar, desigur, respectând limitele legale și totodată ținând seama și de legislația națională a Finlandei. Chiar dacă sunt plecat la Istanbul pentru a reprezenta interesele României, cu sufletul sunt alături de doamna Camelia Jalaskoski și de toți românii care militează pentru a ne aduce copiii, înapoi, în famiile lor.”

Acțiunile MAE în afacerea ”Smicală-Jalaskoski”

În postarea sa de pe Facebook, ministrul face trimitere la următorul comunicat de siteul MAE: E o înșiruire a așa-ziselor acțiuni de sprijinire a cauzei doctoriței, dar nu se specifică un lucru: toate au eșuat, majoritatea fiind măsuri tardive.

Iată comunicatul:

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ambasada României la Helsinki s-au implicat în mod prioritar în sprijinul cetățenei române în cauză, încă de la momentul sesizării cu privire la instituționalizarea celor doi copii minori ai acesteia.

Misiunea diplomatică română din capitala Finlandei a stabilit și menține o legătură permanentă cu cetățeana română în cauză, în favoarea căreia a întreprins multiple demersuri de asistență consulară, intervenind în repetate rânduri pe lângă serviciile locale de asistență socială și protecție a copiilor, autoritățile judiciare competente și Ministerul Afacerilor Externe finlandez.

Mama copiilor a beneficiat de asistența consulară constantă a misiunii diplomatice române de la Helsinki, prin prestarea unor servicii consulare, precum eliberarea unor certificate de naștere românești pentru cei doi copii născuți în Finlanda, prin realizarea unor intervenții la nivel diplomatic în sprijinul acesteia pe lângă Ministerul Afacerilor Externe finlandez, administrația regională și serviciile sociale implicate, prin prezența reprezentanților ambasadei la termenele de judecată din cadrul procedurilor judiciare în care a fost implicată cetățeana română, precum și prin consilierea sa cu privire la demersurile întreprinse pe lângă autoritățile finlandeze.

Misiunea diplomatică română din Finlanda se află în legătură permanentă cu persoana în cauză, care a fost primită de către ambasadorul României la Helsinki ori de câte ori a solicitat acest lucru. De asemenea, a fost primită în audiență, la sediul MAE, cu ocazia prezenței sale în România.  

Cazul respectiv a fost abordat de către conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și de către Ambasada României la Helsinki, în cadrul discuțiilor oficiale, cu Ambasadorul Finlandei la București și cu alți demnitari finlandezi. 

În cadrul demersurilor întreprinse, Ambasada României la Helsinki a solicitat date privind dosarul întocmit de serviciile sociale  finlandeze, care au dus la măsura instituționalizării celor doi minori, însă autoritățile finlandeze au precizat că, în conformitate cu legislaţia finlandeză, nu pot furniza astfel de informații, toate detaliile legate din dosar fiind confidenţiale.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate