Editura Evenimentul si Capital

Lui Iohannis i s-a cântat IMNUL SECUIESC. REACŢIE ISTORICĂ a şefului statului: „Aveţi voci bune şi puternice.” - Video

Iohannis nici nu a clipit când i s-a cântat imnul secuiesc
Autor: | | 22 Comentarii | 24576 Vizualizari

Klaus Iohannis a ajuns marți dimineață la Consiliul Judeţean Harghita în Miercurea Ciuc, pentru mai multe întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai asociaţiilor profesionale din Covasna și Harghita. Iohannis a fost întâmpinat de autoritățile locale cu imnul secuiesc, iar din reacţiile acestuia se poate deduce că acesta a fost un moment-surpriză.

Organizatorii au intonat imnul secuiesc după Imnul României. Iohannis nici nu a clipit. După imn, li s-a adresat organizatorilor: „Vă mulțumesc că mi-ați cântat. Aveți voci puternice și bune!”

Iohannis a fost întrebat de jurnaliști dacă a citit scrisoarea trimisă de Liderul Ținutului Secuiesc, în care acesta îi enumeră revendicarile maghiarilor din zonă. ”Exact pentru a vedea care sunt problemele oamenilor de aici am venit în vizită. Sunt convins că la sfârșitul zilei voi ști mai mult despre județele Harghita și Covasna”, a spus Klaus Iohannis, Miercurea Ciuc. Acesta a mai adăugat că nu toată lista de probleme ține de funcția sa, dar va încerca să găsesască rezolvarea tuturor problemelor care țin de instituția prezidențială.


Klaus Iohannis va participa la dezbateri cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai asociaţiilor profesionale pentru a vedea care sunt problemele din secuime. De asemenea, acesta va vizita Complexul Monahal Şumuleu-Ciuc, Căminul "Sfântul Ştefan" din Miercurea Ciuc şi fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni.


În timpul întâlnirii, Klaus Iohannis a vorbit despre importanța vizitei sale și a pereneriatului dintre secuime și autoritățile de la București: „Au trecut mulți ani de când un președinte a pășit ultima oară aici in mod oficial. Am ținut special să vin personal în această zonă cu oameni puși pe treaba. Sunt sigur ca printr-un parteneriat puternic, nu mimat, se pot găsi soluții pentru problemele prezentate. Apreciez echilibrul liderilor locali din Harghita și Covasna. Izolarea acestor comunități nu este de natură să încurajeze progresul.”


Acesta a menționat și importanța turismului în zonă și necesitatea de promovare a valorilor locale: „Județele Harghita și Covasna au potențial de dezvoltare deosebit, cu sectoare in care merită investit, monumente istorice unice și stațiuni de importanță națională, dar și rezerve de apă minerală ce pot exploatate. Cultura locului atrage turiști români și străini, înregistrând un număr dublu de turiști în 2016 față de 2015, dar totuși mic față de potențialul zonei, turismul având importanță în regiune. Reprezentanții autorităților publice locale trebuie să se implice în acest sector.”


Iohannis a vorbit și despre trei factori cheie pentru regiune, descentralizarea, regionalizarea și autonomia, „În lumina acestor obiective, cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea și trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa în interes local. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului, și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică. Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am descris, ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca, în cazul unei regionalizări, să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică.”


Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate