Editura Evenimentul si Capital

SCANDAL URIAȘ: EVZ a aflat cine este românul care A PLASAT 800 de milioane de dolari în Elveția. GIGANTUL bancar care ajută bogații lumii să dosească miliardele de FISC

Dinu Patriciu este românul care avea 800 de milioane de dolari în contul din Elveţia.
Autor: | | 103 Comentarii | 49630 Vizualizari

Un uriaş scandal de evaziune fiscală la nivel mondial, în care este implicată celebra bancă HSBC, a scos la iveală că elita lumii păstrează o mulțime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din țările de origine. Banii sunt menținuți în conturi private din Elveția, unde bancherii sunt obligaţi prin lege să păstreze secretul bancar, scrie Business Insider.

Investigația a fost realizată de The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie.

Jurnaliştii au construit materialul pe baza documente scurse de la filiala elvețiană a gigantului britanic HSBC, HSBC Private Bank, scrie portalul de ştiri Business Insider.

În posesia publicaţiilor menționate au intrat aproximativ 30.000 de documente din anii 2005-2007, cu active în valoare totală de aproximativ 120 miliarde dolari. Filiala bancară elvețiană a HSBC a ajutat clienții bogați să eludeze taxele si să ascundă active de milioane de dolari, făcând banii nedetectabili şi a consiliat clienții cu privire la modul de a eluda autorităților fiscale naționale, potrivit unei mari părţi a documentelor bancare ajunse în posesia presei.

Dosarele arată că filiala elvețiană a HSBC le permitea în mod regulat clienţilor să retragă cărămizi de bani, de multe ori în valută străină puţin utilizată în Elveția; comercializa scheme prin care clienţii bogaţi puteau evita taxele europene; banca a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autorităţile fiscale din ţara de origine conturi "negre" nedeclarate; a asigurat conturi criminalilor internaționali, oamenilor de afaceri corupți și altor persoane cu grad de risc ridicat.

Peste 200 de români bogați pe lista HSBC

Filiala HSBC din Elveția are printre clienți 219 de persoane din România, cu 549 de conturi. Unul dintre acestea depăşeşte 800 de milioane de dolari, scrie RomaniaTv. Proveniența banilor nu este un criteriu eliminatoriu pentru a deveni clienti HSBC.

Surse apropiate ANAF, contactate de EVZ, au declarat că depozitul de 800 de milioane de dolari din Elveţia a aparţinut lui Dinu Patriciu.

Banca este acuzată că a lucrat cu infractori internaţionali, între care şi traficanţi de arme, cu oameni de afaceri corupţi şi cu polticieni. Printre personalităţile care apare în dosar se numără Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, fiul fostului preşedinte francez Francois Miterand, actorul John Malkovich, umoristul francez Gad Elmaleh, prinţul Bahrainului Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa, Rami Makhlouf, văr şi asociat al preşedintelui sirian Bashar al Assad, Vladimir Antonov, fost proprietar al unul club de fotbal din Anglia, Margulan Seisembayev, bancher din Kazahstan, Li Xiaolin, fiica fostului premier chinez Li Peng, Joseph Fok, judecător la Înalta Curte de Justiţie dink Hong Kong, dar şi prinţul şi prinţesa Michael of Kent, veri cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, printre clienţi se numără şi foşti sau actuali politicienidin MArea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Kenya, România, India, Liechtenstein, Mexic, Liban, Tunisia, Republica Democrată Congo, Zimbabwe, Rwanda, Paraguay, Djibouti, Senegal, Filipine sau Algeria. Povestea averii lui Dinu Patriciu

În 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol către kazahii de la KazMunaiGaz.

„KazMunayGaz (“KMG”) anunţă astăzi semnarea unui contract de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding S.A. (Elveţia) pentru 75% din acţiunile companiei olandeze The Rompetrol Group, N.V. (“TRG”), a cărei valoare de piaţă a fost evaluată la 3616 milioane USD”, anunța Rompetrol în august 2007, atunci când afacerea a fost parafată.

Pornind de la valoarea anunțată a companiei, presa a dedus atunci că procentul de acțiuni deținut de Dinu Patriciu valora 2 miliarde de lei. Cu toate acestea, ulterior s-a speculat că miliardarul român ar fi încasat mia puțini bani pentru pachetul de acțiuni.

În 2009, revista Forbes estima averea lui Patriciu la 1,8 miliarde de dolari.

Dinu Patriciu a decedat în august 2014, din cauza cancerului la ficat. Acesta se afla în plin divorț de Dana Patriciu.

Din testamentului magnatului, făcut public, reiese că Sabina, fosta soție a magnatului, cea care i-a dăruit două fiice, a moștenit 5% din avere, în timp ce Dana, ultima soție, a fost dezmoștenită, în schimb legea o îndreptățește la 12,5% din avere. Acelați procent îl va primi și femeia care a stat alături de Patriciu în ultima parte a vieții: Melanie Chen.

Restul de 70% va intra în posesia celor două fiice ale lui Patriciu, Ana și maria, potrivit wowbiz. 

Cum a început totul

Reprezentanţi ai HSBC spun că numărul conturilor a scăzut de la 30,412 în anul 2007, la 10,343 de conturi deschis, cauza fiind cooperarea cu autorităţile care au investigat fraude la nivel internaţional.  

Conform HSBC, datele conturilor au fost downloadate în perioada 2006 - 2007 de către Herve Falciani, un fost angajat al departamentului de IT. Autoritiăţile franceze au obţinut date despre mii de clienţi şi au decis să le ofere tuturor autorităţilor fiscale din toate lumea.

Statul elveţian l-a acuzat pe Falciani de spionaj şi furt de secrete la nivel naţional. IT-istul a declarat pentru Reuters că prin acţiunile sale a încercat să ajută guvernele lumii să îi prindă pe milionarii care au folosit conturi elveţiene pentru a scăpa de plata taxelor.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate