Editura Evenimentul si Capital

Recital al pianistei Luiza Borac la Ateneul Român

Autor: | | 0 Comentarii | 170 Vizualizari

Pe 31 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala mare a Ateneului Român va avea loc recitalul pianistei Luiza Borac, care îi va aduce un omagiu marelui tenor Ion Buzea. Artistul, născut în municipiul Cluj în anul 1934, a împlinit 80 de ani în 2014. Cu ocazia recitalului pianistei Luiza Borac de sâmbătă seară de la Ateneu va avea loc și lansarea discului „Chants nostalgiques”, la care vor participa muzicologul Grigore Constantinescu şi criticul muzical Costin Popa.

Din programul serii fac parte Leopold Godowski, Alt-Wien, Fritz Kreisler/Serghei Rahmaninov, două dansuri vechi vieneze (Liebesleid - Liebesfreud), Constantin Silvestri, Cântec de pustiu, op. 27 nr. 1, Franz Schubert/Franz Liszt, Şapte lieduri (Der Müller und der Bach - Auf dem Wasser zu singen - Aufenthalt - Ständchen - Gretchen am Spinnrade - Erlkönig - Ave Maria).

Luiza Borac, nume consacrat pe marile scene ale lumii, a absolvit Universitatea Națională de Muzică la clasa profesorilor Lavinia Coman și Gabriel Amiraș. S-a perfecționat apoi la Conservatorul din Hanovra, la clasa profesorului Karl-Heinz Kämmerling, devenind și asistenta maestrului. A participat la cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg, precum şi la Fundația Como. Printre numeroasele distincții la competiții internaţionale se numără Premiul I la Concursurile Viotti-Valsesia în Italia şi „Mendelssohn” din Germania, Medalia de Argint la Concursul Internaţional de Pian „Gina Bachauer” în Salt Lake City, Premiul I şi Premiul publicului la Concursul „Edvard Grieg” (Norvegia), precum şi premiul pentru un recital de debut susţinut în New York, la Carnegie Hall. Luiza Borac s-a numărat printre câştigătorii Concursului Internaţional „George Enescu”, fiind distinsă şi cu Premiul „Tânăr Artist al Anului”. În 2007 a obținut premiul pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC pentru inregistrarile lucrărilor pentru pian de George Enescu.

Solista a concertat alături de orchestre renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln, Orchestra simfonică din Utah, și a susţinut recitaluri în săli prestigioase precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (New York, Hamburg şi Londra), Filarmonica din Köln, Concertgebouw Amsterdam, Ateneul Român din Bucureşti, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, Liederhalle Stuttgart.

Luiza Borac a fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: Festivalul de muzică şi arte Aldeburgh, Festivalul Schleswig-Holstein, festivalurile „Edvard Grieg” de la Oslo, „Serghei Prokofiev” de la Barbican Centre - Londra,  „George Enescu” de la București, „Frédéric Chopin” din Viena şi Milano, la Bohemian Music Festival, Braunschweiger Classix. În SUA a participat la Festivalul Internaţional al Tinerilor Artişti de la Los Angeles, iar în anul 2008 Luiza a participat cu o serie de concerte la proiectul MENORAH (Schaumburg - Germania) dedicat victimelor evreiești din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În România, Luiza Borac susține concerte de caritate pentru copiii orfani și fără adăpost.

A realizat înregistrări pentru Radio Bucureşti, Radio Bremen, Ambitus, BMG Ariola, Avie Records, și numeroase concerte ale sale au fost preluate de posturi de radio şi televiziune. Preocuparea pentru formarea tinerelor generaţii de muzicieni a făcut ca Luiza Borac să predea cursuri de pian la Academia de Muzică din Hanovra şi la Academia Internaţională de Vară „Mozarteum” din Salzburg. În anul 2009 la invitația Festivalului Gina Bachauer din SUA, Luiza a concertat și promovat muzica clasică pentru 3000 de copii în 10 școli americane. În cadrul acestor programe lucrările de George Enescu s-au bucurat de un succes deosebit. 

Deosebita sa preocupare pentru creația enesciană s-a materializat în înregistrarea integrală a lucrărilor pentru pian, realizare unanim apreciată de critica internațională de specialitate. În 2003, pentru promovarea muzicii pentru pian de George Enescu, a primit o distincție oferită de Ministerul Culturii din Saxonia-Hanovra, iar pentru promovarea muzicii românești, Luiza Borac a primit premii oferite de Ambasada României la Berlin și de la revista Actualitatea Muzicală. Vastul său repertoriu s-a îmbogățit, în 2009, cu o interpretare în primă audiție mondială a unei lucrări de Robert Schumann, lucrare redescoperită în ultimii ani. În anul 2013 a fost lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academy of St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut cinci stele de la BBC Music Magazine și 18 stele (max.) de la Piano News, album elogiat de International Record Review, Gramophone, Der Spiegel si programe radiofonice de la WDR și Radio Bremen. În 2014 a obţinut titlul de Doctor în muzică summa cum laude la Universitatea de Muzică din Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Albumul prezentat în această seară pe scena Ateneului Român cu titlul „Chants nostalgiques" (după cele trei piese cu același nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră) cuprinde lucrări și transcripții de Fritz Kreisler, Franz Schubert, Franz Liszt, Serghei Rachmaninov. A fost lansat la Londra și Hamburg, obținând cinci stele de la Classical Ear precum și recenzii elogioase de la The Independent, Fanfare, Gramophone, Pianist, International Piano, Piano News. 

Totodată, pe acest album este omagiat - cu ocazia aniversării de 80 ani - unul dintre cei mai mari tenori ai României, Ion Buzea, prin înregistrări istorice datate 1964 și remasterizate în 2014. Ion Buzea s-a născut în municipiul Cluj în anul 1934. A urmat cursurile Facultății de geologie, în paralel studiind canto cu Lya Pop. Studiile le-a continuat cu Petre Ștefănescu-Goangă la București și apoi cu Luigi Ricci la Roma. În anii '50 timp de aproape zece ani a fost unul din cei mai buni jucători ai echipei de volei „U" Cluj. În anul 1958 a debutat pe scena operei din Cluj-Napoca cu rolul Alfredo din opera Traviata. După obținerea premiilor I la Concursurile George Enescu și al III lea la Toulouse a devenit solist al Operei din București, apoi al Operelor din Viena și Zürich. La Viena a fost apreciat mai bine de un deceniu ca un nume important, afirmându-se pe scenele lirice principale (Wiener Staatsoper și Volksoper). Martin Vogel, critic austriac spunea despre Ion Buzea într-o emisiune televizată că tenorul clujean devenise unul dintre idolii publicului de operă vienez, iar recenziile elogioase de la Metropolitan New York și festivalul de la Salzburg îi comparau vocea cu cele ale tenorilor Corelli și Di Stefano.

Repertoriul său a cuprins roluri din muzica italiană, franceză și germană: Manrico din Trubadurul, Ducele din Rigoletto, Alfredo din Traviata, Don Alvaro din Forța destinului, Riccardo din Bal mascat, Radames din Aida, Don Carlo din opera cu același nume, Ernani, Macduff din Macbeth, Calaf din Turandot, Mario Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Turiddu din Cavaleria Rusticană, Canio din Paiațe, Hoffmann din Povestirile lui Hoffmann, Don Jose din Carmen, Samson din Samson și Dalila, Werther, Fra Diavolo și altele.

Ion Buzea a cântat pe toate scenele importante ale lumii, strălucind de nenumărate ori în roluri principale la operele din Europa si SUA (New York, Cincinatti, Atlanta, Boston, Dallas, Houston, New Orleans, Cleveland, Bordeaux, Nice, Paris, Lyon, Viena, Bregenz, Salzburg, Berlin, Hamburg, München, Frankfurt, Bonn, Stuttgart, Darmstadt, Hannover, Köln, Düsseldorf, Wiesbaden, London, Dublin, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Bruxelles, Liege, Praga, Brno, Pilsen, Bratislava, Budapesta, Sofia, Atena, Ljubljiana, Belgrad, Zagreb, Stockholm).

Ion Buzea a fost distins cu „Steaua României în Gradul de Cavaler" și este Profesor honoris causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cetatean de onoare al orasului Cluj si membru de onoare al Operei clujene.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate