Reducerea TVA sau cum a evoluat disputa Victor Ponta-Cătălin Predoiu de la impotență la prostie politică

Reducerea TVA sau cum a evoluat disputa Victor Ponta-Cătălin Predoiu de la impotență la prostie politică

Premierul social-democrat Victor Ponta a luat o măsură liberală. Reduce TVA-ul. În prima fază de la 24 la sută la 9 la sută la alimente și băuturi nealcoolice, apoi, din 2014, de la 24 la sută la 20 la sută pentru restul. Când am auzit prima dată despre ce este vorba, am zis un simplu: Uau!

Nu ne place guvernarea lui Victor Ponta, dar asta nu înseamnă că nu susținem măsurile de dreapta. Și din acest motiv, în mod afișat și programatic, EvZ și Capital au luat partea reducerii TVA. Pentru că vedem zi de zi că economia românească are nevoie de o măsură care să însemne și altceva decât raportare la trecut, apel la rezervele financiare ale asociaților sau strategii de supraviețuire în așteptarea unor vremuri mai bune. Pe care le tot așteptăm, dar ele nu vin, precum în poezia de Coșbuc.

Din acest motiv m-am uitat la poziția premierului “din umbră” Cătălin Predoiu. Și n-am înțeles nimic! Pare un miel trimis la tăiere de “colegii” din PNL care vor să-l vadă compromis pe veci. Iată o mostră de declarație: “Dacă ar fi avut Guvernul o conduita democratică și legală, să îți respecți programul față de cetățeni, la ora asta, nu mai putea să vină cu trâmbițe: 'am bani, pot să reduc TVA'. Asta reclamă ce? E o minciună economică. Prețul pe care e pregătit să îl plătească, noi, economia, cetățenii și care nu va veni maine, este oprirea investițiilor și blocarea creării locurilor de muncă și aici este semnalul pe care îl tragem și, atunci, întrebăm de ce face lucrul ăsta?” Pare halucinant! Mai ales că argumentele sunt de tipul : FMI a cerut timp ca să vadă ce înseamnă, Comisia Europeană ne-a certat, noi, liberalii, nu suntem de acord cu reducerea TVA pentru că n-are studiu de impact!

Oare Cătălin Predoiu își dă seama de ridicolul situației în care se află? Nu mai departe de anul trecut, PNL susținea că va aplica în programul său economic măsuri revoluționare: “(…)nivelul mai multor taxe şi impozite să fie plafonat la 16%. Astfel, potrivit programului economic al PNL, impozitarea muncii ar urma să ajungă de la 45% cât este în prezent - plătit de angajat şi angajator - la 16% plătit de angajat şi 16% plătit de angajator. De asemenea, liberalii au în vedere reducerea TVA de la 24% la 16%. Totodată, nivelul de 16% ar urma să fie aplicat atât impozitului pe profit, cât şi impozitului pe venit şi impozitului pe dividende. O altă măsură priveşte "revizuirea sistemului de impozite şi taxe introduse în afara Codului Fiscal, aşa numite taxe parafiscale, şi diminuarea numărului acestora cu cel puţin 50% în decurs de 3 ani".

Ne puteți urmări și pe Google News

Care-i diferența (în zona TVA, ca să ne limităm la ceea ce vedem că se întâmplă) între ceea ce face premierul în exercițiu Victor Ponta și ceea ce propunea guvernul PNL din umbră, condus de premierul "din umbră” Cătălin Predoiu? Reducerea TVA propusă de PNL este mult mai drastică decât cea adoptată de actualul guvern. Unde-i studiul de impact cerut de liberali guvernului, unde-i aprobarea FMI sau binecuvântarea Comisiei Europene? Sau liberalii au renunțat la reducerea TVA, dar au uitat să ne anunțe? Mă tem că-s doar vorbe goale…

Trebuie să mărturisesc că nu-mi face plăcere să-l văd pe Cătălin Predoiu evoluând într-o zonă a politicianismului ieftin și lipsit de imaginație. Părea un alt model de om politic. Îmi dau seama că nu are un mediu prietenos, că liberalii l-ar vrea înlăturat, iar pedeliștii sunt anesteziați de dosarele DNA care vin în avalanșă și numai grija lui nu o au, dar un om politic care vrea să ajungă prim-ministru are nevoie de mult mai multă consecvență și înțelepciune. Mai ales în momentele importante.

Oare Cătălin Predoiu a stat de vorbă cu vreun mic om de afaceri ca să vadă care sunt efectele imediate ale reducerii TVA la alimente și băuturi nealcoolice? S-a gândit dacă va mai face cineva evaziune fiscală când are de plătit un TVA de 9 la sută în loc de unul de 24 la sută? Sau n-are studiu de impact pentru asta? Crede că un TVA de 24 la sută va asigura creștere economică și resurse pentru noi locuri de muncă? Nu căutați răspunsuri la toate aceste întrebări, pentru că Predoiu se va duce să dea interviuri doar în locurile în care nimeni nu-l deranjează din logica sa economică strâmbă!

Ca să închei, mi-aș fi dorit ca de această dată să avem cu adevărat un consens politic, în care să se discute de pe alte poziții decât cele oportuniste, ca să vedem cum este mai bine pentru o întreagă țară. Dar n-a fost să fie așa. După cum vedeți, în tot acest editorial nu am prea pomenit numele lui Victor Ponta. Dintr-un motiv simplu: Ponta stă pe margine și se uită cum se zbat liberalii să-i distrugă cea mai curajoasă măsură a ultimilor ani. Nu se agită, pentru că în oricare din variantele posibile, el iese câștigător.

"În anul 2014, România se află în faţa unei opţiuni decisive: fie continuă politicile graduale, minimale, care o vor ţine pe linia de plutire, dar o condamnă să rămână la periferia Europei; fie asumă o viziune curajoasă şi are un cuvânt de spus în politica europeană (...) Proiectul economic are în vedere o consolidare a rezultatelor macroeconomice de până în prezent, dar şi asigurarea dezvoltării României fără un alt acord cu FMI"". Asta spuneau liberalii în programul economic. Poate îl recitesc zilele astea, ca să vadă unde greșesc.