Tâlcul procesului pe care Dan Voiculescu l-a pierdut cu Traian Băsescu | EDITORIALUL EVZ

Tâlcul procesului pe care Dan Voiculescu l-a pierdut cu Traian Băsescu | EDITORIALUL EVZ

Destinul are un mod interesant de a aranja lucrurile cu foarte mult tâlc.

 Luni, Traian Băsescu a câştigat încă un proces cu Dan Voiculescu. Unul care îşi are originea în vara lui 2012, când naşul varan al USL punea la cale suspendarea preşedintelui, sperând că astfel obţine un context favorabil în care să-şi rezolve problemele penale.

„Sunt opt ani de când cu migală, cu perseverenţă s-a construit independenţa Justiţiei faţă de politic. Ştiu că aveţi probleme de neînţeles legate de acest lucru. Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul dintre liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, «trebuie să controlăm Justiţia». Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut. Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor, ca Parchetul General, DNA, ÎCCJ, la modul de supunere din anii 2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie este una greşită şi poate să eşueze la referendum”, spunea Traian Băsescu, în 2012, în plenul Parlamentului.

Supărat că a fost arătat cu degetul ca lider spiritual al găştii care spera să-şi rezolve problemele penale prin cutremure politice, Dan Voiculescu l-a dat în judecată pe Traian Băsescu. Era ferm convins că planul pus la cale în laboratoarele USL şi studiourile Antena 3 va avea succes şi că va putea să-şi pună pantofii de lac pe grumazul Justiţiei. S-a înşelat amarnic.

Astăzi, Dan Voiculescu este un infractor de drept comun, care îşi execută pedeapsa de zece ani de închisoare. Din când în când mai scrie ceva pe blog şi cam atât. A simţit, pe propria piele, că Traian Băsescu a avut dreptate când l-a avertizat, în plenul Parlamentului.

Lista politicienilor care au ajuns să constate că procesul este ireversibil a crescut în ultimii doi ani cu nume de la toate partidele. Retorica „justiţiei băsiste” care execută duşmani politici ai fostului preşedinte a devenit istorie după cazul Elena Udrea.

Unii au înţeles mesajul lui Traian Băsescu, din 2012, şi au reacţionat ca atare. Hrebenciuc e un exemplu. A priceput că soarta lui depinde numai de strategia pe care o face în apărare, în cadrul procesului penal, împreună cu avocaţii săi şi că e inutil să mai meargă pe drumul condamnatului Voiculescu.

A demisionat şi îşi vede de proces, aşa cum e normal. Videanu, un fost ministru PDL, din tabăra care se lupta cu USL alături de Traian Băsescu, în 2012, a priceput şi el noua realitate. Lista poate continua cu toţi cei care au priceput că drumul lui Voiculescu nu duce niciunde şi că Justiţia s-a schimbat.

....

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

....

Universul are un simţ al umorului interesant. A uneltit în aşa fel încât, exact astăzi, să câştige Traian Băsescu procesul deschis de Dan Voiculescu pentru declaraţia făcută de fostul şef al statului în plenul Parlamentului României.

Sentinţa a venit exact în ziua în care urmăritul penal Victor Ponta a ales să calce pe urmele lui Dan Voiculescu, arogant şi sigur pe el, în Camera Deputaţilor, spunându-ne că dosarul penal în care este cercetat are conotaţii politice, e lovitură de stat şi alte lozinci din repertoriul lui Felix.

Călin Popescu-Tăriceanu, întâmplător prim-ministrul care i-a dat lui Dan Şova contractele de un milion de euro cu Turceni-Rovinari, a ieşit şi el în faţa camerelor de luat vederi, pentru a ne spune că un procuror, de 27 de ani, nu poate să cerceteze un prim-ministru determinând plecarea lui din funcţie.

Practic, Tăriceanu inventează imunitatea „de facto” pentru şeful Guvernului. Logica şefului Senatului presupune că oricând, pe timpul mandatului unui prim-ministru, niciun procuror nu se poate atinge de vreun şef al Executivului, pentru că asta ar provoca efecte politice. Şi dacă prim-ministul respectiv se perpetuează la putere mai multe mandate, stă Justiţia blocată până când se prescriu faptele? Realizaţi stupiditatea argumentului folosit de Tăriceanu?

Victor Ponta păşeşte zilele acestea exact pe urmele lui Dan Voiculescu, crezând, la fel ca Felix, că poate să-şi amâne daravela cu Justiţia suficient de mult încât să scape de consecinţele penale ale faptelor lui. Un termen de prescripţie survine în 2016.

Ponta ştie că majoritatea pe care o controlează îl va proteja şi are un plan minuţios pus la punct prin care e convins că va scăpa. Exact aşa credea şi Felix, acum doi ani. Tâlcul păţaniei lui Felix i-a scăpat lui Victor Ponta.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 
 

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Recomandările noastre