REFERENDUM în Elveția pentru cel mai mare SALARIU MINIM pe economie din lume

REFERENDUM în Elveția pentru cel mai mare SALARIU MINIM pe economie din lume

Alegătorii elvețieni participă la un referendum, azi, privind introducerea unui salariu minim pe economie - cel mai mare salariu minim din întreaga lume, scrie BBC News.

Dacă va fi aprobată această propunere, angajatorii va trebui să plătească minimum 22 de franci elvețieni (circa 18 euro) pe oră.

Susținătorii spun că măsura este necesară pentru ca oamenii să aibă un trai decent.

Dar criticii susțin că această măsură va crește costurile producției și șomajul, pentru că tinerii vor găsi mult mai greu un loc de muncă.

Propunerea „de a proteja o plată echitabilă” este cea mai importantă din cele câteva referendumuri care au loc astăzi în Elveția. Acestea mai includ un plan controversat de a cumpăra avioane multirol suedeze ale companiei Gripen pentru Forțele Aeriene Elvețiene și impunerea unei interdicții pe viață pentru pedofili de a lucra cu copiii.

Propunerea sindicatelor este ca salariu anual să nu fie mai mic de 53.600 de dolari, ceea ce a provocat cele mai mari controverse. Susținătorii spun că acesta este necesar pentru că viața este foarte scumpă în orașe precum Geneva sau Zurich.

Sindicaliștii se declară furioși că Elveția, una dintre cele mai bogate țări din lume, nu are stabilit un nivel minim salarial, în timp ce țările vecine, Franța și Germania, au.

Ei susțin că supraviețuirea cu mai puțin de 4.000 de franci pe lună nu este posibilă, din cauza chiriilor, a asigurărilor medicale și a alimentelor, care au prețuri prohibitive.

Salariul minim în Germania va fi de 8,5 euro pe oră începând din 2017.

În Elveția, pentru o garsonieră în centru se plătește o chirie de 1.800 de franci, utilitățile costă 100-200 de franci pe lună, asigirarea medicală 300-400 de franci, transportul public 50-70 de franci, iar o masă la restaurant pentru două persoane ajunge la 100-150 de franci, precizează BBC.

Antreprenorii și guvernul susțin, însă, că șomajul foarte scăzut și standardele ridicater ale vieții majorității populației demonstrează că nu este necesară o schimbare.

Proprietarii afacerilor mici, în special cele din agricultură, sunt îngrijorați că vor fi forțați să plătească angajaților 4.000 de franci pe lună și asta îi va duce la faliment.

Majoritatea lucrătorilor prost plătiți operează în domeniul serviciilor, în hoteluri, restaurante și majoritatea sunt femei.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, propunerea privind salariul minim va fi respinsă.

Ne puteți urmări și pe Google News