Rusia, invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus
- Loreta Popa
- 10 noiembrie 2014, 16:03
În perioada 17-30 noiembrie se vor desfăşura la Bucureşti Zilele Culturii Ruse. Eveniment ajuns la ediţia a patra, dedicat participării Rusiei în calitate de invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, Zilele Culturii Ruse au un program care îi poate mulţumi chiar şi pe cei mai mofturoşi dintre noi.
Pe toată durata Zilelor Culturii Ruse bucătăria rusă, dar şi nelipsitul samovar vă așteaptă la City Grill, București. Veţi avea şansa să asistaţi la un concert de muzică rusească autentică, la vernisajul expoziţiilor de artă fotografică „Rusia contemporană” şi de artă meştegugărească. De asemenea, veţi putea participa la Zilele Filmului Rus, care vor începe cu proiecţia filmului-legendă „Moscova nu crede în lacrimi” de Vladimir Menşov, la care va fi prezent atât regizorul, cât şi actriţa din rolul principal, Vera Alentova. Vor mai fi proiectate filmele „Asasinul ţarului“, regia Karen Şahnazarov, „Dragoste şi porumbei“, regia Vladimir Menșov, „Oglinda“, regia Andrei Tarkovski, „Imperiul dispărut“, regia Karen Șahnazarov, „Oblomov“, regia Nikita Mihalkov, „Ivan Vasilievici își schimbă profesia“, regia Leonid Gaidai.
Cunoscutul scriitor Zahar Prilepin va fi prezent la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus şi va vorbi despre noua sa carte „Mǎnǎstirea", dedicatǎ tristei amintiri a lagǎrului de pe insula Solovețki și a „pustnicilor” care au locuit-o, relațiile dintre aceştia şi o poveste de dragoste la sfârșitul anilor ‘20. Veţi putea participa la master-class-ul în format teatral „Semne materiale ale relațiilor nemateriale“ al scriitoarei Margarita Hemlin. Aceasta va vorbi despre lumea obiectelor anilor ‘30-’70 – epoca în care ȋși desfǎșoarǎ existența personajele din cărțile autoarei. Margarita Hemlin va prezenta publicului „mica ei valizǎ magicǎ", ȋn care se adǎpostesc relicvele ce au jucat un rol deosebit în soarta personajelor ei.
Veţi putea lua parte la întâlnire pe tema „Cinematograful din diversele regiuni ale Rusiei“ cu Maria Kuvșinova. O prezentare a modului în care se dezvolta cinematograful în diversele regiuni ale Rusiei. Vor fi prezentate, de asemenea, fragmente din lucrările regizorilor din Siberia, Iakuția, Buriatia.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, în cadrul Zilelor Culturii Ruse, va găzdui în sala Lena Constante vernisajul expoziției de pictură „Culorile Rusiei” a artistei plastice Natalia Ovsienko, cu prezentarea păpușilor tradiționale din diversele regiuni ale Rusiei și a albumului de poezii traduse în limba română. De altfel, artista va susţine un master-class de modelare a păpușilor rusești.
Veţi putea să vă întâlniţi cu Nikolai Zveaghințev, cunoscut publicului rus atât în calitate de poet contemporan, cât și în calitate de designer-ilustrator. Printre lucrǎrile sale se numǎrǎ design-ul și ilustrarea culegerilor de poezii, design-ul afișelor pentru lecturi de poezii, recitǎri și festivaluri. În cadrul acestei întâlniri, autorul va recita câteva dintre poeziile sale și va prezenta publicului lucrǎrile sale grafice.
Cu siguranţă veţi fi bucuroşi să participaţi la întâlnirea cu rușii-lipoveni „Ruşi-lipoveni în Europa: formarea şi destinele istorice ale lipovenilor”. Este vorba despre o prezentare a cărților despre istoria şi viaţa acestora şi de proiecţia unor fragmente din documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov - scurtă istorie a rușilor lipoveni din România“.
Prezentarea cărţii „Femeile lui Lazǎr“, a autoarei Marina Stepnova, vă va atrage atenţia şi asupra celor mai noi bestseller-uri din creația autoarei. Evenimentul este organizat împreună cu Editura Curtea Veche. În cadrul acestei întâlniri de lucru, publicul românesc va avea posibilitatea de a cunoaște opera Marinei Stepnova - scriitoare solicitatǎ și cunoscutǎ pentru scrierile sale de succes, de asemenea, poetǎ, redactor și traducǎtor. Autoarea va prezenta traducerea în românește a bestseller-ului sǎu „Femeile lui Lazǎr”, precum și a noii sale cǎrți, „Pasajul Ateu”.
Tot în cadrul Zilelor Culturii Ruse veţi avea ocazia să participaţi la concursuri de genul „Сitim clasici cu vocea“, în prezenţa artiștilor de la Teatrul Bulandra Antoaneta Cojocaru și Adrian Ciobanu. Sunteţi invitaţi sǎ citiţi în rusește sau în românește fragmente din operele lui Tolstoi, Cehov, Esenin şi Puşkin, dar şi „Apa vie“, alături de poeți din Rusia și din România. Lectura poeziilor în interpretarea personalǎ a autorilor. În cursul recitǎrii, publicul va fi invitat sǎ doneze „câte un leu”, ca premiu pentru câștigătorul concursului.
Pe lângă toate aceste evenimente de excepţie Maria Kuvșinova își va prezenta cartea „Balabanov” , care conține o descriere amǎnunțitǎ a vieții și operei celui mai important regizor al filmului rus din perioada anilor ’90-2000, Alexei Balabanov, dar va avea loc şi proiecția ultimului film al regizorului rus de filme „cult” , „Vreau și eu". Filmul descrie cǎlǎtoria a patru personaje spre locul mistic denumit Clopotnița Fericirii, situat în apropierea unei centrale nucleare demult oprite. Muzicianul, banditul, prietenul său Matvei, împreunǎ cu bătrânul sǎu tată, precum și o prostituată încearcă să găsească acest loc misterios pentru a dobândi fericirea. Însǎ la Clopotnița Fericirii, după cum se știe, „mulţi sunt chemaţi, dar puţini aleşi”. Responsabile de buna desfăşurare a Zilelor Culturii Ruse sunt Agenţia federală pentru mass-media şi comunicare a Federaţiei Ruse, Ambasada Federaţiei Ruse şi Reprezentanţa Rossotrudnicestvo în România.