Editura Evenimentul si Capital

Republica Moldova, încă un pas spre UE: semnarea Acordului de Asociere

14-06/09-moldova-ue-465x390
Autor: | | 9 Comentarii | 232 Vizualizari

La doar șapte luni după parafare, Chișinăul a semnat documentul care îi deschide calea spre piața unică economică, dar și spre reforme vitale procesului de integrare.

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat ieri Acordul de Asociere cu UE, marcând o etapă crucială în eforturile de apropiere de blocul comunitar. Pentru cele trei semnatare, toate foste republici sovietice, momentul de ieri deschide concret calea spre aprofundarea legăturilor politice şi economice cu UE, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică şi integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relațiile politice și economice dintre UE și țările semnatare și de a integra treptat aceste state în piața internă a UE - cea mai mare piață unică din lume, cu peste 500 de milioane de consumatori.

Începutul reformelor

„Cred cu tărie că vom merge înainte și nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici” a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, cel care și-a pus semnătura pe acord. „Șansa noastră de a face pasul spre lumea civilizată se leagă de această construcție de state”, a reacționat și Nicolae Timofti, șeful statului moldovean. De la Bruxelles, președintele român a subliniat semnificația momentului. „Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în același timp este de remarcat efortul făcut de moldoveni” a declarat el, la sosirea la lucrările celei de-a doua zile a Consiliului European.

Rusia, furioasă

În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu ţările semnatare în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi consolidarea instituţiilor democratice. Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiție, poliție, redresarea și creșterea economică, protecţia consumatorilor şi sectoare ca energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială şi protecţie, educaţie, tineret şi cultură.

Moscova a reacționat furibund ieri, anulând, fără nicio explicație, două curse aeriene pe ruta Chișinău-Moscova și retur și avertizând că vor exista „consecințe grave” și măsuri care vor proteja economia rusă.

Vot fără precedent

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate