Sfârșit de sezon. Virusul gripei porcine a ucis deja mai mulți români, față de 2014
- Daniela Șerb
- 13 martie 2015, 00:00
Numărul total al deceselor confirmate cu gripă este de 30, până în acest moment, potrivit informațiilor date, ieri, de către Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
Sezonul de gripă se apropie de sfârșit, anunță medicii specialiști. La nivel național, numărul infecțiilor respiratorii acute (gripă și cazuri compatibile cu gripa) a fost de 121.719, cu 12,1% mai mic decât cel înregistrat săptămâna trecută, potrivit datelor publicate, ieri, de Centrul Național pentru Boli Transmisibile (CNBT).
Comparativ cu aceeași perioadă a sezonului trecut, proporția este însă cu 31,7% mai mare (92.406 de cazuri). În perioada 2-8 martie, s-au înregistrat, la nivel național, 573 de îmbolnăviri cu gripă și cazuri compatibile cu gripa, adică mai multe decât cele înregistrate anul trecut, în aceeași perioadă.
Șase morți din cauza virusului B
În același interval menționat mai sus, s-au produs șapte noi decese în cazuri de infecții respiratorii acute, confirmate cu virus gripal. Dintre acestea, cinci sunt cu virusul pandemic AH1N1, supranumit virusul gripei porcine, altul cu virusul gripal B și un altul cu virusul gripal AH3N2. Deși acesta din urmă este virusul mutant care, în acest sezon, i-a speriat cel mai tare pe români și a produs numărul cel mai mare de îmbolnăviri, acestea nu au fost atât de severe.
Datele arată că decesele cele mai multe s-au datorat complicațiilor produse de virusul gripei porcine (AH1N1), care a circulat și anul trecut. Astfel, potrivit datelor CNBT, în sezonul de anul trecut, până la 1 martie, din cauza gripei porcine au murit 10 pacienți, în timp ce anul acesta, până la 8 martie, au decedat 19 bolnavi. „Numărul total al deceselor confirmate cu gripă este, până acum, de 30, mai mic decât în sezonul trecut, când s-au înregistrat 34. Vestea și mai bună este că sezonul de gripă este la sfârșit, am trecut de ce era mai greu”, a spus dr. Adriana Pistol, directoarea CNBT.
Virusul AH1N1 a fost depistat prima oară în 2009, în Mexic, an în care a făcut 18.000 de victime, la nivel mondial, motiv pentru care s-a vorbit de prima pandemie gripală a secolului XXI. Față de virusurile sezoniere, cel pandemic AH1N1 cauzează mai multe sindromuri de dificultăţi respiratorii acute.
Constanța, focar de epidemie
De la debutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până pe 10 martie au fost confirmate, în laborator, 841 de cazuri de gripă. Potrivit datelor statistice al CNBT, cele mai multe cazuri de gripă porcină și AH3N2 s-au înregistrat în județul Iași,respectiv, 43 și 61. Județul Constanța este în top la numărul total de cazuri de gripă: 270, după care urmează Bucureștiul, cu 193, și Iașiul, cu 127. Cele mai puține cazuri de gripă, câte unul, s-au înregistrat în județele Mehedinți, Prahova, Teleorman, Hunedoara și Vâlcea.