235 de muzicieni ai Orchestrei și Corului London Philharmonic au interpretat în premieră la Londra Simfonia a III-a de George Enescu în fața unui public peste 2000 de oameni.
De patru ori s-au auzit ropote de aplauze în sala Royal Festival Hall a cunoscutului centru cultural londonez Southbank Centre la finalul concertului susținut de London Philharmonic Orchestra & Choir sâmbătă, 7 februarie, de la ora 19.30. Dirijorul Vladimir Jurowski, care a decis să includă Simfonia a III-a în programul internațional al orchestrei după ce a interpretat-o în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2013, a ridicat partitura lucrării enesciene către public.
Prezentată inițial în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2013, în interpretarea London Philharmonic Orchestra & Choir, Simfonia a III-a de George Enescu a ajuns în acest weekend la Londra, într-unul dintre cele mai importante evenimente ale muzicii clasice internaționale, o premieră pentru România.
London Philharmonic Orchestra & Choir, sub bagheta lui Vladimir Jurowski au interpretat pentru prima dată pe o scenă londoneză lucrarea enesciană, în fața unui public de peste 2000 de oameni. Pe scena Royal Festival Hall au urcat 115 instrumentiști și 120 de artiști din cor – partitura enesciană include și cor de copiii - care au interpretat pe 7 februarie partitura de George Enescu.
„Ne bucurăm foarte mult că am inclus muzica lui George Enescu în programul orchestrei noastre”, a punctat Timothy Walker, Director artistic al London Philharmonic Orchestra. De asemenea, acesta a anunțat în fața publicului de la Londra, o altă premieră: în ediția 2017 a Festivalului George Enescu, London Philharmonic Orchestra va prezenta sub bagheta lui Vladimir Jurowski „Oedipe”, una dintre lucrările care i-au adus faima internațională compozitorului George Enescu.
„Muzica lui Enescu este muzica unui geniu”, a subliniat dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu acordat pentru Radio România Muzical chiar înaintea premierei londoneze.
„Festivalul Enescu a început discuțiile cu maestrul Vladimir Jurowski încă din anul 2010. Își dorea să interpreteze Enescu și i-am propus Simfonia a III-a. Trei ani mai târziu, cunoscutul dirijor urca pe scena de la Sala Palatului și aducea publicului interpretarea sa, nouă, a acestei lucrări enesciene. Acum, momentul de la Londra a fost unic și foarte emoționant, un triumf și țin să mulțumesc atât orchestrei, cât și lui Vladimir Jurowski! Este parte din identitatea Festivalului să promoveze muzica lui George Enescu și, iată, să o ducă peste granițe. În ediția 2015, publicul se va putea bucura de 20 de lucrări de George Enescu în interpretarea unor muzicieni internaționali de top. În 2017, London Philharmonic Orchestra va prezenta în Festivalul Enescu Oedipe. Mai mult, sunt în discuții să includă această interpretare și în cadrul celebrului festival BBC Proms. Este o reușită extraordinară pentru România și ne bucurăm că Festivalul Enescu duce mai departe, la un nivel internațional, muzica compozitorului George Enescu”, a declarat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu.
Prezent și el la concert în sala Royal Festival Hall, celebrul dirijor Antonio Pappano a fost fascinat de lucrarea enesciană și a spus că-și dorește să interpreteze Simfonia a III-a de Enescu alături de Orchestra dell´Accademia Nazionale di Santa Cecilia în cadrul unei viitoare ediții a Festivalului Enescu.
Printre personalitățile care s-au aflat la concertul de la Londra se numără și Baroneasa Prashar of Runnymede CBE, British Council Londra, Sir George Iacobescu chairman and chief executive officer al Canary Wharf Group, Andrew Popper, șeful Casei Regale din România, precum și actrița Anamaria Marinca.
În cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București) vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român. În premieră pe scena Festivalului se vor afla nume cunoscute la nivel internațional precum Orchestra Filarmonicii din Berlin sau violonista Anne-Sophie Mutter.
Cu ocazia premierei londoneze, ICR Londra a organizat Luna Enescu la Londra, care a cuprins mai multe dezbateri și concerte ce au avut loc la sediul instituției.