O ştire genială: cum le tăiem ruşilor conducta de gaze!

O ştire genială: cum le tăiem ruşilor conducta de gaze!

Scandalurile noastre dâmboviţene - pro sau contra Kovesi, a cui este Realitatea TV etc. – au făcut ca o ştire excepţională să fie trecută sub tăcere, deşi merita să fie comentată.

„Siguranța energetică a UE se joacă la Bucureşti!”, au titrat vreo două gazete, dar probabil că nimeni nu a luat în seamă titlul care părea pompos. E şi normal dacă avem în vedere că presa noastră cea de toate zilele este plină de fake news. Curios din fire, dar şi atent la detalii precum Ion Cristoiu, m-am pus pe cotrobăit. Ei bine, știrea e reală, iar faptul în sine mi se pare genial.

La Londra, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, și conducerea BERD au semnat acordul unui împrumut de 278 milioane de lei. Un nou pas vital pentru consolidarea proiectului BRUA - adică pentru cei mai slabi în economie, aşa ca mine, conducta de gaze Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Sec, informaţia sună aşa: „Guvernul României a salutat relaţia de parteneriat dintre BERD şi Transgaz, acordul în valoare de 60 milioane de euro, recent semnat cu BERD, urmând să asigure o nouă sursă de finanţare a gazoductului BRUA pe teritoriul României, care se alătură investiţiei Transgaz de 149 milioane de euro, grantului Uniunii Europene de 179 milioane de euro, împrumutului de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 50 milioane de euro precum şi altor finanţatori.

Astfel că, deşi costul total al proiectului este de 478 milioane de euro, ceea ce transformă BRUA în cel mai important proiect strategic derulat în ultimii ani în ţara noastră, există de acum garanţia financiară că faza 1 a gazoductului pe teritoriul României va fi finalizată la termen”.

Mai pe şleau, România devine centrul energetic al Uniunii Europene. Uite aşa o pârlită de companie românească, bine gestionată, a reuşit să ia faţa gigantului rusesc GAZPROM, companie care avea „o exclusivitate” şi dicta precum o făcea odinioară ţarul cancelariilor occidentale. Cum mişca unul, cum umblau ruşii la robinet, iar Europa intra în panică.

Succesul este unul românesc, dar şi personal al directorului Ion Sterian, pe care, cu scuzele de rigoare, îl ştiam de pe la RAAPPS, dar nicidecum un aşa mare economist. Ani de zile am fost acuzaţi din toate părţile că avem companii de stat falimentare. E o minune că o companie românească, şi mai ales una de stat, alege să devină jucător regional participând şi la privatizarea operatorului de profit din Grecia, DESFA, dar şi din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz! Iată că nici fraţii noştri basarabeni nu sunt uitaţi, deşi la prima vedere uităm de ei periodic şi ne aducem aminte doar de „podurile de flori”!

Schema e un pic mai complicată, dar şi bine gândită. Economiştii susţin că interesul Transgaz pentru DESFA trebuie văzut împreună cu proiectul conductei BRUA finanţată din fonduri europene, scopul fiind aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, din surse independente. Adică nu de la ruşi!

Pe teritoriul Greciei va trece gazoductul TAP din coridorul sudic, cu gaz din Marea Caspică, spre Albania şi Italia. Acesta „va înţepa” şi BRUA şi va duce gaz către toate ţările din sud-estul Europei. Proiect care va traversa România şi se va opri în inima Europei, în Austria, la Baumgarten, devenind cel mai important hub de gaze naturale din centrul Europei. Ei bine, asta da ştire! Să vedem acum reacţia rusească, că le-am luat conducta de sub picioare!

Recomandările noastre