EVZ a aflat în exclusivitate că Guvernul va declanşa, în septembrie-octombrie, un referendum de modificare a Constituţiei pentru interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. În acelaşi timp, la presiunea europenilor, coaliţia de guvernare PSDALDE intenţionează să le ofere homosexualilor şi lesbienelor, drept compensaţie, posibilitatea de legalizare a concubinajului printr-un „parteneriat civil”.
Un număr de 2.760.516 cetăţeni au depus anul trecut în Parlament o lege de modificare a Constituţiei astfel încât familia se întemeieze prin „căsătoria între un bărbat și o femeie” şi nu prin căsătoria „între soţi”, aşa cum scrie în lege acum. Proiectul aşteaptă votul final în Parlament, după care Guvernul este obligat să organizeze, în cel mult 30 de zile, referendumul.
PSD a decis că va susţine total căsătoria între un bărbat şi o femeie dar va tergiversa adoptarea proiectului în Parlament până la toamnă, a aflat EVZ. Principalul partid de guvernământ nu vrea să rişte ca referendumul să fie organizat în perioada concediilor de vară, când românii sunt plecaţi în vacanţă, pentru că este nevoie să vină la vot 50% plus unu din alegători. Surse din coaliţia de guvernare au relatat EVZ că s-a luat decizia organizării referendumului cel mai devreme în septembrieoctombrie.
FOTO: PSD trebuie să găsească o soluție să nu piardă prea multe voturi
Care este miza?
În acest moment, în Europa se amplifică tendinţa acordării unor drepturi sporite comunităţii LGBT, un termen folosit pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali și transexuali. În 11 state europene este permisă căsătoria între persoanele de acelaşi sex. În România, acest lucru este interzis prin Codul Civil. Pe fondul presiunilor europene ca România să îşi relaxeze legislaţia în domeniu, cei 2.760.516 de cetăţeni care vor să impună căsătoria „între un bărbat şi o femeie” vor să se asigure, că prin introducerea acestui lucru în Constituţie, vor îngreuna orice posibilitate de modificare a Codului Civil la presiunea susţinătorilor LGBT.
Pasul doi al PSD
Compromisul la care va recurge PSD, pentru a împăca cei aproape 3 milioane de români, dar şi pentru a veni în întâmpinarea trendului european, a aflat EVZ, este ca după revizuirea Constituţiei să treacă prin Parlament o lege privind „parteneriatul civil”, proiect care reprezintă o recunoaştere juridică a concubinajului dintre persoanele de acelaşi sex, nefiind însă o căsătorie. (A contribuit Ana Petrescu)
„Decizie dificilă la CCR
În premieră pentru România, Curtea Constituţională (CCR) a fost chemată anul trecut, de românul Relu Coman, să îi recunoască pe teritoriul român căsătoria legală din Belgia cu americanul Robert Hamilton. „El nu poate veni în România ca soţ şi membru de familie, ci doar cu o simplă viză de turist. După trei luni trebuie să plece. Cum am putea locui vreodată aici în condiţiile astea?”, spune românul. CCR este aşteptată să dea un verdict pe 27 iunie. Parteneriatul civil este recunoscut în spaţiul european în Spania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Germania, Croatia, Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Malta, Franta, Marea Britanie, Cipru, Portugalia.
Ce este parteneriatul civil şi unde funcţionează
Parteneriatul civil permite că două persoane, indiferent de sex, să semneze un contract, având avantaje precum: în cazul despărţirii ei nu mai trebuie să treacă printr-un proces greoi de divorţ, în cazul decesului unuia dintre parteneri celălalt poate moşteni toate bunurile, partenerul poate lua decizii în numele celuilalt partener dacă acesta este internat. Parteneriatele civile mai sunt interzise în acest moment în 6 ţări europene: România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia. La polul opus, căsătoria între homosexuali este recunoscută în Belgia, Danemarca, Franța, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Regatul Unit (fără Irlanda de Nord), Spania, Suedia, Olanda, Finlanda. Unele state au adoptat o soluţie de mijloc, precum Germania: nu permite căsătoriile între parteneri de același sex, dar cuplurile care s-au căsătorit în străinătate beneficiază pe pământ german de drepturile din parteneriatul civil.