Rușii riscă noi sancțiuni din partea UE

Rușii riscă noi sancțiuni din partea UE

Uniunea Europeană se pregătește să discute noi sancțiuni ce ar putea fi impuse Moscovei, ca răspuns la luptele dure care continuă în estul Ucrainei.

O declarație oficială a liderilor UE arată că miniștrii de Externe, care se vor reuni joi, ar „trebui să ia în considerare orice acțiune pe care o consideră potrivită, în special noi măsuri restrictive”. Liderii atrag atenția Rusiei că a ignorat acordul de la Minsk din septembrie 2014, în conflictul dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși, furnizând arme și trupe separatiștilor.

Rusia, „stat agresor”

Armata ucraineană a pierdut 9 soldați în ultimele 24 de ore, în timpul luptelor tot mai intense din estul Ucrainei. Tiruri de artilerie și mortiere au avut loc lângă orașul Dobaltseve și satul Luhanskaya. Parlamentul de la Kiev a adoptat, ieri, o rezoluție în care a definit Rusia ca „stat agresor”, iar autoproclamatele republici Donețk și Luhansk sunt „organizații teroriste”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miniștrii de Finanțe ai UE ar putea cere Comisiei Europene să impună noi sancțiuni, ce ar urma să fie aprobate de șefii de stat și de guvern, la următorul summit UE, în 12 februarie. Nu se știe exact care sunt sancțiunile la care se gândesc liderii UE, dar nu este de așteptat să fie vorba despre noi restricții economice majore. În ciuda diviziunilor existente între cei 28 de membri ai UE, în privința sancționării, cel mai mare furnizor de energie, UE a agreat, până acum, mai multe restricții în sectoarele: financiar, apărare și energie. Criticii Moscovei, printre care Lituania și Polonia, au cerut sancțiuni severe, dar Germania este mai precaută.

Franța și Germania, rusofile

Ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki, consideră că „Franța și Germania sunt mai rusofile decât alte țări membre”, iar Franța, care are două nave de vânzare, vrea să-și îmbunățățească relațiile cu Rusia. Parisul „a demonstrat, de multe ori, că relațiile cu Rusia sunt mai importante decât cele din UE”, a spus Sawiki. El a amintit interzicerea exporturilor de carne de porc din Europa, de către Rusia, anul trecut, și faptul că Franța a ajuns la un acord bilateral „în principiu” pentru reluarea acestor exporturi.

Economia rusă, nerecomandată investițiilor

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat ratingul suveran al Rusiei la categoria „junk” - nerecomandată pentru investiții, pentru prima dată în 10 ani. Acum este mult mai dificil pentru Moscova să se împrumute de la investitori. Agenția S&P a revizuit în scădere cu o treaptă, la „BB plus” cu perspectivă negativă, ratingul Rusiei, la același nivel cu cel al Bulgariei și Indoneziei. Rubla a scăzut cu 7,5% față de dolar, cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni.