S-a schimbat Codul Rutier. Amenzi de 450 de lei pentru lipsa scaunului destinat copilului

S-a schimbat Codul Rutier. Amenzi de 450 de lei pentru lipsa scaunului destinat copilului

În legislația rutieră a fost introdus un tichet pentru plata amenzilor primite în trafic. Lipsa acestuia duce la suspendarea carnetului

Codul Rutier are câteva modificări începând de ieri, referitoare la introducerea de amenzi pentru lipsa scaunului special destinat copilului până în trei ani, suspendarea carnetului pentru neplata amenzilor și la înăsprirea sancțiunilor.

● Scaune speciale sau centură. Noua legislație rutieră impune amenzi de până la 450 de lei pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură. „Se acordă patru sau cinci puncte de amendă, care înseamnă, în bani, 360 sau 450 de lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 de lei în prezent”, a declarat şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Florin Brăcea.

● Dacă nu plătești amenda, rămâi fără carnet. Pentru că mulți conducători auto nu-și plătesc amenzile, de ieri a fost introdus un tichet de contravenție care va fi prezentat odată cu permisul de conducere. Acesta va conține evidența amenzilor plătite. Lipsa sa va duce la suspenderea carnetului până la plata amenzii. De asemenea, autorităţile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online. În România, gradul de încasare al amenzilor este de 40%, iar în Olanda - de 98%.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Sancțiuni mai dure pentru șoferii periculoși. Se înăspresc și sancţiunile pentru fapte considerate un pericol social deosebit. Este vorba despre nerespectarea normelor privind trecerea la nivelul căii ferate, conducerea autovehicului sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens, dar și conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată.

Probele biologice, recoltate instant

Codul Rutier are o nouă prevedere care permite și posibilitatea recoltării de probe biologice la locul accidentului. Până acum, recoltarea se putea face doar în spitale și clinici. Asta va permite anchetatorilor să constate dacă șoferul a consumat alcool sau droguri și se va face și în ambulanțe ori autospeciale, la locul accidentului. Mai trebuie precizat că introducerea amenzilor pentru lipsa scaunului pentru copil a fost o solicitare a Poliției Rutiere pentru protejarea micuților. Spre exemplu, pe 1 septembrie, pe DN6, la ieșirea din localitatea Slatina Timiș, Caraș-Severin, șoferul unui Volkswagen a intrat pe contrasens la o depășire și a izbit un TIR. În urma impactului, un copil de un an, aflat pe bancheta din față a autoturismului, a fost proiectat prin parbriz și a murit. Șoferul a supraviețuit.