Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Tandemul Dan Voiculescu-Victor Ponta a declanșat o mineriadă împotriva Justiției

13-02/cristoiu_01-465x390
Autor: | | 160 Comentarii | 8102 Vizualizari

Luni, 8 iunie 2014, semnam în Adevărul, sub titlul Camil Petrescu despre puterea televiziunilor de azi, un eseu întemeiat pe explicaţiile date de Camil Petrescu în romanul Patul lui Procust succesului uriaş al campaniilor duse de Pamfil Şeicaru în Curentul: Cred că el (autorul campaniei – nn.) şi-a dat seama că opinia publică de la noi e incapabilă de discernămînt, dar în acelaşi timp şi mult mai sensibilă ca orice altă opinie publică“.

De asta sînt sigur. Din pricina acestei lipse, orice scris produce impresia profundă şi întotdeauna că cel care scrie are absolută dreptate.”

Avertizînd că romancierul – el însuşi mare jurnalist – se referea la presa scrisă, ţineam să precizez în finalul textului:

„Observaţia lui Camil Petrescu pare anacronică dacă o folosim pentru a evalua influenţa presei româneşti de azi. Dacă ne referim însă la televiziunile de ştiri şi nu la ziare, vom descoperi că e perfect valabilă azi. Lipsa de discernămînt a opiniei publice de la noi explică influenţa televiziunilor de ştiri“.

N-au trecut nici două săptămîni, şi viaţa avea să-mi confirme teza despre rolului jucat de lipsa de discernămînt în influenţa uriaşă a televiziunilor de ştiri.

O lipsă de discernămînt sesizabilă nu numai la opinia publică, dar şi la unii jurnalişti independenţi, care influenţează dacă nu opinia publică, măcar o parte a acesteia.

Miercuri, 19 iunie 2014, Antena 3 a difuzat un filmuleţ pus la dispoziţie de Clanul de interlopi Mondialu prin intermediul avocatului acestui clan, Pavel Abraham.

Pe 29 mai 2014, un cetăţean, pe numele său, Mircea Băsescu, întîmplător fratele preşedintelui, depune o plîngere la DNA Constanţa împotriva unui cetăţean Marius Constantin, pentru şantaj. Mai precis, autorul plîngerii susţine că Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondialu, un cunoscut interlop, condamnat pentru tentativă de omor, i-ar fi cerut suma de 280.000 de euro în schimbul nedivulgării unor fapte compromiţătoare. La o primă vedere chiar, plîngerea conţine o ciudăţenie:

De unde şi pînă unde un cetăţean vine să-i ia altui cetăţean suma de 280.000 de euro, pe de-a moaca, sub ameninţarea de dezvăluiri compromiţătoare.

Pentru ca un cetăţean să-şi permită asta, ar trebui îndeplinite două  condiţii:

1) Să-l ştie bine sau măcar să-l cunoască pe Mircea Băsescu.

2) Să fi avut cu Mircea Băsescu o legătură anterioară pe parcursul căreia să fi făcut rost sau să fi fabricat probe compromiţătoare.

DNA Constanţa purcede la organizarea unui flagrant.

Ca urmare a flagrantului, Marius Constantin e reţinut 24 de ore şi propus arestării preventive.

Tribunalul Constanţa acceptă propunerea arestării pentru 30 de zile.

Avocatul Pavel Abraham depune cerere de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură, mai blîndă.

În sprijinul cererii sale, Pavel Abraham depune două înregistrări audio-video pe care le consideră dovezi că nu fusese vorba de şantaj.

Mircea Băsescu nu se opreşte aici.

Pe 31 mai 2014, depune plîngere şi împotriva lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu, aflat la închisoare.

În replică, pe 13 iunie 2014, Florin Anghel depune la DNA Constanţa o plîngere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care-l acuză de înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare.

Pavel Abraham depune şi la DNA Constanța cele două înregistrări audio-video.

Dosarul e cerut de DNA Bucureşti, sediul central.

Filmuleţul prezentat la Antena 3 cuprindea cele două probe.

Ce arată ele?

Că între un tip Marian Căpățînă, ar fi cerut Clanului Mondialu o sumă de bani în schimbul salvării de la condamnarea pentru tentativă de omor a lui Bercea Mondialu și a fiului acestuia. Marian Căpățînă le spune membrilor clanului că banii vor fi transmiși lui Mircea Băsescu pentru ca acesta să intervină în Justiție pentru salvarea lui Bercea Mondialu. Tot înregistrările arată că Mircea Băsescu știa de acești bani primiți de Marian Căpățînă. Dacă o parte e dintre ei i-a luat el sau nu - asta e altă poveste. După condamnarea lui Bercea Mondialul, membrii clanului cer banii înapoi. Marian Căpățînă i-a cheltuit. Membrii clanului se năpustesc asupra lui Mircea Băsescu, vulnerabil în materie de dezvăluiri. Mircea Băsescu face plîngere de șantaj.

Chiar și tendențios editat, potrivit școlii securiste a lui Dan Voiculescu, filmulețul arată un lucru și neagă un alt lucru.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate