SCENARIILE lui Trump în fața AMENINȚĂRII nucleare a lui Kim

SCENARIILE lui Trump în fața AMENINȚĂRII nucleare a lui Kim

Trump încearcă să strângă rândurile cu Coreea de Sud și Japonia și să preseze China pentru a-l potoli pe aliatul său, Kim Jong-un.

Donald Trump i-a sunat pe omologii săi chinez și japonez luni dimineața pentru a discuta ce replică i se va da Coreei de Nord săptămâna aceasta, dacă violează directivele ONU testând arme nucleare.

Portavionul USS Carl Vinson escortat de o flotilă de distrugătoare purtătoare de rachete teleghidate se află în zonă și acestora li s-ar putea alătura nave sud-coreene. De asemenea, și două distrugătoare japoneze, scrie Asia Times.

Demonstrația de forță nu a trecut neobservată la Phenian, care a amenințat că va scufunda portavionul american, caracterizat drept „o bestie dezgustătoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Forțele noastre revoluționare sunt gata să scufunde un portavion nuclear american dintr-o singură lovitură”, se lăuda într-un comentariu, oficiosul Phenianului, Rodong Sinmun.

Asia Times remarcă însă că respectivul comentariu nu a apărut pe pagina unu, ci abia pe pagina a treia a ziarului comunist, după două pagini care relatau pe larg vizita de lucru a lui Kim Jong-un la o fermă de porci.

Marți, 25 aprilie, Coreea de Nord sărbătorește 85 de ani de la întemeierea Armatei Populare. În trecut, astfel de sărbători erau marcate prin teste nucleare.

Coreea de Nord a realizat în istoria ei cinci teste nucleare, dintre care două în ultimul an, iar informații de la Phenian susțin că regimul lui Kim lucrează la dezvoltarea de rachete balistice nucleare capabile să lovească teritoriul Statelor Unite.

În ultima vreme, au avut loc mai multe teste de lansare de rachete balistice, sfidând sancțiunile instituite de ONU.

Amenințarea nulceară mereu crescândă a Coreei de Nord este probabil cea mai mare provocare cu care se confruntă administrația Trump în acest moment.

Oficialii de la Washington au declarat că „toate opțiunile sunt pe masă”.

Coreea de Nord susține că programul său nuclear are exclusiv scopuri de apărare și a avertizat Statele Unite că este gata să răspundă cu un atac nuclear la orice fel de agresiune. Phenianul a amenințat de asemenea că va nimici Coreea de Sud și Japonia.

De altfel, Tokyo nu și-a ascuns îngrijorarea, sporindu-și subustanțial cheltuielile de înarmare. Mai mulți parlamentari niponi din partidul de guvernământ l-au îndemnat pe premierul Shinzo Abe să achiziționeze arme potrivite, care să poată distruge lansatoarele de rachete nord-coreene, înainte de un eventual atac nuclear, bacteriologic sau chimic.

Flota japoneză, formată mai ales din distrugătoare, reflectă și ea această preocupare care există la Tokyo.

Cele două nave de război nipone, Samidare și Ashigara, au părăsit vineri coasta de vest a Japoniei pentru a se alătura flotilei portavionului Carl Vinson și efectuează manevre cu navele americane, a arătat un comunicat al Forței de Apărare Maritime nipone.

Oficiali americani și sud-coreeni afirmă de săptămâni întregi că Nordul este foarte aproape de a realiza o nouă experiență nucleară, în ciuda avertismentelor comunității internaționale.

Forțele sud-coreene se află în stare de alarmă. De asemenea, guvernul japonez a difucat pe diverse canale indicații pentru modul în care populația trebuie să acționeze în cazul unui atac cu rachetă balistică.

Washingtonul a făcut din nou apel la Beijing pentru a face uz de toate influența pe care o are pentru a determina Phenianul la reținere. China, singurul aliat al Coreei de Nord, dar care se opune programului de înarmare al acesteia, a adresat la rândul său un îndemn la calm tuturor părților.