Impas politic la vârful statului. Bătălia pentru SIE, BNR şi ASF continuă la ordinul lui Dragnea

Impas politic la vârful statului. Bătălia pentru SIE, BNR şi ASF continuă la ordinul lui Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declanşat o nouă negociere politică cu liberalii pentru funcţiile libere din conducerea unor instituţii de top ale statului român. PSD are majoritatea necesară în Parlament să îşi "planteze" preferaţii în toate funcţiile vacante, cu o singură excepţie: Serviciul de Informaţii Externe (SIE). La SIE este nevoie de o înţelegere neoficială cu preşedintele Klaus Iohannis.

Conducerea Parlamentului a declanşat în 14 martie procedurile legale (audieri în comisii şi vot în plen)  pentru toate posturile de conducere aflate sub control parlamentar. Pe 27 martie, PNL şi PSD nu au ajuns la o înţelegere, astfel că liberalii au reuşit să obţină de la PSD o "păsuire" de trei săptămâni. Pe 18 aprilie, surprinzător, grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi Camera Deputaţilor au cerut prelungirea termenului pentru a doua oară, până pe 8 mai, adică alte trei săptămâni.

PSD şi ALDE au majoritatea parlamentară necesară să îşi impună propriii oameni pentru toate funcţiile puse în joc, mai puţin pentru serviciul secret SIE. Potrivit legii, directorul SIE este numit astfel: Preşedintele României face propunerea, Parlamentul votează. Astfel, fără o înţelegere între Klaus Iohannis şi PSD, SIE va rămâne în continuare fără director civil, după mai bine de 6 luni de la demisia fostului director Mihai Răzvan Ungureanu.

Klaus Iohannis a promis că se va consulta cu PSD înainte să facă propunerea către Parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iniţial, PSD cedase SIE către Klaus Iohannis, aşa cum a relatat EVZ în exclusivitate.

Care sunt funcţiile vizate de PSD, PNL şi Klaus Iohannis:

1. ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) - vicepreşedinte şi preşedinte

2. Radioul Public – preşedinte

3. TVR - preşedinte

4. BNR – viceguvernator

5. AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) – preşedinte

6. SIE – director

7. ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) – vicepreşedinte

8. ICR (Institutul Cultural Roman) – director