Editura Evenimentul si Capital

România vrea să preia modelul estonian pentru ANVELOPAREA BLOCURILOR!

Autor: | | 1 Comentarii | 4185 Vizualizari

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri propune garantarea de către stat a creditelor necesare unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) pentru finanțarea contribuției proprii a beneficiarilor finali ai proiectelor de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale, conform priorităților aprobate de consiliul local și hotărârilor asociațiilor de proprietari.

Asociațiile de locatari ar urma să depună proiecte întocmite cu ajutorul autorităților locale pentru a obține și finanțare nerambursabilă prin alocat Axa prioritară 3 din Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR). 

Proiectele de reabilitare energetică a clădirilor la standarde europene vor fi elaborate și implementate sub coordonarea autorităților locale. 

Pentru a beneficia de cota de finanțare nerambursabilă (grant), proiectele depuse de unitățile administrativ teritoriale la Agențiile de Dezvoltare Regională (organisme intermediare regionale POR), vor fi selectate potrivit condițiilor specifice din ghidul solicitantului pentru Prioritatea de investiții 3.1 (Operațiunea A) privind sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în sectorul locuințelor, în cadrul POR 2014-2020.

FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane de euro pentru finanţarea noii scheme de garantare. 

Creditele garantate pot fi acordate pe o durată cuprinsă între 5 şi 25 de ani, de către băncile finanțatoare, în vederea creșterii eficienței energetice în clădirile rezidențiale vizate cu prioritate (blocuri de locuit din mediul urban), pentru reducerea consumului de energie, îmbunătățirea condițiilor locative la standarde UE, scăderea costurilor cu consumul de energie și a unor măsuri de consolidare a clădirii. 

Beneficiarii schemei de garantare propuse de FNGCIMM sunt unitățile administrativ-teritoriale din mediul urban, în parteneriat cu asociația de proprietari din clădirea eligibilă, supusă renovării în cadrul POR – Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1., Operațiunea A, care sunt beneficiarii finali ai proiectului. 

Condiții

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate