Rectificare bugetară înainte de alegeri: Guvernul le dă primarilor 3,46 miliarde lei!
- Dinu Boboc
- 23 octombrie 2015, 10:11
Guvernul Ponta a decis să aloce 2,46 miliarde lei primarilor pentru cheltuieli curente când avem mai puţin de un an până la alegeri. În plus, aceştia pot accesa încă un miliard de lei prin intermediul bugetului Ministerului Dezvoltării în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.
Guvernul apasă puternic pe pedala cheltuielilor pe final de an. Având în vedere că există acum un excendent bugetar de aproape 1% din PIB, iar Executivul ar vrea să încheie anul cu un deficit de 1,8% sau chiar 1,9% din PIB, este de aşteptat să vedem cheltuieli puternice pe final de an, potrivit revistei CAPITAL.
Pentru autoritățile locale sunt alocate 2,46 miliarde lei pentru cheltuielile curente ale primăriilor. A devenit deja obişnuinţă a guvernului să taie investițiile și să aloce bani pentru primării în prag de alegeri. Există o operaţiune asemănătoare şi în septembrie 2014.
Cheltuielile de personal sunt majorate cu 600 milioane lei, cele cu bunurile și serviciile cu 416 milioane lei, iar cele cu asistența socială cu 426 milioane lei. Mai mult de atât, fondul de rezervă, folosit de guvern pentru a distribui discreționar sume, este majorat cu aproape un miliard de lei.
În plus, Ministerul Dezvoltării poate suplimenta, pe termen lung, creditele angajate cu circa 12 miliarde lei, adică 2,7 miliarde euro.
„ Se autorizează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în anexa nr. 3/15/27 "Fişa programului", să suplimenteze creditele de angajament cu suma de 12.000.000 mii lei aferente programului bugetar cod 1284 "Programul Naţional de Dezvoltare Locală”, la capitolul 70.01 "Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică", titlul 51 "Transferuri între unităţi ale administraţiei publice" ”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Oficialii FMI au criticat Guvernul tocmai pentru creşterea masivă a cheltuielilor, care, în combinaţie cu reducerea taxelor, ar putea duce la un deficit bugetar de 3% din PIB în 2016. În plus, delegaţia Fondului critică întârzierea măsurilor privind reformele structurale, în special în sectoare sensibile precum energia şi transporturile.