Editura Evenimentul si Capital

DOSAR DE CONTRASPIONAJ. Cazul agentului SECRET prins de SRI care a ZDRUNCINAT securitatea NATO | DEZVĂLUIRI EVZ

Floricel Achim, militarul român condamnat pentru trădare
Autor: | | 13 Comentarii | 28235 Vizualizari

Una dintre operaţiunile de contraspionaj prin care Serviciul Român de Informaţii a pus capăt unei scurgeri de informaţii din Ministerul Apărării Naţionale şi a destructurat o reţea străină de spionaj l-a avut ca protagonist pe un cetăţean dintr-o ţară aliată NATO şi membră a Uniunii Europene. Agentul acţiona pentru un serviciu secret din sfera de influenţă a Rusiei şi a reuşit, după o „prietenie” de opt ani, să îl transforme în informator pe un militar român, cu acces la informaţii NATO. Timp de alţi şapte ani, militarul român a devenit omul spionului. Scandalul care a urmat a culminat cu retragerea şi expulzarea a cinci diplomaţi străini.

În spionaj şi contraspionaj nu există prieteni, mai ales atunci când este vorba de interesele de stat. O spun ofiţeri cu experienţă din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) care se confruntă, în ultimii ani, cu cele mai diversificate forme de atacuri la adresa siguranţei naţionale. Aşa cum dezvăluia Evenimentul zilei, în ediţia de vineri, 3 martie, ofițerii de la contraspionaj avertizează că există situaţii în care funcţionarii români cu funcţii importante în stat transmit din naivitate sau necunoaştere informaţii sau date spionilor. Cu atât mai mare există riscul unor scurgeri de informaţii la nivelul micilor funcţionari care au acces la informaţii secrete. Din acest motiv SRI a demarat programul awareness în contraspionaj, de instruire a funcționarilor publici, în cadrul căruia angajații Guvernului sau ai ministerelor din subordinea Executivului învață cum să se ferească de agenții serviciilor secrete străine.

Al doilea caz răsunător de spionaj, după 1990

În urma apariţiei articolului din Evenimentul zilei, SRI a amintit de operațiunea de contraspionaj Dorment,  un caz soluţionat în anul 2009 prin arestarea subofiţerului roman Floricel Achim, fost Şef Registratură al Centrului de Comunicaţii şi Informatică pe Garnizoană în Batalionul 45 din cadrul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”  şi a cetăţeanului bulgar Zikolov Marinov, fost ataşat militar în ţara noastră, devenit “afacerist” în slujba serviciilor secrete din Ucraina, înainte de Euromaidan, revolta populară ca a dus la schimbarea regimului de la Kiev, fidel Rusiei. Este al doilea caz răsunător în care un spion este arestat, după cel din 1994, în care a fost prins şi trims după gratii Traian Perlog, un agent al serviciilor secrete germane, caz dezvăluit, în exclusivitate, de Evenimentul zilei pe 6 noiembrie 2014.

Operaţiunea Dorment

Într-o postare pe Facebook, SRI arată că, în anul 2009, “în cadrul activității informativ - operative desfășurate de Direcția Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informații au fost obținute încă din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul național a unei operațiuni de culegere de informații clasificate în favoarea unor structuri informative  străine”. În perioada acelor patru ani, “SRI a documentat informativ modalitățile concrete prin care documente cu caracter militar aparținând Ministerului Apărării Naționale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentanților unui alt stat nealiat”.  În cadrul operațiunii, ofițerii SRI au stabilit cu certitudine faptul că transferul documentelor s-a realizat de către Zikolov Marinov care acționa pe teritoriul României ca agent de informații al unui serviciu special străin. Acesta l-a recrutat și angrenat pe cetățeanul român Floricel Achim, subofițer MApN cu acces la date și informații cu caracter clasificat, în culegerea și transmiterea de informații. După prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legătură complex, specific serviciilor speciale, către  cadre de informații străine.

Foto: Spionul bulgar Zikolov Marinov şi militarul român Floricel Achim (în fundal)

A fost afectat sistemul de comunicaţii al Statului Major al Forţelor Terestre

Dincolo de comunicatul sec al SRI, de pe data de 3 martie 2009, din dosarul procurorilor  DIICOT, desemnaţi să ancheteze acest caz de spionaj, reiese cât de grav a fost pus în pericol siguranţa naţională, favorizată de un lanţ de neglijenţe, începând de la comandantul Diviziei 1 Dacica şi până la ofiţerul care răspundea direct de Floricel Achim, căpitanul Dragoş Petrişor. Comandantul batalionului îi transmitea căpitanului informaţii secrete de stat copiate pe stick de memorie iar acesta le transfera pe laptopul personal. Subofiţerul care, prin natura funcţiei, a primit dreptul de a avea acces la informaţii “secret de stat”, întâi chiar “strict secret de importanţă deosebită” , folosea, pe bază de încredere, parola ofiţerului pentru a sustrage secrete de stat, atât din calculatorul unităţii miltare cât şi din laptopul şefului său direct. Practic, pe data de 28 februarie 2009, atunci când au fost reţinuţi Achim şi Marinov,  a fost făcută publică criza prin care trecea Ministerul Apărării Naționale prin compromiterea unor informații secrete de stat care a prejudiciat sistemul național de apărare. Astfel, a fost afectat sistemul de comunicaţii și informatică al Diviziei 1 Infanterie „Dacica” și parţial al Statului Major al Forţelor Terestre.

Hărţi NATO, furnizate Ucrainei

Zikolov Marinov a declarat în fața procurorilor că, începănd cu anul 2002, Achim a procurat documente cu caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului. Printre acestea se numără: sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare, planuri de apărare, tabelele de codificare-decriptare, cele cu parole, cu frecvențele și indicativele comunicațiilor. În motivarea Curții de Apel Bucureşti, instanţă care a dispus arestarea celor doi, pe 28 februarie 2009, se arată că aceste informații erau trimise cetăţeanului bulgar, în schimbul unor sume de bani, în general până la 1000 de dolari, iar bulgarul le transmitea unui reprezentatnt al Ucrainei, interesat de informații.

Descoperit înainte de summitul NATO

Aşa cum arată site-ul drao.ro, care a scris, în detaliu, despre acest caz, primele indicii despre scurgerea de informaţii în care era implicat Achim au fost descoperite în contextul desfășurării la București a summitului NATO din perioada 2 - 4 aprilie 2008. Atunci, Zikolov Marinov a încercat să obțină informații secrete privind organizarea și derularea evenimentului. Bulgarul a cerut date și unor reprezentanți ai unei ONG străine, care erau, în realitate, ofițeri acoperiți ai SRI și care îl filau din anul 2005. Până în anul 2008, SRI și Direcţia de Contrainformaţii a  Armatei nu au știut că subofițerul Floricel Achim îi vindea informații clasificate lui Zikolov.

15 ani de prietenie, opt ani de spionaj

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate