Scădere acută a leului la început de an

Scădere acută a leului la început de an

Leul a primit ieri, în prima ședință de tranzacționare din acest an, o lovitură dură, atât din partea euro, dar și a dolarului. Cauzele externe nefaste au generat scăderea fără precedent a leului față de dolar. Astfel, evoluția proastă a prețurilor în zona euro ar putea determina Banca Centrală Europeană să sporească măsurile de relaxare monetară, ceea ce scade interesul investitorilor pentru euro.

 În aceste condiții, investitorii se vor îndrepta în special spre dolar. Euro scăzând față de dolar, a urmat automat și deprecirea leului în raport cu moneda americană. Cum monedele economiilor emergente sunt primele penalizate de investitori atunci când se anunță probleme pe piețele financiare, leul a scăzut și în raport cu euro. Banca Națională a prezentat ieri cel mai prost nivel al leului în raport cu moneda americană din ultimii doi ani și jumătate, respectiv 3,7742 lei/dolar, și cel mai slab nivel în raport cu euro din ultimele circa zece luni: 4,4973 lei/euro.

Prețul benzinei, sub presiune

Impactul imediat al scăderii acute a leului față de dolar ar trebui să se vadă în prețul benzinei, în condițiile în care barilul de petrol este exprimat în dolari. Astfel, atunci când exprimă prețul benzinei în lei, companiile petroliere iau în calcul și cotația leu/dolar. Deși petrolul s-a ieftinit continuu în ultimul timp, creșterea accelerată a dolarului, a cărui cotație s-a majorat numai ieri cu 2,3% față de leu, ar putea conduce la o ușoară scumpire a prețului la combustili. De asemenea, deprecierea susținută a leului față de euro ar putea genera scumpiri ale mărfurilor de import din zona unică, și conduce automat la creșterea ratelor creditelor în euro.

Ne puteți urmări și pe Google News